Andere irrigatiebehoefte bij verschillende perenrassen en onderstammen?
- Ann Gomand
-
pcfruit vzw
Het wijzigend klimaat gaat op termijn onze rassenkeuze beïnvloeden. Welke rassen hebben minder nood aan irrigatie? Irrigatiebehoefte was een parameter, waarmee we tien jaar geleden nog geen rekening hielden. In dit artikel kijken we voornamelijk naar de irrigatiebehoefte van de nieuwe rassen die momenteel opkomen.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Vergelijking perenrassen
In het najaar van 2020 werden drie perenrassen opgeplant (Celina, Cepuna en Red Modoc) die vanaf het tweede groeijaar drie verschillende irrigatieschema’s kregen. In het najaar van 2021 werd Fred nog daaraan toegevoegd. Dat geeft volgend proefschema in tabel 1.
Om geen uitval door de aanhoudende droogte te krijgen, werd de controle (geen irrigatie) in augustus 2022 toch geïrrigeerd. Het verschil in watergift met het object van 60 kPa was beperkt. De zuigspanning werd gemeten aan de hand van Watermarks. Belangrijke parameters zijn groeikracht en productie. De grote verschillen in irrigatiegift van 2022 hebben in 2023 nog een duidelijke invloed gehad op zowel de groei als de productie van 2023. De bomen met de grootste watergift (object 30 kPa) hadden bij alle rassen een hogere productie (Figuur 1) en kenden de sterkste toename in zowel stamomtrek als toename boomvolume (Figuur 2).
Tussen de objecten ‘geen irrigatie’ en ’60 kPa’ zijn de verschillen kleiner en eerder wisselend. Dat geeft aan dat een continue zuigspanning van 60 kPa voor die rassen te droog was. Het ras met de sterkste reactie op een verhoogde watergift van 30 kPa is ‘Cepuna’. Dat ras had bovendien het grootste boomvolume en de hoogste productie in 2023.
Vergelijking onderstammen kwee C en Kwee Adams
In elk irrigatieregime werd Conference opgenomen op de twee courante onderstammen Kwee C en Kwee Adams. Al tientallen jaren wordt er in de praktijk aangenomen dat Kwee Adams minder droogtegevoelig is in vergelijking met Kwee C. Op het perceel namen we de proef op de som en keken we of dat ook effectief het geval was.
Op basis van de proef stellen we vast dat de verschillen tussen beide onderstammen veel kleiner zijn dan algemeen aangenomen. In 2022 hadden de bomen op Kwee C geen zwakkere groei in vergelijking met Kwee Adams. Op het einde van 2023 hadden de beide onderstammen met de grootste watergift (30 kPa) zelfs een vergelijkbaar boomvolume (Figuur 3).
Voor de productie is er bij beide onderstammen een duidelijk verband tussen de irrigatiegift van 2022 en de productie van 2023. Tabel 1 geeft aan dat het verschil in irrigatie tussen de controle en 60 kPa echter beperkt was, waardoor het verschil tussen die objecten klein is. Het verschil met het sterk geïrrigeerde object is bij beide onderstammen groot en bedraagt al snel 3 kg/boom (Figuur 4). Wel zien we dat er bij Kwee C sneller een verlies aan vruchtmaat is als er meer peren aan de bomen hangen.
Besluit
- De droogte van 2022 heeft zich in 2023, zeker bij jonge perenbomen, nog laten voelen in zowel groei als productie.
- Een continu vochtgehalte van ± 60 kPa kan bij jonge peren al te droog zijn.
- De verschillen tussen Kwee C en Kwee Adams zijn kleiner dan algemeen aangenomen, zeker als het over groei gaat.
- Bij Kwee C is er sneller maatverlies bij een volle productie.