Archief
Zoekterm
Datum
Fruitsoort
Thema's
Auteur

Hazelnoten en kastanjes: van 2 tot 20.000 bomen
Boekbespreking: alles wat je moet weten over de teelt van hazelnoten en tamme kastanjes.

Hoeveel UV-kilometers heb jij?
Als buitenarbeider heb je een verhoogd risico op een hoog aantal UV-kilometers. Die UV-kilometers hebben een directe invloed op het ontwikkelen van een huidkanker.

Uitkijken naar schildwantsen
De bruingemarmerde schildwants vormt een steeds grotere bedreiging voor pitfruittelers.

Hoe verloon je buitenlandse seizoenarbeiders?
Stel je als werkgever buitenlandse seizoenarbeiders tewerk in de land- en tuinbouw? Dan moet je sinds 25 maart 2021 een bevrijdende bedrijfsvoorheffing inhouden op de bezoldigingen van die arbeiders. Daaraan zijn enkele voorwaarden en gevolgen aan verbonden.

Ziekten bij aardbeien in 2021
Bekijk een overzicht van het verloop van de belangrijkste ziekten bij aardbeien in 2021 en hoe je ze aanpakt, of nog beter, volledig vermijdt!

De boomgaard van de toekomst
Welke automatisatiemogelijkheden heb je als teler op vlak van plukken, snoeien, gewasbescherming, dunnen en autonoom rondrijden in boomgaarden?

Teeltadviezen half mei
De fenologie loopt op dat moment een tiental dagen voor op het gemiddelde.
Verder komen we in het volle kleinfruitseizoen.

Fructura EXPO
Van woensdag 18 mei t.e.m. 20 mei gaat de driejaarlijkse vakbeurs voor de fruitteeltsector Fructura weer door!
Bent u benieuwd welke exposanten aanwezig zijn? Bekijk dan snel onderstaand beursplan!
De redactie vind je alvast terug op stand C22 (of in de wandelgangen met een wijntje in de hand)!

De revolutie van regeneratieve landbouw
Tijdens de studiedag Bodemvruchtbaarheid in de aardbeienteelt van pcfruit, leer je meer over het principe achter regeneratieve landbouw. Wat is het concept? Wat betekent het voor jou en je teelt? Hoe pas je het toe? We introduceren het thema van regeneratieve landbouw.

Gezond bodemleven met maaimeststoffen
Vlaamse boomgaarden hebben algemeen een zeer laag gehalte aan organische stof. We bekeken of groenbemesters vanuit de grasbaan een bron van aanvulling kunnen zijn voor de organische stof.

De vijand van mijn vijand is mijn vriend
Hoe kan je als teler de natuurlijke vijanden een handje helpen om hun populaties op te bouwen? Ze hebben voornamelijk schuilplaatsen en alternatieve voedingsbronnen als nectar en stuifmeel nodig, zeker in het vroege voorjaar.

Teeltadviezen begin mei
We blijven ongeveer 11 dagen voor op het langjarig gemiddelde. Omdat de maand april in 2021 erg koud was, loopt de voorsprong op vorig jaar op.

Nieuwe voorzitter voor Stichting Soenen
Robert Schoonheydt geeft na 12 jaar de fakkel van het voorzitterschap voor de Stichting Albert Soenen door.

Verwarring over de effectiviteit van feromoonverwarring?
Sommige fruittelers stellen zich soms de vraag of feromoonverwarring nog steeds effectief is. En het antwoord is volmondig, ja!

Blauwe bessen voor slimme telers
Telers vragen al eens: Hoe kunnen we de productiviteit verhogen en tegelijk het ecosysteem beter beschermen?

Herken jij de groene appelwants in je bramenteelt?
De groene appelwants was lang de belangrijkste schadeverwekkende wants in pitfruit en trosbessen. Terwijl in pitfruit vooral schildwantsen meer aandacht opeisen, veroorzaken groene appelwantsen aanzienlijke schade in de bramenteelt.

Plagen die alertheid vragen
Ontdek in dit artikel voor welke plagen je als blauwe bessentelers extra alert moet zijn.

Teeltadviezen midden april ’22
We lopen fenologisch gezien zes dagen voor op het langjarig gemiddelde en 13 dagen voor ten opzichte van 2021.

En het perenras van de toekomst is…
In België mag de perenteelt dan wel de steunpilaar zijn van de pitfruitsector, wereldwijd wordt er vandaag toch veel meer aandacht besteed aan de veredeling van nieuwe appelrassen in vergelijking met perenrassen. Dat het bij peer allemaal wat moeilijker en trager gaat, speelt daarin zeker een rol.

Wat heb je gemist?
De jaarvergadering van vakblad Fruit stond stond dit keer in teken van de klimaatverandering. Een controversieel en actueel thema, zo blijkt, want in de week van 1 april zakte de temperatuur ’s nachts meermaals diep onder het vriespunt.

De vier seizoenen van suikers en stikstof bij wijndruiven
De afgelopen vier seizoenen hebben ons veel geleerd over de invloed op suikers en vergistbare stikstof bij Chardonnay. Om de beste kwaliteit te bekomen, is het belangrijk om teelttechnieken aan het verloop van het seizoen aan te passen.

Chemisch dunnen?
Kijk naar het weer!
Niet alleen het aantal bloemknoppen, maar vooral het weer tijdens de bloei en in de nabloeiperiode is bepalend voor de vruchtzetting. Ook als je een chemische behandeling voor dunning inschat, speelt het weer een belangrijke rol. Meestal spreekt men enkel over temperatuur, maar zonlicht is ook een belangrijke factor die men al eens vergeet. Chemische dunning blijft maatwerk!

Teeltadviezen begin april ’22
Fenologisch lopen we tien dagen voor op het langjarig gemiddelde. De volle bloei van Conference werd tijdens het schrijven van dit artikel (4/4/22) op 8 april verwacht.

Rassenkeuze appel blijft een uitdaging!
Rassenonderzoek blijft één van de belangrijkste thema’s in het onderzoek van pcfruit, ongeacht welke fruitsoort. Een objectieve kijk op het grote aanbod is nodig om gericht te selecteren en telers een zo volledig mogelijk beeld te geven van een nieuw ras. We gaan dan ook niet over een nacht ijs alvorens we een ras naar voren schuiven.

Novagib en Kudos bij zoete kers
De teelt van zoete kersen steunt, naast een goede rassenkeuze, op drie aspecten: een hoge productie, een goede vruchtmaat en een optimale vruchtkwaliteit.

Waarom moet je mieren in de boomgaard beheren?
Bladluizenpopulaties kan je vaak associëren met mieren, omdat veel mierensoorten zich voeden met de bladluishoningdauw. De mieren beschermen hun voedselbron daarom intens!

Frisse cocktail met appel en vlierbloesem
Genieten van de eerste lentezon met deze frisse cocktail van appel en vlierbloesem!

Teeltadviezen eind maart ’22
Momenteel zit de fenologie 7 dagen voor op 30-jarig gemiddelde. We verwachten het begin bloei van peer rond 5 april. Voor Jonagold zitten we nu op schema om begin bloei te krijgen rond half april, maar de evolutie van de fenologie hangt sterk af van hoe koud de nachten zijn in de week van 21 maart.

IPM in kleinfruit: goed starten, monitoren en bijsturen
Door consequent wekelijks te monitoren, krijg je als teler een beeld van de evolutie van de verschillende plagen en nuttigen, en hun onderlinge evenwicht. Zo weet je waar, en vooral wanneer, je moet bijsturen.

Consumptietrends pitfruit
De consumptie van appelen en peren zit al jaren in een neerwaartse spiraal, maar lijkt sinds de coronacrisis terug wat op te veren. Op zich een bemoedigend signaal, al blijkt vooral de peer een verjongingskuur te kunnen gebruiken.

Gerichte bemesting Conference
We bekeken verschillende stikstofbemestingsstrategieën. Op basis daarvan stelden we twee stroomdiagrammen op die ja als teler een aantal handvaten geven over stikstofbemesting.
Verzamelaanvraag in progress
Het moment waarop je jouw verzamelaanvraag moet invullen nadert. Zoals ieder jaar zijn er nieuwigheden die belangrijk zijn en waarmee je rekening moet houden.

Niet-productieve investeringen (NPI): ook voor jou?
De tijd waarin enkel bio-telers of groene pioniers aan de slag gingen met zogenaamde ‘niet-productieve investeringen (NPI)’, ligt achter ons!

Teeltadviezen midden maart ’22
Ontdek de relevante teeltadviezen die de werkgroep Kwaliteit schreef op 7 maart 2022. Nuttig voor alle telers van pit- en steenfruit en houtig kleinfruit !

Teelt- en bewaargids bij bramen- en frambozenplanten
Het gekoeld bewaren van plantmateriaal van bramen en frambozen is een dure en risicovolle onderneming.

Kunnen drijfmest en digestaat vandaag nog in de fruitteelt?
Zowel drijfmest als digestaat kunnen nog steeds in de fruitteelt toegediend worden. Met de toenemende kost van kunstmest zou dit een alternatief kunnen zijn. Vanuit VLM worden er echter beperkingen opgelegd waardoor de praktische uitvoering moeilijk ligt. Drijfmest en digestaat moeten vanaf dit seizoen emissiearm worden aangebracht.

Perenbladvlo/nuttigen-modellen seizoen 2022
Het aanbod van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt verkleint. Natuurlijke vijanden spelen dus een steeds belangrijkere rol in onze boomgaarden.De perenbladvlo/nuttigen-modellen zijn een waardevolle hulp.

Beslissingsmoment nieuwe kersenrassen
Een goede rassenkeuze is essentieel om het bedrijf gezond en rendabel te houden. Welk is het meest interessante kersenras?

Kapers op de kust voor
Kwanza en Loch Ness
pcfruit organiseerd een webinar houtig kleinfruit. We bespraken de rassen uit de rassenproef framboos en braam.

Afstellen spuittoestellen
Dankzij de meetwand bespaar je op uitgaven en middelen en dát is rendabel voor je teelt en bedrijf!

Herbicidenvrij telen met afdekmaterialen
Wie grond of substraat onbedekt laat, ziet al gauw spontane planten verschijnen. Beter bekend als onkruid. De inzet van afdek-materialen kan onkruidgroei voorkomen.

Nieuwe maatregelen rond IPM
Integrated Pest Management (IPM) of geïntegreerde gewasbescherming gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen. Er is een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.

Consumptietrends houtig kleinfruit
Vooral blauwe bessen krijgen veel gezondheidsvoordelen toegekend.

Pancakes met witte chocolade en blauwe bessen
Besmeer je pancakes met jouw favoriete toppings!

Wat brengt het komende mestjaar?
Deze inhoud is enkel voor abonnees. Login

Wilde bestuivers zorgen voor grotere Jonagoldvruchten
Het aantal wilde bijen
in boomgaarden heeft een positief effect op het aantal zaden per
appel.

Tijdige detectie van verwelkingsziekte mogelijk
Verwelkingsziekte is één van de meest schadelijke ziektes in de vollegrondteelt van aardbeien. Spoor de ziekte dus tijdig op!

EVA® in the picture
Vanaf maandag 21 t.e.m. vrijdag 25 februari organiseert pcfruit de EVA®-week.

Bio-bestrijding met bloeiende planten
We zetten al lang natuurlijke vijanden zoals roofmijten, sluipwespen en roofwantsen in bij aardbeien onder glas en folietunnels. Toch blijkt die vorm van biobestrijding in beperkte mate succesvol bij klassieke vollegrondsteelten. Is het inzetten van bloeiende planten het kantelpunt in de biologische bestrijding van schadelijken op aardbeiplanten?

Van oogstmechanisatie tot verkoopklare walnoten
De nieuwe firma, Veld 4, verwerkt inheemse noten en is verdeler van notenmachines Feucht Obsttechnik en AMB Rousset in de Benelux. De Duitse firma Feucht Obsttechnik specialiseerde zich op kleinschalige hulpmiddelen (vnl. particulieren en nevenberoepers) en heeft een zeer uitgebreid aanbod. Het Franse AMB Rousset richt zich voornamelijk op grote, professionele notentelers.

Koolsla van rode kool, appel en walnoten
Wist je dat… Je eitjes natuurlijk kan kleuren door een stukje rode kool toe te voegen wanneer je ze kookt? Leuk voor bij Pasen of wanneer je iets origineel op tafel wil toveren!

De Quattro Stagioni van de kiwibes
Het is belangrijk om te reflecteren over het voorbije seizoen. Vooral de natte zomer zal heel wat telers bijblijven, maar erwaren ook (te) hoge temperaturen in de winter en de late vorst die voor heel wat kopzorgen zorgden. Kortom, een turbulent en interessant jaar met veel te bespreken.

Zachte speculoos met appel
Is het nu speculoos of speculaas?
Of je het weet of niet, er is wel degelijk een verschil tussen speculoos en speculaas (en nee, het is niet enkel de ‘aa’ en de ‘oo’). Speculaaskoekjes bereid je met speculaaskruiden, een mengeling van kruidnagel, gemberpoeder, muskaatnoot, kardemom, witte peper, kaneel … Speculoos kan je dus perfect bereiden zónder speculaaskruiden… Het eeuwige mysterie voor eens en altijd ontrafeld!

Snoeien aan de lopende band
Een dertigtal telers trotseerden weer en wind om deel te nemen aan de snoeidemonstratie die Studiekring Guvelingen organiseerde voor haar leden. Drie sprekers lichtten verschillende snoeitechnieken toe: de klassieke 1-2-3 snoei, de mechanische snoei (Tête Fruitier), de Matha snoei en de Gala-snoei.

Reductie van stikstof mogelijk in perenteelt?
Stikstof speelt een belangrijke rol bij o.a. de teelt van Conference peren. Daarom zocht pcfruit vzw samen met de Bodemkundige Dienst van België naar een oplossing voor de problematiek rond stikstofbemesting. Die kwam recent nog sterk ter sprake in de actualiteit, toen boeren massaal betoogden tegen het strenge stikstofbeleid.

Vakblad Fruit in the future
Na 100 edities vakblad Fruit zijn we aan wat vernieuwing toe. We verenigden in 2017 Fruit Revue en Fruitteeltnieuws tot één vakblad voor de fruitteelt. Dat om krachten en financiële middelen te bundelen. De vier organiserende partners pcfruit, Studiekring Guvelingen, sectorvakgroep Fruit van Boerenbond en de Pomologische Vereniging zijn fier op het resultaat. Net zoals de fruitteelt evolueert ook het medialandschap. We streven ernaar om steeds sneller en beter te communiceren.

Infrezen van 15-jarige appelbomen en oude perenbomen
Deze inhoud is enkel voor abonnees. Login

Tête fruitier en Mathasnoei
Na twee jaar is het goed om terug snoeidemonstraties te organiseren. De coronacrisis heeft er, en nu nog, goed ingehakt. Zulke openlucht activiteiten kunnen veilig georganiseerd worden en zorgen niet alleen voor het opdoen van technische informatie, maar ook voor de zo nodige sociale contacten. Samen met het onderling uitwisselen van de laatste nieuwtjes in de sector en het kennis maken met de nieuwste tendensen en technieken in de snoei van hardfruit, zijn zulke activiteiten de place to be voor iedere fruitteler.

Schuimwijnen van Piwi’s
Deze inhoud is enkel voor abonnees. Login

Idee van ’t jaar 2021
Vijf kandidaten gaan de strijd met elkaar aan voor Idee van ’t Jaar 2021. Allen willen zij op hun manier de fruitteelt vernieuwen en verrijken. Tijdens de (uitgestelde) jaarvergadering stellen de kandidaten hun idee uitgebreid voor. Daarna kiezen de aanwezigen wie de trofee van ‘Idee van ’t jaar 2021′ in de wacht sleept. Daarnaast ontvangt de winnaar ook een mooie geldprijs met dank aan Finepolis Ecoassur, Vereinigte Hagel en KBC.

Snoeitips van Raf? Die zijn S T(r)@F!
Kan je niet aanwezig zijn op onze snoeinamiddag op 3 december 2021 of heb je liever snoeiadvies op maat? Neem dan zeker contact op met één van onze S T@F-adviseurs. Zij geven je het beste advies, aangepast aan jouw bedrijf! Daarnaast helpen wij je om de snoei te vertalen voor Poolse arbeiders. Meer informatie over de snoeinamiddag vind je terug op www.pcfruit.be.

Digitaal kunstmestregister via EVA®
Deze inhoud is enkel voor abonnees. Login

Fruittelers Ann en Mark vinken hun ambities af met SBB
In Nieuwerkerken, te midden van de fruitige streek Haspengouw, pluk je bij Ann en Mark Boffin heerlijke Belgische appels en peren. Gbt nv tekent al enkele jaren een indrukwekkende groei op. Daar zitten hun torenhoge ambities en diepgaand overleg met SBB Accountants & Adviseurs voor iets tussen.

12e internationaal symposium ‘Orchard Systems’ – Virtueel veldbezoek
Van 26 t.e.m. 30 juli 2021 vond het 12e internationaal symposium voor plantsystemen, onderstammen en omgevingsfysiologie plaats. In dit
gedeelte staan we stil bij de ‘Virtual Field Day’.

Demo mechanische kruidbeheersing
Op 10 november werden twee demo-momenten georganiseerd op pcfruit vzw. In de voormiddag vond het demomoment mechanische kruidbeheersing plaats in kleinfruit en wijnbouw. Diezelfde namiddag werd ook een demomoment in pitfruit georganiseerd. pcfruit mocht een groot aantal geïnteresseerden verwelkomen: 61 kleinfruittelers en wijnbouwers en 87 hardfruittelers!
Een update van de nieuwigheden bij VLIF
Sedert het eerste kwartaal van 2021 hebben een aantal nieuwigheden ingang ge-vonden bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

Stroom jij over van ideeën?
Heb jij een (vern)nieuw(end) idee voor de fruitsector? Stel het voor tijdens de jaarvergadering van Vakblad Fruit.

SALV blikt vooruit op de toekomst in Haspengouwse fruitcluster
De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) kwam op 17 september samen op pcfruit vzw om zich te buigen over huidige en toekomstige uitdagingen voor de Vlaamse fruitteelt.

Bouw je eigen biofilter
Door het opvangen van restwater, belast met gewasbeschermingsmiddelen, wordt puntvervuiling voorkomen. Maar hoe verwerk je dat restwater? Doe het eenvoudig met een biofilter.

Vandaag rooien om morgen te planten
Met een team van gespecialiseerde grondwerkers, helpen Roger en Rob Kempe-neers fruittelers met het bouwrijp maken van hun plantages.

Onderstammen en omgevingsfysiologie
12e internationaal symposium ‘Orchard Systems’ – Deel 2

Nestbuisjes voor gehoornde metselbijen beschermen
Om een efficiënte en duurzame bestuivingsstrategie te ontwikkelen, werd de in-vloed van het type nestmateriaal op de aantasting van parasitaire mijten in de nest-gangen onderzocht bij de gehoornde metselbij.

Rasgevoeligheid en detectie van Phytophthora cactorum in de aardbeienteelt
Deze inhoud is enkel voor abonnees. Login

Biostrades, een snelweg voor de toekomst
De aanleg van Biostrades moet de bestuivende insecten een houvast geven door alle seizoenen heen. Het Vlaams Bijeninstituut helpt gemeentes door hen een middel aan te reiken om écht bijenvriendelijk groenbeheer uit te bouwen.