Archief

Zoekterm

Datum

Kies je datum

Fruitsoort

Thema's

Auteur

Knaagdierbeheersing in de praktijk

De laatste jaren zien we een sterkere opkomst van schade door woelratten- en muizen in pitfruit. Wortelgestellen van zowel jonge als oudere aanplanting worden aangevreten, waardoor de bomen verzwakken of zelfs volledig afsterven. Bij lichte schade kan de boomgaard zich herstellen, maar hogere druk kan leiden tot sterke productieverliezen of genoodzaakte heraanplant van bomen.

>> Lees dit artikel

Start to EVA®

EVA® kende de laatste jaren heel wat nieuwe ontwikkelingen. Daarom voorzagen we vorig jaar infosessies en opleidingen om jullie mee op weg te helpen. Dat doen we nu opnieuw!

>> Lees dit artikel

Schildluizen tijdens snoei

We zien een opmars van schildluizen (Diaspididae) in pit- en steenfruit. Zware aantasting met schildluizen leidt tot groeiremming of algehele verzwakking van de boom, taksterfte of worst case, tot de dood van de boom.

>> Lees dit artikel

Precisiefruitteelt: waar staan we vandaag?

Telers die aan precisielandbouw doen, zetten enkel middelen in waar, wanneer en zoveel als effectief nodig is. Ze behalen een maximale opbrengst, met een minimale inspanning en input, doordat ze rekening houden met de variaties in tijd en ruimte op perceelniveau.

>> Lees dit artikel

Marlena doet het weer

Het nieuwe rode bessenras Marlena bevestigt opnieuw de goede resultaten die het de voorbije jaren behaalde. Voor vroege teelten onder bescherming is Marlena duidelijk een meerwaarde. Na drie proefjaren hebben we genoeg data verzameld om een positief plantadvies te geven.

>> Lees dit artikel

Biologische wijnbouw

Eveline Driesen, consulente bio-omschakeling bij Boerenbond, richtte voor ‘Bio zoekt boer’ en ‘Bioclusters’ (Boerenbond, Bioforum en Algemeen Boerensyndicaat) een namiddag in te Boechout (Antwerpen) voor starters en omschakelaars. Peter Melders, wijndruiventeler, en Kris Van de Sompel, wijnmaker, ontvingen een twaalftal telers.

>> Lees dit artikel

Prognosfruit 2022

Van 3 tot 5 augustus meer dan 200 deelnemers uit 23 landen samen in Belgrado (Servië) om de presentaties te volgen over de meest recente cijfers van de oogst-prognose voor appel en peer.

>> Lees dit artikel

Place to be(rry)

Proefde jij de overheerlijke aardbeiensmoothies of in chocolade gedipte aardbeien van Efi Gavriilakis al? Efi, wie? Zegt de naam Haspenberry je iets? Zij is niemand minder dan de zeer enthousiaste en goedlachse jongedame achter Haspenberry.

>> Lees dit artikel

Smart farming en robotisatie

Smart farming, drones, robots… ver van mijn bed! Of niet? Op 31 mei 2022 demonstreerde ILVO samen met talrijke partners de mogelijkheden van smart farming en robotisatie aan land- en tuinbouwers.

>> Lees dit artikel

Oplossingen zoeken voor waterschaarste in de fruitteelt

Opnieuw kampen we met een langdurige droogte. Perioden van droogte en waterschaarste komen alsmaar frequenter voor, dus is het cruciaal dat de fruitteelt zich aanpast en nieuwe oplossingen vindt. Het project Vlaanderen Water- Proof ontwikkelt en test, in co-creatie met fruittelers, diverse maatregelen in de strijd tegen waterschaarste.

>> Lees dit artikel

Gezocht: knapperige sappige bessen… maar hoe meet je dat?

Eet jij ook graag knapperige en sappige blauwe bessen? Uiteraard, stevigheid en sappigheid zijn twee zeer belangrijke kwaliteitsparameters van blauwe bessen. Op de markt zijn tal van handmeters beschikbaar voor stevigheid, maar veel van die meters zijn erg afhankelijk van wie de meting uitvoert. Daarom zocht VCBT een objectieve meting met een automatische testbank (textuurmeter), zowel voor stevigheid als sappigheid.

>> Lees dit artikel

Boomgaard van de toekomst – zelfrijdende paloxtruck

Samen met pcfruit bekijken onderzoekers op Campus Diepenbeek automatisatieopportuniteiten op vlak van autonome navigatie, pluk, snoei, gewasbescherming en uitdunnen
in boomgaarden. In de projecten ACROFRUIT en Gepland Fruit ontwikkelen ze ook demo-opstellingen om te bewijzen
waar de techniek staat. Zo wordt volop gewerkt aan een zelfrijdende paloxtruck.

>> Lees dit artikel

Fructura EXPO

Van woensdag 18 mei t.e.m. 20 mei gaat de driejaarlijkse vakbeurs voor de fruitteeltsector Fructura weer door!

Bent u benieuwd welke exposanten aanwezig zijn? Bekijk dan snel onderstaand beursplan!

De redactie vind je alvast terug op stand C22 (of in de wandelgangen met een wijntje in de hand)!

>> Lees dit artikel

De revolutie van regeneratieve landbouw

Tijdens de studiedag Bodemvruchtbaarheid in de aardbeienteelt van pcfruit, leer je meer over het principe achter regeneratieve landbouw. Wat is het concept? Wat betekent het voor jou en je teelt? Hoe pas je het toe? We introduceren het thema van regeneratieve landbouw.

>> Lees dit artikel

En het perenras van de toekomst is…

In België mag de perenteelt dan wel de steunpilaar zijn van de pitfruitsector, wereldwijd wordt er vandaag toch veel meer aandacht besteed aan de veredeling van nieuwe appelrassen in vergelijking met perenrassen. Dat het bij peer allemaal wat moeilijker en trager gaat, speelt daarin zeker een rol.

>> Lees dit artikel

Wat heb je gemist?

De jaarvergadering van vakblad Fruit stond stond dit keer in teken van de klimaatverandering. Een controversieel en actueel thema, zo blijkt, want in de week van 1 april zakte de temperatuur ’s nachts meermaals diep onder het vriespunt.

>> Lees dit artikel

Chemisch dunnen?
Kijk naar het weer!

Niet alleen het aantal bloemknoppen, maar vooral het weer tijdens de bloei en in de nabloeiperiode is bepalend voor de vruchtzetting. Ook als je een chemische behandeling voor dunning inschat, speelt het weer een belangrijke rol. Meestal spreekt men enkel over temperatuur, maar zonlicht is ook een belangrijke factor die men al eens vergeet. Chemische dunning blijft maatwerk!

>> Lees dit artikel

Rassenkeuze appel blijft een uitdaging!

Rassenonderzoek blijft één van de belangrijkste thema’s in het onderzoek van pcfruit, ongeacht welke fruitsoort. Een objectieve kijk op het grote aanbod is nodig om gericht te selecteren en telers een zo volledig mogelijk beeld te geven van een nieuw ras. We gaan dan ook niet over een nacht ijs alvorens we een ras naar voren schuiven.

>> Lees dit artikel

Teeltadviezen eind maart ’22

Momenteel zit de fenologie 7 dagen voor op 30-jarig gemiddelde. We verwachten het begin bloei van peer rond 5 april. Voor Jonagold zitten we nu op schema om begin bloei te krijgen rond half april, maar de evolutie van de fenologie hangt sterk af van hoe koud de nachten zijn in de week van 21 maart.

>> Lees dit artikel

Consumptietrends pitfruit

De consumptie van appelen en peren zit al jaren in een neerwaartse spiraal, maar lijkt sinds de coronacrisis terug wat op te veren. Op zich een bemoedigend signaal, al blijkt vooral de peer een verjongingskuur te kunnen gebruiken.

>> Lees dit artikel

Kunnen drijfmest en digestaat vandaag nog in de fruitteelt?

Zowel drijfmest als digestaat kunnen nog steeds in de fruitteelt toegediend worden. Met de toenemende kost van kunstmest zou dit een alternatief kunnen zijn. Vanuit VLM worden er echter beperkingen opgelegd waardoor de praktische uitvoering moeilijk ligt. Drijfmest en digestaat moeten vanaf dit seizoen emissiearm worden aangebracht.

>> Lees dit artikel

Nieuwe maatregelen rond IPM

Integrated Pest Management (IPM) of geïntegreerde gewasbescherming gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen. Er is een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.

>> Lees dit artikel

Bio-bestrijding met bloeiende planten

We zetten al lang natuurlijke vijanden zoals roofmijten, sluipwespen en roofwantsen in bij aardbeien onder glas en folietunnels. Toch blijkt die vorm van biobestrijding in beperkte mate succesvol bij klassieke vollegrondsteelten. Is het inzetten van bloeiende planten het kantelpunt in de biologische bestrijding van schadelijken op aardbeiplanten?

>> Lees dit artikel

Van oogstmechanisatie tot verkoopklare walnoten

De nieuwe firma, Veld 4, verwerkt inheemse noten en is verdeler van notenmachines Feucht Obsttechnik en AMB Rousset in de Benelux. De Duitse firma Feucht Obsttechnik specialiseerde zich op kleinschalige hulpmiddelen (vnl. particulieren en nevenberoepers) en heeft een zeer uitgebreid aanbod. Het Franse AMB Rousset richt zich voornamelijk op grote, professionele notentelers.

>> Lees dit artikel

De Quattro Stagioni van de kiwibes

Het is belangrijk om te reflecteren over het voorbije seizoen. Vooral de natte zomer zal heel wat telers bijblijven, maar erwaren ook (te) hoge temperaturen in de winter en de late vorst die voor heel wat kopzorgen zorgden. Kortom, een turbulent en interessant jaar met veel te bespreken.

>> Lees dit artikel

Zachte speculoos met appel

Is het nu speculoos of speculaas?
Of je het weet of niet, er is wel degelijk een verschil tussen speculoos en speculaas (en nee, het is niet enkel de ‘aa’ en de ‘oo’). Speculaaskoekjes bereid je met speculaaskruiden, een mengeling van kruidnagel, gemberpoeder, muskaatnoot, kardemom, witte peper, kaneel … Speculoos kan je dus perfect bereiden zónder speculaaskruiden… Het eeuwige mysterie voor eens en altijd ontrafeld!

>> Lees dit artikel

Snoeien aan de lopende band

Een dertigtal telers trotseerden weer en wind om deel te nemen aan de snoeidemonstratie die Studiekring Guvelingen organiseerde voor haar leden. Drie sprekers lichtten verschillende snoeitechnieken toe: de klassieke 1-2-3 snoei, de mechanische snoei (Tête Fruitier), de Matha snoei en de Gala-snoei.

>> Lees dit artikel

Reductie van stikstof mogelijk in perenteelt?

Stikstof speelt een belangrijke rol bij o.a. de teelt van Conference peren. Daarom zocht pcfruit vzw samen met de Bodemkundige Dienst van België naar een oplossing voor de problematiek rond stikstofbemesting. Die kwam recent nog sterk ter sprake in de actualiteit, toen boeren massaal betoogden tegen het strenge stikstofbeleid.

>> Lees dit artikel

Vakblad Fruit in the future

Na 100 edities vakblad Fruit zijn we aan wat vernieuwing toe. We verenigden in 2017 Fruit Revue en Fruitteeltnieuws tot één vakblad voor de fruitteelt. Dat om krachten en financiële middelen te bundelen. De vier organiserende partners pcfruit, Studiekring Guvelingen, sectorvakgroep Fruit van Boerenbond en de Pomologische Vereniging zijn fier op het resultaat. Net zoals de fruitteelt evolueert ook het medialandschap. We streven ernaar om steeds sneller en beter te communiceren.

>> Lees dit artikel

Tête fruitier en Mathasnoei

Na twee jaar is het goed om terug snoeidemonstraties te organiseren. De coronacrisis heeft er, en nu nog, goed ingehakt. Zulke openlucht activiteiten kunnen veilig georganiseerd worden en zorgen niet alleen voor het opdoen van technische informatie, maar ook voor de zo nodige sociale contacten. Samen met het onderling uitwisselen van de laatste nieuwtjes in de sector en het kennis maken met de nieuwste tendensen en technieken in de snoei van hardfruit, zijn zulke activiteiten de place to be voor iedere fruitteler.

>> Lees dit artikel

Idee van ’t jaar 2021

Vijf kandidaten gaan de strijd met elkaar aan voor Idee van ’t Jaar 2021. Allen willen zij op hun manier de fruitteelt vernieuwen en verrijken. Tijdens de (uitgestelde) jaarvergadering stellen de kandidaten hun idee uitgebreid voor. Daarna kiezen de aanwezigen wie de trofee van ‘Idee van ’t jaar 2021′ in de wacht sleept. Daarnaast ontvangt de winnaar ook een mooie geldprijs met dank aan Finepolis Ecoassur, Vereinigte Hagel en KBC.

>> Lees dit artikel

Snoeitips van Raf? Die zijn S T(r)@F!

Kan je niet aanwezig zijn op onze snoeinamiddag op 3 december 2021 of heb je liever snoeiadvies op maat? Neem dan zeker contact op met één van onze S T@F-adviseurs. Zij geven je het beste advies, aangepast aan jouw bedrijf! Daarnaast helpen wij je om de snoei te vertalen voor Poolse arbeiders. Meer informatie over de snoeinamiddag vind je terug op www.pcfruit.be.

>> Lees dit artikel

Demo mechanische kruidbeheersing

Op 10 november werden twee demo-momenten georganiseerd op pcfruit vzw. In de voormiddag vond het demomoment mechanische kruidbeheersing plaats in kleinfruit en wijnbouw. Diezelfde namiddag werd ook een demomoment in pitfruit georganiseerd. pcfruit mocht een groot aantal geïnteresseerden verwelkomen: 61 kleinfruittelers en wijnbouwers en 87 hardfruittelers!

>> Lees dit artikel

Bouw je eigen biofilter

Door het opvangen van restwater, belast met gewasbeschermingsmiddelen, wordt puntvervuiling voorkomen. Maar hoe verwerk je dat restwater? Doe het eenvoudig met een biofilter.

>> Lees dit artikel