Enkele basisbegrippen van de walnotenteelt

Er worden steeds meer walnoten (okkernoten) geplant. De notelaars komen traag in productie, maar ze gaan lang mee als ze op een goede standplaats staan en de nodige verzorging krijgen. Daarom is een goede afweging van de afzet erg belangrijk. Geen enkele indeling is volmaakt, maar het helpt wel een keuze te maken. Er is een grote genetische verscheidenheid. De juiste keuze van de cultuurvariëteiten is erg lastig. Vooral de raskeuze is een zeer complex probleem. Kies je voor een klassieker, een lokale selectie of voor een buitenlands ras? De mechanisatie kent een snelle ontwikkeling. De groeiomstandigheden bepalen de
nootkwaliteit eveneens sterk. De walnoot is afwijkend van andere fruitgewassen. De vruchtkwaliteit van de inheemse noten moet beter scoren dan de ingevoerde okkernoten. Dat is een moeilijke uitdaging. De notenkennis van de doorsnee consument is erg laag en de verwachtingen van de teler zijn hoog. Een goede communicatie is belangrijk, maar wordt onderschat door sommige notentelers.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels