De weg naar precisiefruitteelt
- Kris Ruysen
-
pcfruit vzw
Op 14 december organiseerde pcfruit een demo rond precisiefruitteelt. Samen met enkele partners demonstreerden we een aantal technieken, die op termijn de efficiëntie in de fruitteelt op verschillende manieren verbeteren. Wat heb jij gemist?
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
In Fruit 21-22 bespraken wij uitvoerig het principe van de variabele toepassing per boom om bepaalde bedrijfsprocessen te verbeteren. Om dat principe toe te passen, is er geavanceerde technologie nodig. Denk maar aan sensortechnologie, ICT, GPS en computergestuurde machineonderdelen. Eens die technologie beschikbaar is, biedt dat bijkomende mogelijkheden om verder data te verzamelen of te automatiseren. Die technieken toonden we tijdens de demonstraties.
Slimme landbouw
We startten de dag met een toelichting van de vijf betrokken projecten: Agri- DataManagement & PrecisieLandbouw (ADaM&PreciLa), MinMan, geïntegreerd onkruidmanagement (GOM), Greenspray en Appl-SuppOr.
Als introductie werd het basisprincipe van variabele toepassingen uitgelegd aan de hand van variabele wortelsnoei. Die bewerkingen gebeuren aan de hand van taakkaarten die voorschrijven hoe je elke boom specifiek behandelt. De taakkaart wordt samengesteld via de gemeten data in het veld. In dit geval met een drone.
pcfruit en VITO toonden hoe de dataverwerking van de dronegegevens gebeurt. Wij demonstreerden hoe je dronebeelden in EVA aanvraagt en zichtbaar maakt. VITO liet zien hoe de data in Mapeo verwerkt werden. Vervolgens zag je hoe de verwerkte data in een taakkaart omgezet werd.
Van theorie naar praktijk
Didex stond in voor de dronedemonstratie. Door de boomhagen te volgen, bracht de drone de variatie van de percelen in kaart.
De Wanner-boomgaardspuit is uitgerust met sensoren die het begin van de rij detecteren. Zo schakelen de doppen automatisch in en uit.
Onderzoekers van de UCLL creëerden en demonstreerden de autonome paloxentruck, waarover je in Fruit 21-22 een eerste artikel las. Het toestel zet autonoom de paloxen uit en haalt ze terug op.
Collega Bart Vanhoutte ging dieper in op de proeven met mechanische, chemische en gecombineerde onkruidbestrijdingsschema’s en het bepalen van de kritieke onkruidvrije periode in het project Geïntegreerd Onkruidmanagement in de Fruitteelt (GOM): ‘Van zwarte strook naar verantwoord groene strook’ (VLAIO LA Traject HBC.2020.3190).
In 2023 groeide het onkruid welig door de vele regen. Voor een aanvaardbaar onkruidvrije boomstrook was frequent onkruid bestrijden nodig. Zeker wanneer met schoffelen, maaien of hete lucht gewerkt werd. Wat bleek? Als een perceel onkruidvrij aan het seizoen begon, had zelfs een sterk uit de hand gelopen onkruidsituatie weinig directe nadelen op kwaliteit en opbrengst in appel en peer in 2023. Je moet onkruid tolereren wanneer het kan en efficiënt bestrijden wanneer het moet. pcfruit, UGENT en BDB werken in 2024-2025 verder aan haalbaar en duurzaam onkruidmanagement mét oog voor neveneffecten (knaagdierenschade, nuttigen, …).
Munckhof Fruit Tech Innovators voorzag meer informatie over de variabele wortelsnoeier en de Pluk-O-Trak. De wortelsnoeier kan je koppelen aan de GPS op taakkaart, waardoor hij volgens de opdracht op verschillende dieptes snijdt. De Pluk-O-Trak beschikt over een sensortechniek die de vruchtkwaliteit en oogsthoeveelheden registreert.