Primeur in Belgische wijnbouw
- Eddy Leclere
-
Studiekring Guvelingen
Deze zomer organiseert UHasselt voor het eerst een unieke masterclass rond duurzame innovatie in de Belgische wijnbouw. Van 8 tot en met 12 juli neemt prof. dr. Ghislain Houben zijn cursisten mee op sleeptouw langs wijngaarden in België en Nederlands-Limburg. Het doel? De Belgische wijnbouwsector klaarstomen voor de ecologische en economische uitdagingen van de toekomst.
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Naar het Noorden
Door de huidige klimaatontwikkelingen is de Belgische wijnbouwsector in de afgelopen jaren flink gegroeid. “Meer nog, in de toekomst zal de wijnbouw steeds meer naar het noorden verschuiven”, aldus prof. dr. Houben. Daarop speelt de masterclass in. De focus ligt zowel op de ecologische als de economische duurzaamheid van de sector. Daarbij staan nieuwe wijnbouwtechnieken en ondernemingsvormen centraal. “We bevinden ons vandaag economisch gezien op een kantelpunt. Als we nu in deze opkomende sector investeren, plukken we daarvan over twintig jaar letterlijk de vruchten.”
Eigen wijnidentiteit
Ondanks de forse groei van de wijnsector zoekt België volgens prof. dr. Houben nog steeds naar een eigen wijnidentiteit. Om die zoektocht te vergemakkelijken, reikt hij tijdens de masterclass samen met acht interdisciplinaire experts een brede waaier van thema’s aan. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam wijnbouwmanagement, innovatieve businessmodellen, nieuwe wijnstijlen, architectuurbeleving en toerisme.
Dat alles tijdens een dagprogramma en (vrijblijvend) avondprogramma. Overdag presenteren experts nieuwe concepten rond wijn en ‘s avonds volgt de praktische toepassing. Zo proeven cursisten tijdens de masterclass van nieuwe smaken én vakgebieden.
Interactief onderwijs
De masterclass mikt op een breed publiek. “De opleiding is interessant voor iedereen die (semi-)professioneel met wijn werkt en het thema met een open geest wil benaderen”, vindt prof. dr. Houben. “Je moet geen wijnbouwer zijn. Ook wijnhandelaars, sommeliers, journalisten en zelfs ambitieuze liefhebbers zijn welkom. Hoe diverser het publiek, hoe beter. Op die manier ontstaat er een unieke kruisbestuiving.” De plaatsen zijn beperkt, want de masterclass mikt op een vijftiental deelnemers om volledig in te zetten op interactief onderwijs. Zo krijgen cursisten de kans om de leerstof op hun eigen situatie toe te passen.
Programma en praktische info
Van 8 tot en met 12 juli 2024 (dagprogramma vanaf 9u en avondprogramma vanaf 17u). Na afloop van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname vanuit UHasselt op voorwaarde dat je minstens het volledige dagprogramma hebt gevolgd.
Inschrijven
De opleiding start enkel mits voldoende inschrijvingen. Meer info over het programma en inschrijven kan via www.uhasselt.be/wijnbouw. Je kan ook contact opnemen met Ghislain Houben (ghislain.houben@uhasselt.be). De kostprijs voor het totaalprogramma bedraagt € 2.750 excl. 21% btw. Enkel het dagprogramma volgen, komt neer op € 2.200 excl. 21% btw.
Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille bij VLAIO onder het thema ‘Duurzaamheid’. Kleine ondernemingen krijgen 45% steun, middelgrote ondernemingen krijgen 35% steun. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.