Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Interpera 2022 in Rotterdam

Van 28 t.e.m. 29 juni 2022 organiseerden de DPA en AREFLH in Rotterdam de 13de editie van Interpera. Er waren ongeveer 110 personen uit 14 landen aanwezig. Het congres heeft tot doel producenten en internationale belanghebbenden uit de sector rond technische en economische thema’s van de perenteelt bijeen te brengen. In 2023 organiseert Afrucat in Spanje de 14de editie.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Gezonde 'Peer'spectieven in een turbulente wereld

Cindy van Rijswick (Rabobank – Nederland) besprak de marktontwikkelingen van peren. De groei is gestabiliseerd en de perenmarkt is in een fase van stagnatie terechtgekomen. Voor Corona kwam 75% van de containers op tijd aan, nu is dat nog 35%. Het is onduidelijk wat de invloed van de inflatie zal zijn. De verwachting is dat in Europa, in navolging van de trend die in de VS al zichtbaar is, de consumentenbestedingen dalen. Zij merkt dat de uitgaven voor groenten en fruit weer naar het niveau van voor de pandemie bewegen en in sommige gevallen zelfs al lager uitpakken. In elk geval gaat Rabobank ervan uit dat de inflatie nog aanhoudt. De consument gaat meer naar een discounter en koopt vaker promoties en huismerken.

 

Rabobank heeft ongeveer 1.000 klanten uit de tuinbouw. Klanten uit regio’s zonder water of met meer hagel hebben de slechtste financiële resultaten. Hoewel dat de peer kampt met een wat suffig imago, heeft de peer op het gebied van duurzaamheid en gezondheid wel een positief verhaal te vertellen. De CO2-voetafdruk van lokaal geteelde peren is erg laag in vergelijking met andere vruchten. Ze roept dan ook op dat verhaal te vertellen.

Productie-, export- en consumptietrends

Door de oorlog in Oekraïne daalde de afzet van peren. Volgens Helwig Schwartau (AMI – Duitsland) hebben we de export naar Oost-Europa nodig, maar die neemt af. De export van peren van de EU27 is gedaald van 510.000 ton in 2014-2015 tot 358.000 ton in 2019-2020 en daalde in 2020-2021 verder tot 330.000 ton. De raming voor 2021-2022 staat op 268 000 ton. In 2020-2021 exporteerden we:

 

  • 131.100 ton naar Oost-Europa
  • 106.000 ton naar Wit-Rusland
  • 83.300 ton naar de UK
  • 34.000 ton naar Afrika
  • 24.700 naar Latijns-Amerika
  • 14.000 ton naar het Midden-Oosten
  • 10.500 ton naar het Verre Oosten.

 

Daarnaast is ook de fruitconsumptie sinds afgelopen februari teruggelopen. In Duitsland is alle voeding duurder geworden, behalve groenten en fruit zijn respectievelijk 3,4 en 4,6% in prijs gedaald. Tabel 1 vat de evolutie van fruitconsumptie in verschillende Europese landen samen.

 

 

Helwig Schwartau concludeert dat als het volledige Europese perenpotentieel bij de oogst in 2022 wordt vervuld, geschat op 2,45 miljoen ton, de consumptie niet toereikend zal zijn. De sector gaat dan een moeilijke markt tegemoet. De perenproductie werd daarentegen tijdens prognosfruit geraamd op 2,078 miljoen.

Reorganisatie van de Italiaanse productie

Alessandro Zampagna (UNAPERA – Italië) gaf aan dat er in Italië een sterke daling van de perenproductie is als gevolg van de klimaatverandering. O.a. de bruingemarmerde stinkwants, Stemphylium en kanker liggen aan de basis van die daling. In 2022 komt daar de droogte bij en zijn er problemen met de kwaliteit. Ook is er (te) weinig innovatie en zijn er weinig of geen clubrassen. 60% van de consumenten kopen peren en dat is een dalende tendens. Daarom richtten zij in 2021 UNAPERA op. Het is een overkoepelde organisatie van 25 companies, waaronder 13 PO’s. Samen hebben ze 10.000 ha peren en een productie van 170.000 ton. UNAPERA financiert ook R&D-activiteiten, zoals onderzoek naar de bruingemarmerde stinkwants, Stemphylium en kanker.

 

UNAPERA doet geen directe verkoop, maar regelt de plaatsing. Zo wordt wekelijks een prijslijst voorgesteld. Momenteel werken zij aan een nieuw IT-systeem om de verkopen nog beter op te volgen. In 2022 wordt veel aandacht besteed aan promotie van de ‘Pear of Emilia Romagna’ met een PGI-brand, dat voor Protected Geographical Indication staat.

"De teler weet niet wat de consument wil"

In een interview met dagvoorzitter Marc Wijsman zoomt André Boer (Superunie – Nederland) in op het belang de consument te leren kennen. Verder moet de sector nieuwe tijdstippen promoten waarop je de peer eveneens kan consumeren. 80% van het aanbod bij peer is Conference. Gepensioneerden of gezinnen met kinderen kopen voornamelijk peren.

 

De inflatie heeft een negatieve impact op de consumptie van fruit. Er is nood aan attractieve nieuwe rassen met een verschillende smaak en een goed uitstalleven. Er is ook een verschuiving naar ‘Ready to Eat’, maar dat zorgt voor grotere verliezen. Volgens André Boer weet de teler niet wat de consument wil.

Biocontrole tegen bruingemarmerde stinkwants

Lara Maistrello (Universiteit van Modena en Reggio Emilia – Italië) besprak de problematiek van de bruingemarmerde stinkwants (Halyomorpha halys). Volgens
haar komt die overal in Europa voor, behalve in Zweden, Noorwegen, Finland, Ierland, Estland, Letland en Litouwen. In Zwitserland is ze officieel aanwezig sinds 2004, in Giekenland sinds 2011 en sinds 2012 in Frankrijk en Italië. Ze overwintert in huizen, loodsen … en veroorzaakt ook allergieën. Verspreiding is gebeurd en gebeurt nog steeds via de klassieke transportmiddelen.

 

Waarschijnlijk is de bruingemarmerde stinkwants reeds sinds 2009 aanwezig in Noord-Italië. In Piëmonte was er in 2017 90% schade bij hazelnoot. Hij is de sleutelparasiet bij hazelnoot en veroorzaakt veel schade bij peren, perziken, nectarines, kiwi en olijven. De stinkwants voedt zich met meer dan 300 waardplanten.

 

In 2019 werd de economische schade voor de vier belangrijkste fruitsoorten in Noord-Italië geschat op 588.300.000 euro.

x 1.000 euro Niet geoogst Na bewaring Totaal
Peer 155.100 112.300 267.400
Appel   76.700 100.600 177.300
Perziken & nectarines   42.700   46.200   88.900
Groene kiwi   42.000   12.700    54.700
Totaal 588.300

 

In Italië heeft de bruingemarmerde stinkwants twee generaties per jaar. Afhankelijk van de temperatuur duurt de ontwikkeling van ei tot volwassene 42 tot 55 dagen. In Zwitserland was er eerst één generatie, maar ondertussen zijn dat er twee. De ontwikkeling van ei tot volwassen wants ligt daar tussen 60 en 131 dagen.

 

Sinds zijn aanwezigheid is het aantal bespuitingen met insecticiden bij peren van 5 in 2014 naar 10 in 2021 gegaan. De beste bestrijding bekomt men door innetten van enkele rijen. Klassieke hagelnetten omringd door insectennetten zijn minder effectief.

 

Een mogelijke parasitoide of predator die van nature in Noord-Italië voorkomt, is de sluipwesp Anastatus bifasciatus. Die sluipwesp is een generalist. In het labo werden ook verschillende natuurlijke generalisten getest als predator. Verder zijn er insecten waar via DNA-analyse werd vastgesteld dat ze de bruingemarmerde stinkwants in hun voedselpakket hadden.

 

Trissolicus Japonicus (samoeraiwesp) en Trissolicus Mitsuhurii zijn natuurlijke vijanden van de bruingemarmerde stinkwants. De ontwikkeling van ei tot volwassen insect duurt twee weken. Er is geen risico voor nuttige insecten. In Italië is, als eerste land, toestemming gegeven om die sluipwespen uit te zetten. In zeven regio’s werden in 2020 en 2021 in juni en juli sluipwespen uitgezet, betaald door de regio’s. Per site werden 100 vrouwtjes en 10 mannetjes uitgezet. In 2020 ging het om 643 sites en in 2021 om 465 sites. In 2020 bedroeg de parasiteringsgraad door Trissolicus Japonicus 4,3% en in 2021 9,2%. In beide jaren werd ook parasitering door andere parasitoiden (o.a. Trissolicus Mitsuhurii en Anastatus bifasciatus) vastgesteld.

Impact van data en technologie

Volgens Harrij Schmeitz (Fruit Tech Campus – Nederland) is onze fruitteelt een digitale sector geworden. Dat heeft een grote impact op hoe gewerkt moet worden, op de boomgaarden, op het datamanagement en op de mensen die daarvoor nodig zijn.

 

Het ‘Fruit Tech Campus’ team bestaat uit enthousiaste en gemotiveerde mensen met een passie voor fruit, technologie en data. Variërend van een net afgestudeerde student tot een ervaringsdeskundige, met één doel: bijdragen aan een toekomstbestendige fruitsector.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â