Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Het Appeal van appelleder

Baanbrekende (r)evoluties, daar zorgt het expertisecentrum ‘Sustainable Resources’ van UCLL-campus Diepenbeek voor. Zij werkten de afgelopen jaren aan een bijzonder product dat consument, milieu én fruitteler ten goede komt! Het resultaat van al dat werk? Leder uit fruitafval. Met de ruggensteun van partners uit de fruit- en groentesector, zoals BelOrta en PIPO appelsappen, ging het team van UCLL aan de slag om fruitafval een tweede, en vooral duurzaam, leven te geven. Trek jij je stoute schoenen aan om dat appelleder een kans te geven?

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Meer dan afval

De waarde van je fruit stopt niet met de prijs in de winkelrekken of wat de industrie je ervoor betaalt. Fruit is namelijk een erg waardevol product, te waardevol om weg te gooien. Toch gaat er doorheen de voedselketen, van fruitteler tot consument, veel fruit verloren. Dat fruit is niet meer geschikt voor menselijke consumptie en blijft liggen bij de telers, in de winkels of op de fruitveilingen. Ook gaat het om afvalstromen van schillen, klokhuizen en perskoek van de fruitverwerkende bedrijven. Zo gaat er jaarlijks 50.000 ton appel- en peerafval in Vlaanderen verloren. Maar wat kan je daar dan wel mee doen?

 

Gemotiveerd om de fruitsector te versterken en een meerwaarde voor het fruitafval te bieden, gingen UCLL onderzoekers Joachim Hayen en Evert Vanecht in 2019 aan de slag in een werkplek die sterk lijkt op een combinatie van een keuken en een laboratorium. Zij toverden al snel een lederachtig materiaal tevoorschijn (Foto 2). Baanbrekend, ongetwijfeld, maar dat eerste product was zeker nog niet sterk genoeg om het klassieke dierenleder te vervangen.

 

Volstrekt volmaakt

De drie volgende jaren verbeterde het Appeal-team de kwaliteiten en eigenschappen van het biomateriaal enorm. “We hebben het materiaal meer dan vijf keer sterker weten te maken en het is nu bovendien ook waterbestendig”, zegt Evert Vanecht. “We zijn erin geslaagd een volwaardig product te vervaardigen, het appelleder.”

 

“Van de jaarlijkse 50.000 ton appel- en peerafval in Vlaanderen kunnen we
10 miljoen m² fruitleder maken!”

 

Appeal of Vegan?

In tegenstelling tot de opbouw van het Vegan-leder dat momenteel op de markt circuleert, gebruikt Appeal de fruitreststroom niet enkel als vulmiddel en vermengen ze die niet met kunststoffen. Het afgewerkte waterbestendige appelleder bestaat voor 80% uit appel, is 92% bio-gebaseerd en maar liefst 100% bio-afbreekbaar!

Dagdagelijkse voorwerpen

Designers, textielexperten en lederbewerkers zetten de schouders onder het project en hielpen het UCLL-team met het uitvoeren van de nodige praktijktesten. Zij testten uit of het appelleder geschikt is voor het maken van dagdagelijkse producten zoals behangpapier, brillendozen, portemonnees, schoenen, smartphonehoesjes en zelfs luxueuze handtassen (Foto 3).

 

 

 

Sterker nog, recent stelde modeontwerper Sander Bos zijn designerjurk voor op het FTI-festival in Hasselt en het Wereld Circulair Economie Forum in Brussel (Foto 1).

 

Prestigieuze productie

UCLL kon, dankzij de steun van Vlaanderen Circulair en de Koning Boudewijnstichting, het laboproces uiteindelijk opschalen. De kleine pilootinstallatie die ze bouwden, produceert dagelijks tot wel 40 m² appelleder.

 

Om het productieproces nog te verbeteren en te versnellen, deed UCLL verder beroep op de expertise van ILVO. Dankzij die samenwerking staat de productie van appelleder nu volledig op punt en zijn ze klaar om appelleder op de markt te lanceren!

Voor wie niet meer twijfelt

Sta jij te trappelen en waag je de sprong? Appeal is namelijk nog op zoek naar de juiste commerciële partners en investeerders die hun steentje bijdragen voor een start-up! Heb je vragen of interesse om te participeren? Neem contact op met Tom Janssen via tom.janssen@ucll.be. Meer info vind je ook via www.research-expertise.ucll.be/nl.

Deel dit bericht

Meest recente artikels