Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Zeg niet zomaar compost tegen Johnson-Su compost

Bij de traditionele compostproductie denk je automatisch aan een arbeidsintensief proces waarbij je een grote hoeveelheid organisch materiaal regelmatig moet keren in functie van een nauwgezette temperatuursopvolging. Recente studies leidden tot een alternatieve en betere composteringstechniek. Prof. David Johnson van de New Mexico State University ontwikkelde de Johnson-Su composteermethode. Dat compost is zo rijk aan schimmels en bacteriën dat je slechts minimale hoeveelheden moet aanbrengen op percelen. De methode vraagt niet veel werk, maar vooral veel geduld.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Naast het arbeidsintensieve proces bij de traditionele compostproductie moet je bovendien ook voldoende houtige en groene reststromen hebben om zelfvoorzienend te zijn in je compostproductie. Daaraan mankeert het vaak op een fruitteeltbedrijf. De resultaten van deze nieuwe methode zijn veelbelovend, want bij het inmengen van 10% Johnson-Su compost in een containerteelt voor aardbeien in 2022 met een groenbedekker mengsel was er gemiddeld 18% meer biomassa. De toename in biomassa is een direct gevolg van een verhoogde microbiële rijkdom rondom de wortels.

 

De Johnson-Su methode, hoe begin je eraan

Wat is het?

Met de Johnson-Su methode, ook bekend als BEAM-composteermethode, houd je de compost in een aerobe toestand m.b.v. verticale ventilatiekolommen. Die verspreid je in de composthoop op telkens een 30-tal cm van elkaar. In tegenstelling tot de traditionele werkwijze moet je BEAM-compost niet keren, zo creëer je een statische werkwijze die veel minder werk vereist. Het is wel voornaam dat het materiaal voldoende vochtig (70%) blijft gedurende het hele composteringsproces. Verder moet er enkel gewacht worden totdat de compost gerijpt is.

 

 

Eenvoudige opstelling

Op pcfruit creëerden we een composteerzak van worteldoek. We plaatsten de worteldoek in een frame van een IBC-container en plaatsten er vijf plastieken buizen in die zorgen voor de ventilatie (Foto 1). Vervolgens vulden we de container met groenbemesters, appelen en houtsnippers (Foto 2). De dag nadien haalden we de buizen uit de container. Om te vermijden dat de schoorstenen in elkaar zakten, vulden we de ventilatiegaten op met een koker van kippengaas.

 

 

 

Geduld is goud waard

Succesvol composteren, vraagt tijd. Voor eenvoudig verteerbare vezelachtige materialen, zoals stro en bladeren, is 12 maanden voldoende, maar wanneer je er houtsnippers in verwerkt, kan het tot twee jaar duren om volledig rijpe compost te bekomen. Het is heel belangrijk dat de compost volledig rijp is, want te verse, onrijpe compost belemmert de plantengroei. Als je onrijpe compost uitstrooit, gaat die de stikstof binden, waardoor er minder stikstof voor planten beschikbaar is.

Planten zijn de beste testkits

Maar hoe weet je zeker dat de compost voldoende verteerd is? Er zijn verschillende commerciële testkits beschikbaar die de rijpheid van je compost kunnen testen, maar de eenvoudigste (en goedkoopste) methode is om planten te gebruiken, beter bekend als de bio-test. Je zaait radijs- of tuinkerszaden uit in de composthoop. Als die langzamer ontwikkelen dan in je eigen grond, is de compost duidelijk nog niet voldoende verteerd en moet je nog even geduld hebben.

Eén m³ per jaar is voldoende

De totale microbiële biomassa van Johnson-Su compost is erg hoog (> 1000 μg per gram ). Daarbovenop is de soortendiversiteit aan nuttige microben echt indrukwekkend (meer dan 800). Het toedienen van die grote diversiteit aan antagonistische schimmels en bacteriën aan de bodem zorgt voor een beter functioneren van de bodem. Doordat die compost zo rijk is aan microbieel leven volstaat 1 m³ Johnson-Su compost om jaarlijks 1 hectare grond te voeden. Dat vertaalt zich in meetbare verbeteringen in bodemkwaliteit waaronder een verhoogde koolstofvastlegging, een groter waterhoudend vermogen en een betere aggregaat stabiliteit.

Microbe aan de top

Microbieel entmiddel

 

Hoewel Johnson-Su compost een goede bron aan organische koolstof is, ligt de waarde vooral in de rijke biologie die het bevat. Daarom moet je het beschouwen als een bodemmicrobieel entmiddel. Je kan de compost rechtstreeks op het bodemoppervlak aanbrengen of in een compost thee gebruiken. Slurries kan je ook rechtstreeks gebruiken om zaden te coaten en te drogen voor het zaaien.

 

 

Het belang van diversiteit aan microbieel leven

 

Microbiële soortenrijkdom in de wortelzone wordt geassocieerd met verbeterde opname aan voedingsstoffen. Dat kan leiden tot een hogere productie van plantaardig biomassa. Daarnaast maken de planten meer secundaire plantenmetabolieten aan die zorgen voor een hogere plantengezondheid en meer weerbaarheid. Gezonde bodems (antagonistische bodems) onderdrukken ziektes dankzij de aanwezigheid van nuttige bodemschimmels.

 

 

www.Grote diversiteit aan schimmels.nu

 

Het is de grote soortenrijkdom aan schimmelsoorten die een Johnson-Su compost superieur maakt ten opzichte van de klassieke compost. De schimmeldraden in de bodem die zorgen voor de communicatie tussen planten en andere organismen. Schimmels creëren als het ware het ‘World Wide Web’ van de bodem.

Bacteriën zijn pakketten meststoffen

Johnson-Su compost bevat ook een breed scala aan groeibevorderende bacteriën die voedingsstoffen kunnen assimileren uit de bodem en omzetten in een vorm die planten kunnen opnemen. Planten kunnen hele bacteriecellen opnemen in hun wortels en hun aminozuurrijke celwanden gebruiken voor groei. Dat proces noemen we Rizophagy en werd nog maar pas in 2018 ontdekt.

Meten is weten

Om zeker te zijn welke soorten bodemleven in jouw bodem of compost aanwezig zijn, kan je die laten analyseren door de Be-Crop analyse van Biome Makers. Met die microbiële DNA-analyse krijg je een volledig overzicht van welke soorten er in jouw compost of bodem zitten en welke activiteiten je mag verwachten van het aanwezige bodemleven.

pcfruit vergelijkt compostsoorten

Aan het einde van 2023 vergeleken we drie soorten compost: een 1,5 jaar oude Johnson-Su compost (gemaakt van houtsnippers (60%), klaver (20%) en appelschroot (20%) van pcfruit), wormenmest en een commercieel gekochte compost.

 

De zelfgemaakte Johnson-Su compost (Foto 3) bevatte een grotere diversiteit aan microbiële groepen en scoort daardoor een hogere functionaliteit. We detecteerden ook hoge niveaus van fungale en bacteriële antagonisten, bovenop plantengroeibevorderende hormonen die de stressreacties van planten reguleren.

 

 

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â