Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Ook nu weer een proefveldbezoek in Pamel

Voor de drukbezette kleinfruittelers is het steeds een dilemma. Tijd vrijmaken om bij te scholen of niet? Sam Neefs, Bram De Keyzer en Lara De Taye gaven de 25 bezoekers vorig jaar toelichting over hun proeven en ervaringen in de bioteelt van kleinfruit.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Hoe kies je aardbeirassen?

De juiste raskeuze is een lastig probleem voor elke teler. De proeven geven meer houvast in de keuze. Voor de junidragers kan ´Falco´ een mogelijke aanvulling op het smaakvolle standaardras ´Joly´ zijn. De smaak bij ´Falco´ kan echter soms wisselen. Bij de doordragers is de Drosophila suzukii het grootste probleem, zeker in de tweede helft van september. ´Bravura´ lijkt iets gevoeliger te zijn dan ´Murano´ en ´CIVD´. Een opmerkelijke vaststelling waarvoor nog geen verklaring is: ‘CIVD’ was vanaf de tweede plukgolf erg witziekte gevoelig.

In bioteelt wordt de smaak hooggewaardeerd zoals in de korte keten. De brix-waarde, de opbrengst, het planttijdstip, de gemiddelde hardheid, het vruchtgewicht en bemesting spelen ook een rol. Het gebruik van Janny™ Box kan bij bepaalde rassen aanbevolen worden om de afzetpieken iets af te vlakken.

Zijn blauwe bessen in leemgrond haalbaar?

Test de substraten

Ze zetten op Pamel vijf proefobjecten op van ´Duke´ met verschillende de substraten:

  • 100% veen
  • 50% veen-20% loofhoutvezel-20% compost-10% naaldboomschors
  • 30% veen-25% loofhout houtvezel-25% compost-20% naaldboomschors
  • 30% veenmos-25 % loofhoutvezel-25% compost-20% naaldboomschors
  • 30% grove loofhoutfractie-25% loofhoutvezel-25% compost-20% naaldboomschors.

In dat laatste geval was er de meeste plantuitval, maar dat was niet verwonderlijk. De bodem is leem met een lage pH van 4-5. Vorig jaar was de start moeizaam. Bloemdunning en optimale watergift zijn cruciaal voor een vlotte start.

Op 26 oktober 2023 was het resultaat verwonderlijk positief, vooral 100% veen deed het goed. De goede groei en prima bladstand vielen direct op. Er werd reeds geoogst in 2023, zonder bescherming van een vogelnet. De vraag is maar hoe de groei de komende jaren evolueert.

 

Test de rassen

De tweede proef is met rassen, die mogelijk/vermoedelijk minder veeleisend zijn wat de bodem betreft nl., ´Sunshine Blue´, ´Elliott´, ´Patriot´,´Bluejay´ en ´Brigitta Blue´. De rassen staan in dalende groeiscore per ras. Opvallend is dat  ́Sunshine Blue´ opmerkelijk meer (gemiddeld 25% meer) groeit dan de andere rassen.

 

Enkele telers wezen erop dat voor beide proeven de water- en de zuurstofbalans erg belangrijk is voor een goede wortelactiviteit. Er is op de velden drainage voorzien. Na enkele jaren klinkt het veen in, wat ten koste is van de beworteling en dus ook de groei/plantvitaliteit. Het veen aanvullen is niet eenvoudig en erg kostelijk. Tevens verlangt de politiek dat men het veengebruik terugdringt.

Frambozen

Zomerframbozen

Hoeveel scheuten/canes plant je per lopende meter 9, 7 of 5 ? 9 scheuten/l. m geven de meeste nieuwe scheuten, elk van meer dan 1,6 m lengte en de hoogste opbrengst/m. 5 scheuten geven dan weer het grootste vruchtgewicht. De opbrengst van de midden- en de eindpluk is hetzelfde. De evolutie van de opbrengstgrafiek, aantal scheuten en gemiddeld vruchtgewicht tussen ´Tulameen  Pearl´, ‘Glen Dee´, ´Glen Carron´en ´Glen Ample´ is het bestuderen waard.´Tulameen Pearl´ scoort goed. De knoploosheid in de scheuten verschilt duidelijk per ras ´Glen Carron´ draagt enkel in de top. ´Glen Dee´ draagt over 50% van de scheut terwijl ´Glen Ample´ en ´Tulameen Pearl´ dragen vanaf 30-40 cm hoogte. Een mogelijke verklaring is het licht- of koudegebrek. Beide bepalen de productiviteit sterk. ´Glen Mor´ wordt afgeraden wegens veel sterfte door schimmels.

 

Herfstframbozen

De raskeuze is erg belangrijk. Afgeraden ´Skye´, ´Lewis´ en de smaakvolle ´Rafiki´ door roestproblemen. ´Enrosadira´ is interessant. De bezoekers konden ´Wengi´ uitgebreid proeven. Dat ras maakte een positieve indruk op iedereen. De Aziatische fruitvlieg is voor vele biotelers van herfstframbozen een onoverkomelijk probleem.

Olifantengras in combinatie met herfstframbozen

Op plantdatum 6 juni was het erg droog. Dat vormde een grote uitdaging voor de start van de jonge plantjes. Tijdens het bezoek op 26 oktober 2023 was het gewas 2 m hoog en had een goede bladstand. De mogelijkheden van de C4 plant zijn onderschat. Het relatief onbekende olifantengras (Miscanthus x giganteus) in het kleinfruit, is een goedkoop biologisch mulchmateriaal dat bij extreem weer vermoedelijk veel perspectieven biedt.

In de nieuwe proef met organische bodemafdekking (houtsnippers of gehakseld olifantengras) bij herfstframbozen was de één rij prima en één rij was ondermaats. Vermoedelijk speelt de perceelgeschiedenis een grote rol, bv. bodemverdichting (trekkerspoor) of de voorteelt (perelaars).

Besluit

Het proefveldbezoek bleek een leerrijke namiddag met ook heel wat informele contacten, geen dilemma dus om tijd voor vrij te maken. Samenwerking en overleg is zeer zinvol. Kon je er vorig jaar niet bij zijn, grijp dan nu je kans! Op 6 juni 2024 gaat er opnieuw een proefveldbezoek voor aardbeien en kleinfruit door. Meer info daarrond vind je hier!

Deel dit bericht

Meest recente artikels