Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Dag van de Landbouw

Op 18 september ontvingen maar liefst 51 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen het grote publiek. De regen op deze 40ste editie hield niemand tegen om een bezoekje te brengen aan een van de erg uiteenlopende bedrijven. Boerenbond voorzag affiches met leuke weetjes en insights. Ook de redactrices en de bestuursleden van het vakblad trokken eropuit!

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

De aardbeihoeve in Haasdonk (Oost-Vlaanderen)

We brachten een bezoek aan de Aardbeihoeve van Koen en Lieve Apers-Mertens in Haasdonk in het Waasland. Het gemengd bedrijf, dat zowel op aardbeien als melkvee focust, ontstond toen Koen en Lieve Apers-Mertens in 2004 het melkveebedrijf van Koens ouders overnamen. Ze breidden het toen uit met de teelt van aardbeien.

 

Bezoekers konden de moderne melkveestal, voorzien van twee melkrobots, voor 120 koeien met bijbehorend jongvee, de loodsen, de folieserres en de overkapte stellingen voor aardbeien inspecteren.

 

Interessant bijkomend aspect van dit bedrijf is dat men via een kleinschalige vergister de opgevangen mest uit de melkveestal omzet naar energie. Tijdens de opendeurdag stond er dan ook een infostand van het bedrijf Bioelectric NV, dat gespecialiseerd is in produceren van duurzame energie op basis van lokale reststromen.

 

Het bedrijf van Koen en Lieve is ook een hub van Coöperatie Hoogstraten. Aardbeitelers uit de regio kunnen hun producten naar hen brengen. Daar worden de aardbeien op gekoeld transport gezet naar de veiling voor verkoop. De bezoekers werden in deze loods ontvangen, waarbij ze een deskundige uitleg kregen van een medewerker van Coöperatie Hoogstraten over de teelt, de oogst en de vermarkting van aardbeien. Het bezoek zette zich verder in de folie serre, waar je de rijpende aardbeien bewonderde.

 

Veel bezoekers bleven nog nakaarten om te genieten van een hapje en drankje. Menig bezoeker maakte dankbaar gebruik van de kleinschalige thuisverkoop en ging met een bakje aardbeien naar huis.

 

familie Koen en Lieve Apers – Mertens
buiten op stelling onder kappen
veel volk bleef napraten met een natje en droogje
ook melkvee
uitleg over de teelt en vermarkting door Coöperatie Hoogstraten

Fruitbedrijf Derwael in Borgloon (Limburg)

In Borgloon vierden we dubbel feest. De derde en vierde generatie van het familiebedrijf bliezen dit jaar 100 kaarsjes uit. In 1922 richtte Henri Derwael fruitteeltbedrijf Derwael op. Zijn zonen, kleinzonen en achterkleinzonen breidden doorheen die 100 jaar het bedrijf steeds verder uit. Zo werd exportbedrijf BEL’EXPORT opgericht, verwierven ze tal van kwaliteitslabels en certificaten, verkopen ze eigen fruit onder hun label Bel’de looz en telt het bedrijf ondertussen maar liefst vijf magazijnen met koel-, bewaar-, verpakking- en sorteerinstallaties. Het ruime assortiment van appels, peren en kersen verspreidt zich over 110 ha plantage. Een hele prestatie waarnaar de familie Derwael zeker en vast trots op kan terugkijken.

 

De rondleiding startte met een welkomstwoord door Lowie Derwael, een van de achterklein-zonen van oprichter Henri. De hele dag werden er nonstoprondleidingen in kleine groepen voorzien door de familieleden, partners en werknemers. Wie vond dat het een koude dag was, dacht daar zeker anders over toen ze de frigo’s doorliepen. Tijdens de eerste stop leerden de bezoekers bij over de verschillende verpakkingsmaterialen. Vervolgens lichtte Lowie het gebruik van de ULO-cellen en bewaring toe. Een van de kleinere cellen, waarin je 220 paloxen kan bewaren, was voor de gelegenheid geopend. Wist je dat er in de grootste cellen ruimte is voor maar liefst 650 paloxen?

 

De rondleiding zette zich verder aan de sortering, waar de werknemer  ook effectief in actie waren. Een beetje verder kwamen de kleinere inpakmachines, potjesvuller met flowpack, schaaltjes- en sleevemachine aan bod.

 

Ten slotte eindigden de bezoekers aan het gezellig ingericht pleintje, waar zij getrakteerd werden op een drankje en appeltje. Zowel voor jong als oud werd er animatie voorzien. De allerkleinsten leefden zich uit op de springkastelen terwijl de anderen genoten van de muziek gebracht door de zingende fruitteler Wim Notermans.

 

derde en vierde generatie familie Derwael
Lowie Derwael geeft de ganse dag rondleidingen
Hal van de sortering
Sfeerbeeld van het pleintje met de fruitzanger

Aardbeien bij familie Jonckheere-Verleye in Jabbeke (West-Vlaanderen)

In Jabbeke telen Mathias en Kathleen aardbeien sinds 2006. Het bedrijf ‘Matika’ heeft een totale oppervlakte van 1,7 hectare, opgesplitst in een deel serreteelt en een deel stellingteelt. Daarnaast heeft de familie ook nog trayvelden voor de opkweek van aardbeiplantjes. In de glazen serre vinden er normaal drie teelten per jaar plaats: een eerste voor de productie van aardbeien, een tweede in de zomer voor de teelt van stekken en dan een derde teelt opnieuw voor de aardbeien. Er worden verschillende variëteiten geteeld waarvan Elsanta en Sonata de voornaamste zijn. Om schadelijke insecten te bestrijden, wordt hoofdzakelijk gewerkt met biologische bestrijding. De aardbeien worden vermarkt onder het kwaliteitslabel Tomabel via de Reo Veiling in Roeselare. Op een tweetal plaatsen staan er ook automaten, met naast verse aardbeien ook een aantal verwerkte producten zoals confituur, saus, bavarois en sap. Daarnaast kunnen er op de webshop ook diverse geschenkverpakkingen met aardbeiproducten besteld worden.

 

Sinds 2011 worden er op het bedrijf ook aardbeiplantjes opgekweekt, en dit niet alleen voor de eigen productie, maar ook voor andere telers. Op het bedrijf is een machine aanwezig om de trays automatisch te vullen met substraat, waarna de stekken op het substraat worden geduwd. Daarna worden de trays heel regelmatig nat gemaakt via het sprinklersysteem zodat ze niet uitdrogen en tijd hebben om in te wortelen. Vanaf september worden de plantjes drie tot vier keer per week behandeld met bladvoeding. Meestal zijn de stekken tegen half november goed ingeworteld en heeft de bloemaanleg plaatsgevonden. Dat is het moment dat de plantjes uit de trays worden gehaald en opgeschoond om ze vervolgens in plastic zakken te verpakken en in de frigo bij -1 à -1,5 °C te plaatsen. Op die manier kunnen de plantjes bewaard worden. De aardbeienplanten worden vervolgens op het gewenste tijdstip uit de koelcel gehaald en uitgeplant.

 

Met het spuittoestel worden de planten 3 à 4 keer per week behandeld met bladvoeding.

Wijndomein Lescrauwaet in Jabbeke (West-Vlaanderen)

Nog in Jabbeke vormden Johan en Caroline Lescrauwaet- Buffel in 2019 hun kerstboomkwekerij om naar een wijngaard, samen met hun dochter Emma en schoonzoon Florian. Momenteel staan op drie hectare wijnstokken met uitsluitend klassieke Franse rassen zoals Chardonnay, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Gamay Noir. Het ganse proces van teelt tot botteling vindt op het bedrijf zelf plaats. Het voordeel van jarenlang kerst-bomen kweken, is dat de grond uitgeput is. Dat komt ten goede van de druiven en creëert een betere smaak in de wijnen, aldus Johan. Er wordt zowel wit, rosé, rood als schuimwijn geproduceerd. Bij de keuze van de klonen geldt voor de familie het motto: kwaliteit boven kwantiteit. Sommige klonen vragen iets meer aandacht qua onderhoud, maar zorgen wel voor extra complexiteit en aroma’s in de wijn. Een belangrijke eigenschap in de queeste naar Belgische wijn van superieure kwaliteit. Onkruidbestrijding gebeurt uitsluitend mechanisch vanwege het ecologische aspect. Op de Dag van de Landbouw waren de wijnbouwers volop in de plukperiode. In de wijngaard werd o.a. uitleg gegeven over het ontbladeren. Tijdens het bezoek konden de eerste wijnen geproefd worden: een jonge strakke frisse Pinot Gris en een vollere aromatische Chardonnay met een toets van wit steenfruit. De eerste flessen zullen in het najaar van 2023 op de markt gebracht worden.

 

Door de vele zonuren en de beperkte neerslag belooft 2022 alvast een uitstekend wijnjaar te worden. Volgend jaar wordt de wijngaard uitgebreid tot vijf hectare, wat op termijn voor zo’n 27.000 flessen wijn per jaar moet zorgen.

 

Emma van Wijndomein Lescrauwaet geeft uitleg over de mechanische onkruidbestrijding.
De westkant van de wijnranken wordt pas eind augustus ontbladerd om zonnebrand in volle zomer te vermijden.

 

Welkom op de Bommerse Hoeve in Herk-de-Stad (Limburg)

Tussen de boomgaarden en velden van Herk-de-Stad kom je uit op de Bommerse hoeve gerund door Caroline en Filip. De focus van het bedrijf ligt hoofdzakelijk op de aardbei- en tafeldruiventeelt. Intussen breidde het fruitteeltbedrijf ook uit met een groente- en fruitwinkel ‘De Groene Goesting’ en broodjeszaak met dagverse producten en geschenkmanden. Ook bedrijven kunnen er fruitkorven bestellen voor hun personeel.

 

Caroline en Filip ontvingen die dag vele gasten die rondgingen door de serre. De aardbeien telen ze in goten op substraat. Acht jaar geleden kwam daar de druiventeelt nog bij. De bezoekers konden genieten van wat lekkers op het hoeveterras of wat snuisteren op het hoevemarktje. Menig bezoeker verliet het bedrijf met een bakje aardbeien of tafeldruiven in de hand. Die waren er aan democratische prijzen te koop!

 

Foto 1 – welkom op de Bommerse Hoeve
Foto 2 – aardbeien op stelling
Foto 3 – bezoekers in de serre
Foto 4 – tafeldruiven te koop op hoevemarktje

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â