Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Gerichte bemesting Conference

In kader van het VLAIO-traject: ‘Optimalisatie van de stikstofbemesting bij ‘Conference’ ter verbetering van de
vruchtkwaliteit’ werden verschillende stikstof bemestingsstrategieën onder de loep genomen. Op basis van die resultaten stelden we twee stroomdiagrammen op, die je als teler een aantal handvaten geven over stikstofbemesting. Je vindt die diagrammen terug op www.pcfruit.be/fruitteler/bemesting

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Meer is niet altijd beter

De hoeveelheid meststoffen verhogen, staat niet altijd garant voor een beter resultaat. Proeven onder gecontroleerde omstandigheden tonen aan dat maximaal 25% van de stikstof die we in de peren meten, afkomstig is van de bemesting van datzelfde jaar. Het verhogen van de bemesting maakt op percelen met een normale
tot sterkere groeikracht de bomen nog groeikrachtiger. Dat kan echter aanleiding geven tot meer problemen zoals perenbladvlo of minder bloemknopaanleg.

Twee stroomdiagrammen

Voor een juiste inschatting van de dosering en het tijdstip van toepassen, maken we een onderscheid tussen:

  • percelen met een normaal tot krachtig groeiniveau waar er geen probleem is met gele peren door stikstofgebrek;
  • percelen met jaarlijks een zwakke groei en/of lage stikstofwaarden in de vruchten.

Grootste verschil: tijdstip van tweede fractie

Bij Conference wordt de bemesting meestal opgesplitst in een voorbloei gift en een tweede fractie na het afsluiten van de groei (midden tot eind juni) als er een goede oogst hangt. Vanaf 2022 adviseren we om op de zwak groeiende percelen (tweede stroomschema) de tweede fractie al midden tot eind mei te gooien. Dat leidt tot meer stikstof in de vruchten en tot iets langer doorgroeien van de scheuten. Zo tracht je de zwakke bomen vitaler te krijgen.

Dosering

Als voorjaarsbemesting gaan we uit van een voorjaarsgift van 50 E N/ha strook. Die dosering is een richtcijfer. In functie van groeikracht en aantal bloemknoppen voor 2022 kan je bijstellen voor bepaalde percelen. Aangezien heel wat percelen in 2022 een matig aantal bloemknoppen hebben, is die dosering voldoende. Voor de correcte inschatting van de tweede fractie in mei/juni raden we aan om midden-mei een Kema-analyse te nemen. Op basis van de bodemvoorraad en het aantal vruchten kan men beter inschatten of een tweede fractie noodzakelijk is.

Type meststof

In elk schema is er een onderscheid tussen strooien van kunstmest, fertigatie of de combinatie van drijfmest en kunstmest. Waar er met fertigatie wordt gewerkt, kan de hoeveelheid bemesting verlaagd worden. Indien je met organische bemesting zoals drijfmest of digestaat werkt, moet er een fractie (20 kg N/ha strook) snelwerkende kunstmest gestrooid worden. Bij een normaal groeiniveau wordt er geen bijbemesting meer gegeven (Fruit 4).

Werk je met stalmest, champost of compost op de zwartstrook, dan is de stikstofvrijgave nog trager en moet er meer kunstmest gestrooid worden voor bloei. Die bronnen van organische mest beschouwen we niet meteen als een grote bron van stikstof, maar hebben invloed op bodemleven en bodemstructuur  Daarnaast leveren ze ook fosfor, kalium en calcium.

Fosfor en kalium

Naast stikstof zijn er nog andere elementen van belang. Ook voor het strooien van fosfor en kalium is het belangrijk de bodemvoorraad te kennen. Heel wat percelen hebben een grote bodemvoorraad aan fosfor, waardoor die meststof gerust een jaar overgeslagen kan worden. Ook voor kalium hangt er veel af van de voorgeschiedenis. Waar er jaarlijks minstens 100 E K2O worden gestrooid, stijgt de bodemvoorraad. Een kaliumbemesting kan dan gerust een jaar overgeslagen worden, wanneer je niet op kaliumfixerende bodems zit. Ook bij gebruik van organische mest moet er geen kunstmest met fosfor en kalium meer gestrooid worden.

Deel dit bericht

Meest recente artikels