Verwarring over de effectiviteit van feromoonverwarring?
- Tim Beliën
-
pcfruit vzw
We krijgen al eens de vraag of feromoonverwarring nog zinvol is voor de onderdrukking van rupsenplagen. Het is bijna 12 jaar geleden dat feromoonverwarring de weg naar de Vlaamse fruitteelt vond. Dat kon toen dankzij een ondersteunende subsidie. Feromoonverwarring is vandaag nog steeds de beste basis voor een goede bestrijding van fruitmot en bladrollers in de fruitteelt en we leggen je graag uit waarom!
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Sinds de start van de grootschalige toepassing van feromoonverwarring in 2010 hebben Vlaamse fruittelers de fruitmot (Cydia pomonella) en rupsen in het algemeen vrij goed onder controle. De fruitmotdruk is wisselend van seizoen tot seizoen (Foto 1). In 2021 zagen we toch weer een stijging t.o.v. het jaar ervoor. Sommige fruittelers stellen zich soms de vraag of feromoonverwarring nog steeds effectief is. En het antwoord is volmondig, ja! Zo blijkt uit de proeven van pcfruit.
Foto 1 – Fruitmotschade aan appel.
De basis voor een natuurlijke onderdrukking
Als we alle resultaten van onze proeven samen zetten, blijkt feromoonverwarring een zeer degelijke basisbestrijding te bieden. Er is natuurlijk wel wat variatie van jaar tot jaar en van product tot product, maar algemeen levert feromoonverwarring steeds een basisbestrijding van 60-80% tegen fruitmot (Figuur 1).
Figuur 1 – Bestrijdingsefficiëntie van feromoonverwarring tegen fruitmot (op basis van veldproeven te pcfruit de voorbije 10 jaren).
Het is een zeer specifieke bestrijding zonder nadelige impact op de nuttigen in de boomgaard. Een aanrader met zeer goed resultaat, dus. De toepassing van feromoonverwarring leidt niet alleen tot een goede onderdrukking van fruitmot en mogelijk ook bladrollers, maar zal in vergelijking van insectidebespuitingen ook veel effect hebben op de natuurlijke beheersing van andere plagen. Tel daarbij dat feromoonverwarring geen residu’s op het fruit geeft, dát is extra mooi meegenomen!
Resistentie mogelijk?
In al onze veld- en laboproeven van de voorbije jaren hebben we nog geen enkele indicatie of bewijs voor mogelijke resistentie tegen feromoonverwarring gevonden. Ook de talrijke wetenschappelijke studies wereldwijd toonden tot nog toe geen bewijs van resistentie aan. Resistentieontwikkeling tegen feromoonverwarring is quasi onmogelijk omdat het bestrijdingsprincipe van feromoonverwarring inspeelt op de communicatie tussen mannetjes- en vrouwtjesmotten.
De communicatie bij motten tussen beide seksen is bijzonder complex. Het werkt via een gecompliceerd mechanisme van diverse signalen, receptoren en biochemische pathways. Mocht er sprake zijn van resistentie dan zou dat betekenen dat mannetjes- en vrouwtjesmotten op een andere manier met elkaar leerden communiceren. Dat is zeer onwaarschijnlijk. Feromoonverwarring werkt dus zeker niet minder goed. Integendeel, door het continue onderzoek naar verbeteringen en innovaties in o.a. de specifieke samenstelling en de dispensertechnologie wordt feromoonverwarring zelfs steeds efficiënter.
Conclusie
Feromoonverwarring is en blijft de beste basis voor een goede rupsenbestrijding in de fruitteelt. Het is selectief en veilig voor nuttigen waardoor de geïntegreerde bestrijding van vele andere plagen vlotter verloopt. Het geeft geen residu’s en is volledig veilig voor de omgeving, waardoor het een sterk positieve impact heeft op het imago van onze fruitteelt. Daardoor is het ook een belangrijke steun voor onze export.
En last but not least: feromoonverwarring is een resistentiebreker omdat het de kans aanzienlijk verkleint dat mogelijke insecticide- of virusresistente motjes elkaar tegenkomen en zich voortplanten. Daardoor blijft de goede rupsenbestrijding verzekerd voor Vlaamse fruittelers, ook op lange termijn.