Smaakvol Haspengouw, proef jij het ook?
- Inès Demarteau
-
redactie Fruit
Als er een uniek event plaatsvindt, waarin onze Haspengouwse lokale producten in de kijker gezet worden, dan kan de redactie van het vakblad Fruit uiteraard niet ontbreken. In het artikel ‘Haspengouw. Smaak begint hier!’Â ontdekte je al dat Haspengouw sterk met de fruitteelt geassocieerd wordt. Tijdens het foodpairing event kwamen wij bekende, maar ook enkele nieuwe gezichten tegen op de producentenmarkt.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
CIAGO en Visit Limburg bundelden de krachten om binnen het EFRO-project ‘Tafelen in Haspengouw’ een culinaire topbestemming te maken van Haspengouw. Zowel op het bord als in het glas hebben onze Zuid-Limburgse producenten nu eenmaal veel te bieden. De Haspengouwse horeca werd op 19 september uitgenodigd op het foodpairing event, waarbij zij de producten van onze lokale producenten konden ontdekken en proeven. Die producten vallen onder het nieuwe regionaal kwaliteitslabel ‘Smaak Begint Hier’. Dat label heeft tot doel de producten van Haspengouwse bodem te promoten en de kwaliteit uit te dragen, om zo de afzet van de lokale producenten te verhogen.
Sprankelende ontmoetingen
Haspengouw beschikt over een enorme diversiteit aan lekkernijen. Wie op zoek is naar een culinair avontuur, moet zeker een tripje naar Limburg inplannen. Verder in dit artikel plaatsen we slechts een aantal aanwezige fruitgerelateerde drankproducenten in de kijker.
Bij het betreden van de producentenbeurs viel het oog meteen op de gepassioneerde broer Sander en zus Jana Cleuren van Cleuren Cuvées. Zij namen vorig jaar deel aan de wedstrijd Idee van ’t jaar met high-end schuimwijnen POMM. en digestieven PITT. Jaarlijks gaan ze aan de slag met meer dan twintig verschillende appelrassen die leiden tot het hoogwaardige appelschuim. Een perfect team, waarin Sander zich focust op productie, innovatie en beheer van de boomgaard. Aangevuld door Jana, die zich ontfermt over de sales en marketing.
Een tweede bekende, oud-voorzitter vakblad Fruit Eddy Leclere, was met zijn mousserende wijn Seprosa® ook van de partij. Het Haspengouws product, waarvan commerciële appel- en perenrassen het hoofdaandeel zijn, heeft als uitdaging de verwerking van ‘ons fruit’ als ingrediënten van Seprosa®. Zo krijgt het fruit van hier weer een nieuwe, belangrijke en alternatieve afzetmarkt.
Na de bubbels maakten we kennis met de Haspengouwse tripel. Een fruitige tripel op basis van Jonagold-appels. De slogan ‘Bier van hoge goesting’ staat voor goestingin en passie voor bier. Kris Dexters was tijdens zijn studententijd al gefascineerd door de Belgische biercultuur en sloot zich aan bij de Limburgse Biervrienden. Vandaag de dag ontstaan de ideeën nog steeds in de garage van Kris en trekt hij naar de vertrouwde brouwerij om zijn bier in grote hoeveelheden te brouwen. Als kers op de taart won collega Sara de wedstrijd die ze aan de stand organiseerden. Zij geniet binnenkort van een bak Haspengouwse tripel.
Geen alcohol, maar véél smaak!
Ook de alcoholvrije markt werd vertegenwoordigd. Fructus juice produceert zelf appelsap en perst ook fruit in opdracht van particulieren en professionals. De focus ligt op puur appelsap, maar je kan ook ander combinaties laten persen met o.a. peren, ontpit rood fruit, gember… Daarbij kan je kiezen voor natuurzuivere toevoegingen zoals zoete/zure kers, aardbei… tijdens het persproces.
Verder belandden we aan de stand van de familie Porreye met haar gekende PIPO-appelsappen. De geteelde appels in het fruitbedrijf dienen uitsluitend voor het appelsap. Daaraan worden geen bewaarmiddelen, water, suiker, zoet-, kleur of smaakstoffen toegevoegd. De ecologische verpakkingen en de nadruk op een milieuvriendelijke bedrijfsvoering staan hoog in het vaandel.
Een laatste warme ontmoeting hadden we met Nia, een van de zaakvoeders van familiebedrijf Den Boogerd. Wij proefden er bio-appelsap uit hun hoogstamboomgaard van vroegere typische appelrassen. Mama Nia, die instaat voor de verkoop en promotie van de producten, vertelde ook over de diensten die zij in de boomgaarden aanbieden, zoals onderhoud van hoogstamboomgaarden, snoeiwerken, advies, aanplanten boomgaard… Waar zoon Maarten, opgeleid als bioloog, zich richt tot de wetenschappelijke adviezen, vertrouwt papa Jan op zijn buikgevoel en ervaring. De ideale combinatie, waarin ze elkaar aanvullen en met een gedeelde passie en enthousiasme het beste van zichzelf geven.