Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Proefveldbezoek Proefcentrum Pamel

Het is een jaarlijkse traditie, de rondgang in de proeven van het biozachtfruit. Drie onderzoekers van Proefcentrum Pamel: Bram De Keyzer, Lara De Taye en Sam Neefs gaven uitgebreid toelichting aan de bezoekers. Het boeiende proefveldbezoek op 8/6/22 was leerrijk door de vlotte interactie tussen de telers en onderzoekers. Enkele onderzoeken worden hier besproken.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Bij Proefcentrum Pamel staan alle planten in vollegrond, maar wel overkapt in een tunnel uitgezonderd de opkweekplanten en het nieuwe blauwe bessenperceel. Wie er niet bij kon zijn, leest hier meer over de nieuwigheden die de onderzoekers toelichtten.

Praktijkoefening: herken je vijanden én je bondgenoten

De deelnemers deden een monitoring bij de zomerframbozen na een heldere inleiding. Ze noteerden zowel de schadelijken als nuttige insecten en mijten. De degelijke handleiding van pcfruit en Tim Beliën ondersteunde de praktijkoefening. Opvallend veel zweefvliegen en lieveheersbeestjes (levend en cocons) werden geteld. En dat is niet toevallig na de eerdere piek van de grote frambozenluis die toch wel enige zorgen baarde. Denk maar aan het oude spreuk: ‘langdurige oostenwind geeft veel bladluizen’. Regelmatig de aanplant doorlopen, is echt noodzakelijk. Spijtig genoeg wordt dat soms uitgesteld tijdens de drukke oogstpieken. De ervaren telers weten waar en wanneer extra opvolging noodzakelijk is. Dat is vaak afhankelijk van de gevoeligste plekken en rassen.

De rassenproef van de zomerframboos

De resultaten van de rassenproef vragen grote interesse bij de telers. Veel telers waren dan ook benieuwd naar de vruchtkwaliteit van ‘Glen Mor’, het Schotse ras dat resistent zou zijn tegen Phytophthora. Het is een vroege framboos met licht gekleurde vruchten. Hoewel het gewas erg gezond was, stelt de vruchtkwaliteit toch teleur door zijn matige smaak.

Ook andere rassen rolden over de tongen. Volgens sommige kenners was de smaak van de ‘Tulemeen Pearl’ nog beter dan de geliefde ‘Tulameen’. De ‘Glen Carron’ is iets donkerder en zachter en deed denken aan de oude goed smakende rassen. ‘Glen Dee’ voldoet, terwijl ‘Glen Ample’ voor veel telers net dat tikkeltje te zuur is. Volgens verschillende telers reageert die laatste anders op sommige bodems.

Bio-aardbeien zijn een moeizame uitdaging

Ook de proeven op doordragende aardbeien kunnen altijd op aandacht rekenen. Op 31 mei werden de metingen afgesloten voor de bezoekersgids. ‘Murano’ scoorde alweer goed op alle vruchtparameters: vruchtgewicht, hardheid en brix-waarde.

 

De bezoekers konden de nieuwe rassen junidragers beoordelen. Joly was het referentieras. ‘CIV 2’ is een productief gewas met mooie, conische vruchten. ‘CIV 3’ gaf mooie vruchten. ‘Destiny’ voelt zacht aan, maar de hardheid is goed met weinig variatie in vruchtgrootte. Het zijn wel erg bleke vruchten met moeizame kleuring. Voor de meeste deelnemers bleek de vruchtkwaliteit matig.

 

‘Falco’ heeft een goede opbrengst, redelijk snelle doorkleuring, eerder ronde vorm en een kroontje dat ietsje verzonken op de vrucht zit. De smaakkwaliteit is erg geliefd bij de telers. ‘FE 2015’ of ‘Twist’ is een vrij vroeg ras, maar het blad is enigszins meeldauwgevoelig. ‘Lycia’ is een mooie conische vrucht die iets weker is. De lichtere kleur valt op en soms is er sprake van albinisme. Dat ras is erg geliefd bij de aardbeibloesemkever. Het ras kreeg toch een positieve beoordeling van de deelnemers.

De bladluisbeheersing is een moeizaam probleem. Voor en achter de tunnel wordt niet gemaaid, zodat een variatie aan vegetatie ontstaat. Voor de buitenstaander lijkt dat misschien een minder verzorgd perceel, maar die verscheidenheid heeft een onmisbarepositieve invloed op de populatie van de nuttige insecten en mijten.

Blauwe bessen telen op zware bodem?

Het gangbare advies voor het telen van blauwe bessen is: plant enkel blauwe bessen op geschikte lichte bodem. De blauwe bes is namelijk erg kieskeurig betreffende de standplaats (bodem, juiste pH, vlotte afwatering, juiste watervoorziening en een luchtige grond voor de zuurstof).

 

Proefcentrum Pamel onderzoekt de mogelijkheden om blauwe bessen met minder veen in volle grond te telen op (zand)leem. Daar zijn verschillende maatregelen voor nodig, het moet nog blijken of de resultaten de investering waard zijn. Vijf verschillende substraten in de voor en rug worden vergeleken. ‘Duke’ werd aangeplant. In het najaar worden enkele rassen uitgetest die toleranter zijn in zware bodems.

Bessen & druiven

Rode bes

De zetting is goed en de groei is in balans. ‘Junifer’ staat er goed bij. ’Haronia’ had soms wel echte meeldauw (witziekte) op het blad en beperkt op de vruchttros. De zeer late ‘Red Poll’ heeft erg lange trossen maar kleine bessen en had beperkt meeldauw.

 

Kruisbes (stekelbes)

‘Invicta’ heeft geen Amerikaanse meeldauw, maar enkele planten vallen uit. Als je Eutypa lata (afstervingsziekte) opmerkt, kan je best direct rooien en afvoeren. ‘Hinnomaki Röd’: opvallend was de Amerikaanse meeldauw op het blad, iets dat eerder zelden voorkomt bij dat ras. Meestal is het zeer oud Fins ras erg weerstand biedend, maar heeft wel kleine bessen. Plant nooit zeer gevoelige rassen zoals ‘Achilles’ nabij de weerstand biedende rassen.

 

Tafeldruiven snoeien

Voor de opkweek en snoei van weerstand biedende tafeldruiven was er erg veel interesse. ‘Theresa’ en ‘Bianca’ op SO4 (resistent aan Phylloxera, druivenwortelluis) en ‘Galant’ op 125AA (voor compacte bodems) maakten een positieve indruk op de telers. De onderzoekers tonen drie gangbare snoeiwijzen: horizontale cordon, enkele en dubbele Guyot.

Krieken

De collectie van de wortelechte ‘Schaarbeekse Kriek’, een weerstand biedend landras, zag er gezond en productief uit. Er was nauwelijks Monilia te zien in de aanplant. De individuele genetische verschillen vielen de kenners direct op.

Bio-plantgoed in ontwikkeling

De opkweek van biologisch plantgoed (rode bes en braam) in pot werd toegelicht. De bladluizen op rode bes zijn een probleem, maar dat lost zich ter tijd vermoedelijk wel op. De kleine bessenluis is een tijdelijk probleem, terwijl de bloedblaarluis minder zorgen baart. Bij de bramenteelt is Agrobacterium een groot probleem.

 

In de bioteelt geldt er een verplichting om biologisch plantgoed te planten als het beschikbaar is. De uitdoving van ontheffingen is voorzien tegen 2036. Op de internationale bio-plantenmarkt zijn er nog wat problemen betreffende de hoge prijzen.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â