Smart farming en robotisatie
- Joke Vandermaesen
-
pcfruit vzw
Smart farming, drones, robots… ver van mijn bed! Of toch niet? Op 31 mei 2022 demonstreerde ILVO samen met talrijke partners de mogelijkheden van smart farming en robotisatie aan land- en tuinbouwers.
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
In het project Smart Growers ontwikkelen we verschillende toepassingen van smart farming voor de teelten blauwe bes, asperge en laanbomen. Het project CIMAT ontwikkelt dan weer een breed inzetbaar robotplatform. Naar aanleiding van de demonamiddag werden de krachten uit beide projecten gebundeld en ontwikkelde ILVO een robot voor plaatsspecifieke onkruidbestrijding in de blauwe bes. Ruim 250 geïnteresseerden waren aanwezig tijdens de voorstelling van de robot samen met verscheidene andere ontwikkelingen (Foto 1).
Plaatsspecifieke onkruidbestrijding in blauwe bes
In het project Smart Growers onderzocht pcfruit de voorbije jaren of het biologisch afbreekbare pelargonzuur een waardig alternatief kan zijn voor gangbare chemische middelen zoals glyfosaat. We zagen al beloftevolle resultaten, maar omwille van de hoge kostprijs van die biologische middelen vormen ze nog geen betaalbare oplossing.
We combineerden daarom spuittechniek met cameratechnologie op het kleine robotplatform van ILVO (Foto 2). Een multispectrale camera detecteert de onkruiden en stuurt een spuitboom aan in vier aparte secties die gericht staan op de schuine substraatrug van de blauwe bessen. Zo spuiten we het pelargonzuur enkel waar er effectief onkruiden staan. De nodige hoeveelheid bestrijdingsmiddel verlaagt daardoor drastisch. Later deze zomer zal pcfruit het robotplatform verder in de praktijk testen.
Plaatsspecifieke onkruidbestrijding bij aardappelen
Voor plaatsspecifieke onkruidbestrijding bij aardappelen is er nog een bijkomende uitdaging. We moeten de onkruiden namelijk onderscheiden van de aardappelplanten. Dat kan gebeuren door middel van artificial intelligence (AI). Momenteel is daarvoor nog onvoldoende rekenkracht op de robot aanwezig.
De oplossing komt voort uit het SmartAgriHubs-project: een drone brengt het perceel in beeld (Foto 3) en stuurt de data via 5G naar de cloud. Daar worden de beelden in real-time verwerkt tot een taakkaart voor onkruidbestrijding. De taakkaart werd in dit geval uitgevoerd door het CIMAT-robotplatform dat voorzien is van onkruidbranders (Foto 4).
Smart Growers
Na afloop van de live demonstraties rond plaatsspecifieke onkruidbestrijding konden de bezoekers verschillende standen bezoeken rond het thema ‘smart farming en robotisatie’. Zo kwamen de andere onderwerpen van Smart Growers aan bod. Dat project zet ook in op slimme irrigatie, aangestuurd op basis van voorspellende modellen en data gegenereerd door een netwerk van sensoren (Foto 5).
Onder leiding van het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) ontwikkelden de projectpartners een model dat de evolutie van het bodemvochtgehalte voorspelt en aangeeft wanneer en hoeveel er geïrrigeerd moet worden bij asperge, blauwe bes en laanbomen. Het model zal op korte termijn ter beschikking komen voor telers. Op de tweede Smart Growers-stand werden de resultaten rond het gebruik van pelargonzuur voor onkruidbestrijding besproken. Mantis ULV presenteerde het Biomant-systeem voor onkruidbestrijding met heet water en het Mankar® ULV-spuitsysteem, zowel losstaand als in combinatie met het Oz robotplatform van Naïo Technologies (Foto 6).
Tenslotte kwam het gebruik van camera’s op drones en tractoren aan bod. Die kunnen telers vooral helpen met het monitoren van droogtestress in de verschillende teelten, variabele wortelsnoei in de perenteelt, opbrengstvoorspelling bij blauwe bes (Foto 7) en kwaliteitsbepaling en inventarisatie in de sierteelt.
Meer weten over plaatsspecifieke onkruidbestrijding bij blauwe bes? Bekijk hier het filmpje!
ACROFRUIT: Een brug tussen fruit- en technologiesector
Het project ACROFRUIT ging de uitdaging aan door een aantal technieken te demonstreren in de fruitteelt. Zo werden er in het project use cases uitgewerkt rond het navigeren van voertuigen, visiesystemen en robothanden voor het snoeien en plukken. De onderzochte en geteste robothanden werden getoond. We stelden resultaten van de capaciteitsstudie van robothanden voor aan de aanwezigen. De resultaten beantwoorden vragen zoals: Hoeveel ha kan een robot behandelen per dag of per seizoen?