Belang van temperatuur voor effectiviteit van sluipwespen
- Ammar Alhmedi
-
pcfruit vzw
In serres zijn sluipwespen ongelooflijk waardevolle bondgenoten voor telers in de strijd tegen bladluizen en de bescherming van teelten. Bladluizen, die zich voeden met plantensap, veroorzaken aanzienlijke schade door de groei te belemmeren, ziekten te verspreiden en de bladeren en vruchten met honingdauw te besmeuren. Sluipwespen zijn daarom van het grootste belang door de waardevolle diensten die zij leveren.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Natuurlijke bestrijding van plagen
Sluipwespen leggen hun eitjes in bladluizen. Wanneer de larven zich ontwikkelen, elimineren ze die bladluizen. Die duurzame aanpak beheert bladluizen-populaties zonder chemicaliën, waardoor de schade aan het milieu tot een minimum beperkt is.
Selectieve bestrijding
Sluipwespen ontwikkelden unieke vaardigheden om specifieke bladluissoorten op te sporen en te elimineren. Daardoor kunnen zij bladluizen selectief aanpakken en elimineren zonder schade toe te brengen aan nuttigen. Zo blijft het delicate evenwicht van het ecosysteem behouden.
Snelle populatiegroei
Als het op voortplanting aankomt, zijn sluipwespen ware kampioenen. Een enkele vrouwelijke sluipwesp legt tijdens haar leven honderden eieren, waarbij elk ei in
een bladluis wordt gelegd. Dankzij dat buitengewone voortplantingspotentieel breiden sluipwespen hun populatie snel uit als er bladluizen uitbreken. Het aantal
bladluizen neemt daardoor snel af en de plaag loopt niet uit de hand.
Succesvolle bestrijding bij beschermde teelten?
Bij de biologische bestrijding van bladluizen in beschermde gewassen zijn er situaties, waarin de zaken niet zoals gepland gaan. Je moet weten waarom die inspanningen soms toch mislukken. Beperkte variëteit aan planten, slechte weersomstandigheden, verkeerde tijdstip en dosis van uitzetten, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met nevenwerking op sluipwespen en/of slechte klimaatomstandigheden … zijn enkele redenen waarom biologische bestrijding met sluipwespen in serre- en/of tunnelomstandigheden niet effectief zijn.
Bij een beperkte variëteit aan planten is er een gebrek aan voedsel voor de volwassen sluipwespen. Die hebben nood aan suikerbronnen (nectar) voor het energieverslindende vliegen en de afrijping van hun eieren. Best zijn er dus steeds bloeiende planten of kruiden beschikbaar in of nabij de teelt. Bij de waarneming van de eerste bladluizen, zet je de sluipwespen meteen en in grote aantallen uit. De parasiterings- en afdodingsactiviteit heeft een achterstand op de snel vermenigvuldigende bladluizen. Volwassen sluipwespen zijn daarbij zeer gevoelig aan (residu’s) van een aantal gewasbeschermingsmiddelen (voornamelijk die met insecticide-werking). Raadpleeg daarom steeds de informatie aangaande nevenwerking (bv. via de EVA®-impactmeter).
Invloed temperatuur
Serres hebben vaak gecontroleerde omstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid en verlichting. De sluipwespen gedijen echter niet altijd onder de juiste weersomstandigheden, met name de temperatuur. Extreme temperaturen kunnen hun overleving en voortplanting schaden, waardoor ze bladluizen moeilijk effectief bestrijden. Over het algemeen heeft de temperatuur een belangrijke invloed op hoe goed sluipwespen bladluizen bestrijden. Dit moet je weten:
- Beste temperaturen:
Sluipwespen werken het best binnen een bepaald temperatuurbereik. Als de temperatuur binnen hun voorkeursbereik ligt, zijn de wespen actiever en effectiever in het vinden en aanvallen van bladluizen. Dat helpt de populaties onder controle te houden. - Effecten van extreme temperaturen:
Extreme temperaturen, vooral te warm, zijn slecht voor de wespen. Zij worden er moe van, waardoor de levensduur en het voortplantingsvermogen verminderen.
Figuren 1 en 2 tonen het significante effect van het temperatuurbereik (beste vs. slechtste) op de werkkwaliteit (aantal mummies en plantkwaliteit) van sluipwespen. Je ziet zowel het verschil tussen de temperatuuromstandigheden in het aantal mummies (geparasiteerde bladluizen) als in de ontwikkeling van de bladluizen (vervellingen) en de plantkwaliteit die door de hoeveelheid bladluishoningdauw wordt gepresenteerd. Bladluishoningdauw is een zoete, stinkende en glanzende stof die bladluizen uitscheiden wanneer ze plantensap eten. Langdurige bladluizenplagen en de aanwezigheid van honingdauw hebben een negatieve impact op de gezondheid en kracht van de planten.
Besluit
Sluipwespen leveren een dienst van onschatbare waarde aan telers door zich effectief te voeden met bladluizen en bij te dragen aan het algemene ecologische evenwicht in landbouwsystemen. Door gebruik te maken van die nuttigen, maken telers zich minder afhankelijk van chemische interventies en garanderen ze een duurzame en gezonde fruitproductie. Om de kans op succesvolle biologische bestrijding met sluipwespen in beschermde teelten te vergroten, moeten we rekening houden met het temperatuurbereik. De temperatuur in serres optimaliseren, liefst tussen 18 en 20 °C, vergroot de effectiviteit van sluipwespen en zo de kans op een succesvolle biologische bestrijding.
Hoewel sluipwespen het best onder specifieke temperatuuromstandigheden functioneren, hebben extreme temperaturen een negatief effect op hun efficiëntie
bij de bestrijding van bladluizen. Hou steeds rekening met een geschikt temperatuurbereik voor een optimale ontwikkeling, activiteit en overleving van sluipwespen. Door de temperatuur binnen hun voorkeursbereik te houden, help je de sluipwespen actief te blijven, sneller te groeien, zich meer voort te planten en bladluizen beter te bestrijden.