Infrezen van 15-jarige appelbomen en oude perenbomen
- Jef Vercammen
-
pcfruit vzw
In het Leaderproject ‘Koolstofcirkels in Haspengouwse land- en tuinbouw’ ging pcfruit na wat nu precies de invloed is van het infrezen en onderwerken van bomen (Foto 1) op o.a. de groeikracht, productie en vruchtkwaliteit van Jonagold en Conference.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
In de meeste fruitaanplantingen is het koolstofgehalte in de bodem laag. In de praktijk is het echter niet eenvoudig om dat koolstofgehalte te verhogen. Enkel bij de aanleg van een nieuw perceel is het mogelijk om een grotere hoeveelheid organisch materiaal in te brengen, maar het effect op het koolstofgehalte is eerder beperkt. Anderzijds komt bij het rooien van een aanplant een grote hoeveelheid hout vrij. Dit artikel toont de invloed van het infrezen en onderwerken van bomen in de bodem op de groeikracht, productie en vruchtkwaliteit van hardfruit.
Wat werk je onder en wat is het effect op de bodem?
In de winter van 2018 werd zowel een oude aanplant Conference (Foto 2) als een aanplant met 15-jarige Novajo op M27 (Foto 3) ingefreesd. In tabel 1 kan je zien wat er aan organische stof en mineralen werd ondergewerkt.
Vooral de oude Conference leverde een grote hoeveelheid aan droge stof, stikstof, kalium en calcium. In de zomer van 2019 werd een standaard bodemanalyse uitgevoerd. Opvallend is dat de grote hoeveelheid aan organische stof, die in het perenperceel werd ingewerkt, een eerder beperkte invloed had op het organische stofgehalte in de bodem. In 2020 daarentegen, was het verschil wel opgelopen tot 0,44%. Wat mineralen betreft, is er vooral een stijging van het fosfor- en kaliumgehalte. Voor kalium is dat te verklaren doordat in totaal 155 kg/ha kalium werd ingebracht met het infrezen van de bomen. Voor fosfor was dat slechts 15 kg/ha en toch steeg het P-gehalte van 17 naar 26. Zowel bij appel als peer zorgde het ingewerkte hout ervoor dat er, in de drie jaren dat de proef werd opgevolgd tijdens het seizoen, minder beschikbare stikstof in de bodem aanwezig was.
Zowel in 2019 als 2020 werden er na de pluk ook nitraatresidustalen genomen. Ook daar stelden we in november telkens een beduidend lager N-gehalte vast waar het hout werd ondergefreesd
Invloed op de productie
Peer
Bij Conference vergelijken we de productie bij het infrezen van de oude aanplant in de bodem en de productie wanneer het hout wordt afgevoerd. In dezelfde winter werd de nieuwe aanplant aangelegd. Intussen hebben de bomen hun derde productiejaar achter de rug. Elk jaar constateerden we een mindere opbrengst op het ingefreesde perceel. Na drie productiejaren bedraagt het verschil 3,7 kg/boom. De peren zijn ook kleiner dan die van het perceel waar het hout werd afgevoerd.
Appel
Op het perceel Jonagold werd een gedeelte van het perceel in 2018 ingeplant. Bij de andere helft werd eerst Japanse haver ingezaaid en werd er pas in het voorjaar van 2019 geplant. Daar had het infrezen van de oude aanplant niet meteen een effect op de productie, maar ook het gebruik van een tussenteelt maakte weinig verschil.
Invloed op kwaliteit
De sterke stijging van het kaliumgehalte op het perenperceel en de lage stikstofbeschikbaarheid in de bodem bij zowel appel als peer, zouden een invloed kunnen hebben op de minerale samenstelling van de vruchten en dus ook op de kwaliteit. Tot op heden is het stikstofgehalte in de vruchten (zowel bij appel als peer) zeker geen probleem geweest.
Voor kalium zagen we zowel in 2020 als in 2021 een stijging bij Conference. De grotere calciumvoorraad in de bodem gaf wisselende resultaten. In 2020 gaf dat een stijging bij Conference, maar die lijn werd niet doorgetrokken in 2021. Bij appel is er nergens een invloed gemeten op de minerale samenstelling.
Hardheid en achtergrondkleur
Ook de hardheid en de achtergrondkleur werden opgevolgd. Bij Conference was er geen verschil in hardheid, noch in achtergrondkleur. Zelfs tijdens uitstal ontstonden er geen verschillen.
Bij Jonagold was er wel een tendens zichtbaar dat de appels van het ingefreesde perceel iets sneller geel werden. De hardheid bleef vergelijkbaar voor het ingefreesde en niet-ingefreesde perceel. Indien op het perceel met de oude Conference een herinplant met appel
had plaatsgevonden, was er mogelijk wel een probleem met de hoge kaliumvoorraad in de bodem. Appels zijn daar namelijk veel gevoeliger voor. Die combinatie werd in de proef niet getest.
Groeikracht
Zeker bij de oude aanplant Conference hadden we verwacht dat de nieuwe aanplant een moeilijke start zou hebben, maar dat was zeker niet het geval. In geen van beide gevallen werd een slechtere start van de nieuwe aanplant waargenomen na het infrezen.
Besluit
We kunnen wel stellen dat het infrezen van een bestaande aanplant zeker mogelijk is. De aanslag van de nieuwe aanplant ondervindt daar weinig hinder van. Ook de vruchtkwaliteit en de productie zijn goed. Een aandachtspunt is wel de hoge kaliumvoorraad die ondergewerkt wordt bij een oude aanplant peer. In geval van een herinplant met appel zou dat mogelijk wel kwaliteitsproblemen kunnen geven.
Demo-onderzoek gerealiseerd in het kader van een Leaderproject.
Proef i.s.m. Innovatiesteunpunt van Boerenbond, BOERENNATUUR Vlaanderen, PIBO-campus vzw en Bodemkundige Dienst van België vzw