![](https://vakbladfruit.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto-1-Alexander-Kerbusch-licht-bemesting-toe-tijdens-het-TUM-in-de-serres-van-pcfruit.jpg)
Niet-productieve investeringen (NPI): ook voor jou?
![Foto 5 - Nestkast steenuil](https://vakbladfruit.be/wp-content/uploads/2022/03/Foto-5-Nestkast-steenuil-scaled.jpg)
-
pcfruit vzw
De tijd waarin enkel bio-telers of groene pioniers aan de slag gingen met zogenaamde ‘niet-productieve investeringen (NPI)’, ligt achter ons. Een groeiend besef van de voordelen van duurzame fruitproductie en het groeiend inzicht dat die NPI een meerwaarde bieden voor de teelt, liggen aan de basis. Nu de betrokken VLIF-steunregeling vernieuwd werd, waardoor de kosten-baten analyse nog positiever wordt, ligt de weg open voor een stijgend aantal aanvragen. Zo blijkt uit communicatie door Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw (cfr. VILT 19/11/2021).
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Over welke NPI gaat het?
Specifiek voor fruittelers zijn volgende investeringen interessant:
- plaatsen solitaire bijenkasten en -hotels;
- Voorzien nestgelegenheid voor vogels (zwaluwen, uilen …), vleermuizen, wezels, etc.;
- aanleg gemengde hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen;
- aanleg solitaire bomen met bijhorende boom- en plantbescherming.
Verdere relevante toepassingen zijn:
- infiltrerend maken van erfverharding;
- vernattingsingrepen zoals het plaatsen van stuwtjes.
Erosiewerende constructies met balen van houtsnippers of kokos en wilgentenendammen zijn eveneens subsidiabel.
Hernieuwde VLIF NPI-steun
Sinds juni 2021 is de steunregeling voor NPI vernieuwd en daardoor aantrekkelijker geworden. Iedere landbouwer in hoofd- of nevenactiviteit, ongeacht het inkomen, kan beroep doen op NPI-steun. Uitbreiding van de lijst subsidiabele NPI, hogere normbedragen en subsidiëringspercentages (75 – 100%) en vereenvoudigde administratie zijn verbeteringen. Verder worden in Vlaanderen ter ondersteuning acht demo-projecten opgezet met concrete output voor de land- en tuinbouwsector.
De investering waard!
Om de noden en verwachtingen aan NPI in kaart te brengen, loopt in Limburg het demo-project ‘Niet productieve Investeringen: de Investering waard!’. Op voorbeeldbedrijven worden relevante interviews en publieke demo-momenten ingericht om telers te informeren. Output van het project is terug te vinden in een brochure. Daarin zie je per NPI tips & tricks, een technische fiche en verwijzingen naar reeds bestaande wetenschappelijke informatie. Concrete aanbevelingen aan het beleid (Departement Landbouw & Visserij) worden geformuleerd om zo de ervaren knelpunten van de voorbeeldbedrijven te milderen of op te lossen. Daarbij denken we onder andere aan terugkerende steun voor onderhoud van hagen, poelen, anti-erosiesystemen en het bespreekbaar maken van de opheffing van het verbod om hagen te rooien.
And last but not least...
Met goedkeuring van Europa wil het Departement Landbouw & Visserij een tandje bijsteken en ook semi-productieve investeringen subsidiëren aan 50%. Dat zijn bijvoorbeeld investeringen voor de wateropslag van regenwater, een machine voor mechanische onkruidbestrijding of een weerstation voor gebruik binnen een waarnemings- en waarschuwingssysteem (IPM).
Praktisch
De huidige blokperiode loopt tot en met 31/03/2022. Wie NPI’s wil uitvoeren, moet ten laatste voor die datum via het e-loket een aanvraag indienen van minimum € 1000. Je mag meerdere investeringen combineren om dat bedrag te behalen. Tijdens de tweede week van april krijg je al dan niet de bevestiging om de NPI uit te voeren. Voor de NPI’s met betrekking tot landschap, poelen, water en erosie is er een technisch verantwoordingsadvies nodig. Daarvoor kan je terecht bij onderstaande projectuitvoerders of andere erkende praktijkcentra.
Door de hernieuwde VLIF-NPI steun en de begeleidende maatregelen, waarmee het beleid die investeringen in de markt wil zetten, is de kans reëel dat veel fruittelers hun gading zullen vinden. Meer info vind je via lv.vlaanderen.be/nl/landbouwbeleid/plattelandsontwikkeling.
Projectuitvoerders: pcfruit, PIBO-Campus vzw, PVL vzw en Boerennatuur.