Minerale samenstelling van de vruchten A- of C-attest?
- Stephan Vandenwijngaert
-
pcfruit vzw
Zoals elk jaar neemt de dienst blad- en vruchtanalyse van pcfruit op regelmatige tijdstippen blad- en vruchtstalen van dezelfde percelen Conference en Jonagold, steeds in dezelfde rij. Met de vruchtstalen beginnen we net na de junirui en dat viel dit jaar op 12 juni.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Met de vele regen van de voorbije maanden en het minder zonnige voorjaar dat we net achter de rug hebben, stelden we ons toch enkele vragen over de minerale samenstelling van de vruchten.
- Is er wel voldoende stikstof in de vruchten aanwezig?
- Is er vanaf de start van het seizoen tot aan de junirui, de periode waarin calcium vanuit de bodemreserve naar het blad en de vrucht wordt getransporteerd, wel voldoende calcium in de vruchten terecht gekomen?
In de eerste bladstalen, genomen kort na de bloei, flirtte het calciumgehalte in het blad met de ondergrens van de streefwaarden. Een reden waarom we in de teeltadviezen van eind mei (Fruit 11) ruimer aandacht aan de toepassing van calciumbladvoedingen besteed hebben.
- Hoe zit het met het kaligehalte in de vruchten?
- Hoe verhouden kali en calcium zich tegenover elkaar?
Ondanks de weersomstandigheden toch een goed rapport voor de mineralen in de vruchten net na de junirui.
Een veelbelovende start
De resultaten van de eerste vruchtstalen zijn vrij geruststellend. Vanaf de junirui tot aan de oogst kan de minerale samenstelling van de vruchten nog wijzigen, maar de waarden in het begin van het seizoen geven toch reeds een indicatie. In Tabel 1 zien we vooral dat de groene kleur voor bijna alle elementen vrij dominant aanwezig is. Dat toont aan dat de waarden van de elementen zich in de streefzones bevinden, soms zelfs boven de maximale streefwaarde.
Bij de Jonagold-percelen valt het op dat het mangaangehalte in de vruchten laag is. Een laag mangaangehalte kan een negatief effect hebben op de groene achtergrondkleur. Je past best een mangaanbladvoeding toe tot half augustus (1 maand voor de vermoedelijke plukdatum). Het calciumgehalte, waarover we ons toch zorgen maakten, is in bijna alle evolutiepercelen goed tot zeer goed. Dat wil echter niet zeggen dat we niet alert moeten blijven voor de toepassing van de calciumbladvoedingen. Vanaf de junirui gaat het calciumgehalte in de vruchten niet meer toenemen.
Tot aan de pluk is er een verdunning als gevolg van de toename van de diktemaat. Met het mindere behang dit jaar, zowel in appel als in peer, is de verwachting dat de vruchten groter gaan uitgroeien. Dat heeft als gevolg dat er een sterkere verdunning zal zijn van in de vruchten aanwezige calcium. Daarnaast wordt er, zolang de groei niet is afgesloten, calcium aan de vruchten onttrokken door de nog groeiende scheuten. Ook daar is er omwille van het mindere behang een verhoogd risico op meer onttrekking van calcium aan de vruchten, wanneer de bomen te lang blijven doorgroeien.
Via de calciumbladvoedingen ga je calcium aanbrengen op de vrucht en is er opname via de schil. Calcium dat op het blad terechtkomt, wordt niet getransporteerd naar de vruchten, maar gaat er wel voor zorgen dat er minder onttrekking is uit de vruchten.
Besluit
Ondanks het natte, sombere voorjaar is de minerale samenstelling van de vruchten net na de junirui niet verontrustend. In appel en peer moet je wel de nodige aandacht besteden aan de calciumbladvoedingen. In Jonagold blijf je de mangaanbladvoedingen onderhouden tot één maand voor de vermoedelijke plukdatum.
Tijdens de rest van de zomer tot aan de oogst worden er nog staalnames voorzien. De belangrijkste is die net voor de oogst. Aan de hand van de analyseresultaten kan er een planning voor de ruiming van de koelcellen opgemaakt worden en kan je onaangename verrassingen tijdens de bewaring vermijden.
Wil je weten welke de minerale samenstelling van jouw vruchten is? Laat een vruchtanalyse uitvoeren! Contacteer David Everaerts via david.everaerts@pcfuit.be of 0495 54 76 18.