Geïntegreerde strategie tegen wortelziektes bij aardbei
- An Ceustermans
-
pcfruit vzw
Wortelziektes blijven een groot probleem in de aardbeiteelt. Dat leidt tot grote productieverliezen in zowel vollegrond- als substraatteelten. Die problemen kan je onder controle houden door te starten met een gezonde, evenwichtige bodem of substraat en ziektevrij plantgoed. Indien ziekteverwekkers toch de kans krijgen om de teelt binnen te sluipen, kan toepassing van het meest geschikte gewasbeschermingsmiddel soelaas brengen.
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Zuiver plantgoed dankzij plantsauna
Belangrijk bij de teelt van aardbei is om te starten met zuiver plantgoed. Daarom raden we aan jouw plantgoed aan te kopen bij vermeerderaars die hun moedermateriaal behandelen in de plantsauna. Momenteel passen diverse (Nederlandse) plantenkwekers de plantsauna toe op hun moedermateriaal. Daardoor kan je starten met zuiver plantgoed voor de vermeerdering en krijg je zo zuiver mogelijk startmateriaal. Behandeling in de plantsauna doet o.a. latente besmettingen met Phytophthora cactorum in het plantgoed teniet. De plantenkwekers toonden aan dat een stoombehandeling van het moedermateriaal geen nadelig effect heeft op de ontwikkeling van de planten en dat ze zelfs, afhankelijk van het ras, meer uitlopers vormen na de behandeling. Zelf behandelen van de trayplanten vóór opplanten, biedt ook mogelijkheden. Dat is echter momenteel praktisch en financieel nog niet haalbaar. Ook het effect van de behandeling op uitgroei tijdens de productieteelt is momenteel te wisselvallig.
Duurzaam én ziekte-onderdrukkend substraat
Het is ook belangrijk om stekgrond te gebruiken die verspreiding van wortelziekten onderdrukt. We toonden aan dat inmenging van houtvezel (tot 20%) en sphagnum (veenmos) (tot 50%) niet enkel een verduurzaming van de gangbare veenstekgronden betekent, maar ook de verspreiding van wortelziekten tegenhoudt. Bovendien zagen we een betere inworteling in die stekgronden en geen verlies aan productie tijdens de productieteelt. Ook in de productieteelt raden we aan tot 40% van het substraat te laten bestaan uit sphagnum. Een belangrijke vaststelling is dat er geen P. cactorum gedetecteerd werd in verschillende stalen ongebruikt substraat. Dat geeft aan dat substraat alvast geen bron van contaminatie is.
Zuivere bodem
Een goede aardbeiteelt vereist naast ziektevrij plantgoed ook een gezonde, zuivere bodem. We ontwikkelden een detectiemethode met staalnameprocedure om ziekteverwekkers op te sporen in de bodem. Die techniek en de kostprijs daarvan lichten we toe in een volgende editie. Actiedrempels geven de hoeveelheid ziekteverwekker aan die aanwezig moet zijn, opdat de kost van de behandeling kleiner is dan het door de ziekteverwekker veroorzaakte opbrengstverlies. Die actiedrempels stelden we bovendien op voor de aardbeirassen Elegance, Malling Centenary, Sonata, Elsanta en Portola. Wanneer we overlevingsstructuren van verwelkingsziekte (Foto 2) en/of stengelbasisrot in aardbeipercelen terugvinden, bepalen die drempels wanneer je actie moet ondernemen.
Welke gewasbeschermingsmiddelen tegen welke ziekte?
Indien je actie onderneemt met chemische middelen (bij matige tot zware aantastingen), kan je Beltanol inzetten tegen verwelkingsziekte, Paraat tegen stengelbasisrot en Armetil tegen rood wortelrot. We werken momenteel samen met firma’s aan een uitbreiding van enkele middelen met een goede werking tegen stengelbasisrot naar de aardbeiteelt. Als biologisch alternatief behandel je met Trichoderma in combinatie met algenextracten (Trianum met Vidi Fortum).