Vruchtdunning bij nieuwe perenrassen
- Ann Gomand
-
pcfruit vzw
Vruchtmaat is vandaag voor alle rassen bepalend voor een goed financieel resultaat. Om daartoe te komen, is vruchtdunning bij een aantal rassen aangewezen. Schema’s die je op een standaardras als Conference gebruikt, zijn niet universeel geschikt voor nieuwe rassen. Sommige rassen reageren duidelijk sterker dan standaardrassen, terwijl voor anderen een intensiever schema nodig is.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Dunning vaak noodzakelijk bij Celina
Celina is een ras dat vaak met veel bloembot aan het seizoen start en daarenboven ook nog een goede vruchtzetting heeft. Daarom is vruchtdunning vaak noodzakelijk, zeker op percelen die je vruchtzettend behandelde tijdens de bloei. Als je 6-BA spuit bij een temperatuur boven 18°C, kan je een lichte dunning van ± 10% verwachten. Dat is al een eerste aanzet, maar het is vaak niet sterk genoeg als er sprake is van een heel hoge vruchtdracht. Onder die omstandigheden,
kiezen telers meestal toch voor Brevis.
De laatste jaren werd Brevis al op verschillende tijdstippen toegepast en in de meeste jaren zien we bij Celina de sterkste dunning bij de vroege toepassingen. Wanneer er veel bloemknop is, zien we ook een groter dosiseffect in vergelijking met bomen met minder bloemknop.
In 2021 zagen we duidelijk dat bij de vroege bespuitingen rond 8 en 10 mm 2,2 kg/ha sterker dunde dan 1,5 kg/boom. De hoge dosering gaf zelfs een overdunning. Dat zorgde zelfs voor een financieel verlies van 21 tot 33% t.o.v. de controle. Ook bij Celina kan een te sterke dunning dus financiële gevolgen hebben. Vandaar dat we vandaag de adviesdosis van 1,4 tot 1,5 kg/ha hanteren.
In de proef combineerden we bij twee objecten ook twee bespuitingen aan 1,5 kg/ha, maar dat leverde ook een te sterke dunning op. De peren waren wel dik, maar er was toch een verlies van ± 4 kg/boom (Figuur 1).
Fred en Brevis: geen goede combinatie!
Fred heeft in de meeste jaren een matig aantal bloemknoppen, maar heeft wel een goede zetting. Vruchtdunning is bij dat ras dus geen standaardmaatregel! Proeven in 2021 en 2022 hebben bovendien aangetoond dat Fred zeer sterk reageert op Brevis.
Met één behandeling aan 1,4 kg/ha bij een gemiddelde vruchtmaat van 8 mm was er in 2022 al een dunning van 33% (Tabel 2). Daardoor daalde de productie met 4 kg/boom. De peren waren wel zo’n 25 g dikker, maar de vruchtmaat van de controle was al goed. Er was dan ook geen winst in maatsortering. Bij latere behandelingen met Brevis was de dunnende werking nog sterker: bij 12 mm was er een dunning van 64%, waardoor er zelfs geen 8 kg/boom meer hing. In dat geval was er duidelijk sprake van overdunning.
Ook in 2021 stelden we vast dat Fred zeer sterk reageert op Brevis. Het advies is vandaag dan ook om Brevis niet toe te passen bij dat ras.
Vaak staat er bij Fred Conference als bestuiver. Pas dus ook op met het gebruik van Brevis op de bestuivers of buurrijen. Bij doorwaai kan die bespuiting toch gaan dunnen. Indien de bestuiverrijen of buurrijen gedund moeten worden, gebruik je een dunmiddel op basis van 6-BA. Tabel 2 toont aan dat het gebruik daarvan betrouwbaarder is bij Fred.
Hoe sterk dunnen?
Bij alle rassen zien we dat de productie/ha bij de gedunde objecten niet te sterk mag afwijken van de productie van de controle. Het aantal peren dat je minder plukt na het dunnen, moet gecompenseerd worden door de dikkere vruchtmaat.
Bij de financiële berekeningen die we tot nu toe hebben gemaakt, mag de productie van de gedunde objecten ± 2 kg/boom lager liggen dan de controle. De dikkere vruchtmaat zorgt voor een betere middenprijs. Is het verschil in productie groter, dan is er te sterk gedund en wordt het financieel resultaat niet beter.
Onderzoek gefinancierd met GMO-steun