Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Insecten ‘anders’ bestrijden

We kennen het al even, het milieuvriendelijk beschermen van perenbomen tegen bladvlo door de bomen een witte kleur te geven. Door de bomen op het juiste moment te bedekken met witte klei, kunnen we de perenbladvlo verstoren en eileg vertragen en/of zelfs voorkomen. Minder eileg zorgt voor minder larven die zich op de bomen voeden, met minder honingdauwproductie tot gevolg. Daardoor is er minder voedingsbodem voor roetdauwschimmels die de peren zwart verkleuren.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Perenbladvlo

In 2022 breidde het etiket van Surround Crop Protectant WP tegen perenbladvlo in peer uit met Drosophila suzukii in druivelaars. Later werden nog meer teelten zoals appel, steenfruit, notelaars en kleinfruit toegevoegd. Op het etiket staan een aantal insecten waartegen kaolien een significante bijdrage kan leveren. ‘Op het juiste moment’ toepassen is daarvoor cruciaal. kaolien heeft immers geen afdodende werking en zal enkel voldoende effectief zijn als je op een specifiek punt in de levenscyclus van een specifieke plaagsoort ingrijpt. Een goede kennis van de levenscyclus van de doelwitsoort is daarvoor noodzakelijk, want de ene bladluissoort is de andere niet. Hieronder vind je en een voorbeeld van de perenbladvlo voorspelling voor locatie Alken.

Toepassing van kaolien na de bloei heeft vaak zichtbaar residu tot gevolg. Voor een plaag als perenbladvlo past dat perfect in het bestrijdingsschema, want we willen vooral de invlieg van overwinterende volwassenen van buiten de boomgaard vroeg in het voorjaar beperken.

 

 

 

Wil jij zelf ook het perenbladvlomodel voor jouw percelen raadplegen? Klik hier voor meer info en tarieven!

Drosophila suzukii

Tegen D. suzukii bij druif haalden we op pcfruit een reductie van 60% van het aantal larven bij de oogst. Vanaf de allereerste aantasting in 2020 behandelden we twee keer, met 7 dagen interval. Regelmatig monitoren is dus echt vereist! Een goede spuittechniek met voldoende water was vereist om de trossen egaal te bedekken. Ook in andere teelten, waar zichtbaar residu geen probleem is, zoals bij verwerking tot sap of wijn, kan kaolien een bijdrage leveren tegen deze fruitvlieg.

 

Niet alleen suzukii-fruitvliegen, maar ook Rhagoletis sp.-fruitvliegen zullen op een kaolien behandelde plant significant minder landen en eieren leggen (bv. Rhagoletis completa op walnoot). Dat de kaolien een extra bescherming tegen zonnebrand is, is ook mooi meegenomen!

Bladluizen

Een herhaalde toepassing (2 – 3 keer, interval i.f.v. regenval) haalt ook een reductie van 60% bladluizen in de boomgaard. De timing in het najaar, vanaf de start van de terugmigratie van bladluizen, is daarbij erg belangrijk. Vele soorten bladluizen zullen in het najaar vanuit kruidachtige planten terug naar hun meestal specifieke winterwaard vliegen om er te paren en nadien wintereieren te leggen.

 

Bladluizen ontsnappen in het voorjaar vaak aan contactmiddelen. Door de lange ontluiking van die kleine, vaak zwarte, glimmende wintereieren in het frissere voorjaar en doordat ze zich diep in de bloemcluster of een ingekruld blad verschuilen en voeden. Voorkomen is dan beter dan genezen, want geen eileg zorgt dat er geen bladluizen kunnen ontwikkelen in het voorjaar. pcfruit bevestigde die strategie ook succesvol in appel én kers.

 

Bovenop de afstotende werking door de witte klei zorgt het laagje klei ook voor een mechanische verstoring. De witte klei verhindert dat het insect zich kan vestigen en bewegen op een plant. Dat verklaart ineens de vertraagde en verminderde populatiegroei van de plaaginsecten die op het moment van een behandeling met kaolien op de plant zitten.

 

 

Meer info over de toelatingen voor Surround? Klik dan hier of bezoek www.fytoweb.be en raadpleeg de toelating van Surround.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â