Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

De klikkensnoei uit Zuid-Tirol

Eind september waren we te gast bij Peter Matha. Hij is een Italiaanse fruitteler die de klikkensnoei (Zapfenschnitt) op appel heeft ontwikkeld. Naast zijn activiteiten als fruitteler runt hij samen met zijn gezin ook het gastenverblijf Grieserhof in Zuid-Tirol.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Het bedrijf van Peter Matha is acht hectare groot en de focus ligt er volledig op appelteelt. Peter is eigenaar van zesenhalve hectare, de overige anderhalve hectare bewerkt hij voor zijn broer. Zuid-Tirol heeft maar liefst 10% aandeel in de Europese appelproductie en is daarmee het grootste aaneengesloten productiegebied voor appel in Europa. De grondprijs varieert er tussen de €80-€100/m², dat loopt dus op tot één miljoen euro per hectare!

 

Peter teelt voornamelijk Kanzi®, Gala, Golden, Red Delicious, Tessa®, Fuji en Pink Lady®. Sinds kort voegde hij daar ook nog Giga® aan toe. Zijn plukseizoen loopt van midden augustus tot eind november. Daarvoor heeft hij vijf plukkers in dienst. Gecombineerd werken zij er gemiddeld 700 uur per seizoen.

Nieuwe twijgen uit een stomp van een aantal centimeters telen, geeft sterkere vitale scheuten met goed blad!

Waarom Matha- of klikkensnoei?

Peter Matha creëerde zijn eigen snoeisysteem, omdat hij de snoei wil vergemakkelijken. Het is een makkelijke snoei die je voor kleinvruchtige rassen kan toepassen en is eenvoudig aan elke snoeier uit te leggen. De essentie van de klikkensnoei is om geen lang hout meer te hebben. Nieuwe twijgen worden vooral uit een stomp van een aantal centimeters geteeld. Dat geeft dan sterkere vitale scheuten waar voornamelijk goed blad op komt. Daaronder vinden we sterke bloemknoppen op meerjarig hout.

Aanpak en impact

In de verlengenis zet je jaarlijks een klik van een aantal centimeters. Zo kan je soms tot wel tien jaar met een takje werken. Eens het te dik wordt, gaat het terug weg op stomp. Het is belangrijk om elk jaar te klikken! Om goed vruchthout te krijgen, worden nieuwe twijgen ook via stompen aan de basis voorbereid. Door op kort hout te snoeien, kort je de bloeiperiode fors in en ga je de productie op meerjarig hout telen. Dat geeft een gelijkere vruchtmaat (+75 mm), vooral bij kleinvruchtige rassen.

 

 

Het kenmerk van de bomen is een goede belichting en relatief korte bloei, want in dit systeem zijn alleen meerjarige bloemknoppen aanwezig. Peter Matha verkiest chemische dunning boven handmatige dunning. Hij gaat tijdens de korte bloeiperiode meestal drie keer dunnen: een eerste keer vanaf begin bloei met Ethrel+ATS (Ethrel is niet toegelaten in België). Twee dagen later volgt een tweede bespuiting met ATS en op 12-14 mm komt er nog eens een derde dunning met 6-BA overheen.

 

Een groot voordeel van de klikkensnoei is dat de groei zich niet enkel tot in de kop richt, want er zitten veel vitale takken in de boom die de groei meer in balans brengen. Het plukrendement is zeer hoog dankzij een hoge percentage eerste pluk. Peter oogst jaarlijks tussen 80 tot 90 ton appels van hoge kwaliteit per hectare. De plukkers zien de appels goed hangen en dat zorgt voor hoge plukprestaties.

 

 

 

 

Ander nieuws uit Zuid-Tirol

De prijzen voor appel hebben het ook moeilijk in Zuid-Tirol. 95% van de telers brengt zijn productie naar een coöperatie. VOG en VIP zijn de enige coöperaties in Zuid-Tirol, daardoor zijn er weinig aanbieders. De coöperaties doen wel degelijke inspanningen voor hun telers. Tijdens het voorjaar van 2022 moest nog nooit zo lang beregend worden. Peter Matha moest zijn beregening vaak al om 20u30 opstarten om zijn bloesems tegen lentenachtvorst te beschermen. De coöperaties doen hun duit in het zakje, want zij dragen een deel van de kosten voor de beregening. Het water komt uit het gebergte of uit geboorde putten.

 

De Zuid-Tiroolse coöperaties konden dit jaar ook enkele nieuwe rassen vermarkten. Het nieuwe ras Giga®, dat VOG onder de slogan ‘Mighty Good’ verhandelt, zou zich onderscheiden door een karakteristiek uiterlijk met een fruitig aroma en zoetzure smaak. Cosmic Crisp® valt dan weer op door zijn veelzijdige roodtinten. Een hemelse smaakbeleving, volgens de coöperaties, voor wie geniet van een knapperige en sappige appel. De fijnproevers zullen dan weer kiezen voor de zoete smaak en knapperigheid van de handige, kleine RedPop®. De karmozijnrode kleur van dit snackappeltje is een streling voor het oog. Wie die appel teelt, kan tussen half augustus en half september oogsten.

 

Foto 8 – Nieuwe appelrassen uit Zuid-Tirol (vlnr. Cosmic Crisp, Giga, Red Pop)

Benieuwd naar meer?

Als je benieuwd bent naar de snoeitechniek en snoeireactie van de klikkensnoei kan je op 18 november afzakken naar Montenaken. Tijdens de snoeidemonstratie van Studiekring Guvelingen demonstreert Raf Spiritus de snoei in detail en blikt hij terug op de reactie van de boom op de snoei van vorig jaar. Meer info vind je via de agenda.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â