P(luk) J(ouw) Fruit
- Sara Hasevoets
-
redactie vakblad Fruit
De familie Schreurs uit Stevoort gooide op 18 september voor de zevende keer de deuren of beter gezegd, boomgaarden wagenwijd open. Jong en oud trok toen zijn caoutchouc botten (vertaald uit het Limburgs: rubberen laarzen) en regenjas aan en trotseerde weer en wind. Tussen de buien door plukten de bezoekers zélf hun oogst Early Jonagold.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Een heus ontvangstcomité stond klaar voor wie op 18 september afzakte naar fruitbedrijf PJ Fruit. Pieter Jan Schreurs, de (jonge)man achter het bedrijf, kon rekenen op de hulp van zijn vriendin Elisa, papa Josse en mama Mia, zussen Leen en Kristien, schoonfamilie en enkele vrijwilligers. Ook Louis, bedrijfshond des huizes was van de partij. Hij begroette de bezoekers met een verwelkomende snuffel.
Â
Drie generaties
Het landbouwbedrijf is in 1947 opgericht door opa Jef en is intussen in handen van de derde generatie Schreurs. Doorheen de jaren drukte elke generatie zijn stempel en zo evolueerde het landbouwbedrijf van de koeien- en varkensteelt gestart door Jef, naar aardbei- en groenteteelt onder bewind van Josse.
In 1984 plantte Josse de eerste hectares appelbomen. Dat breidde uit tot een ware passie die Pieter Jan van zijn vader geërfd heeft. Momenteel bestaat de bedrijfsactiviteit voor 75% uit appelteelt en 25% perenteelt.
Josse en Pieter Jan staan nu samen in voor de bedrijfsvoering. Ze kwamen enkele jaren geleden op de proppen met hun eigen appelras: de Early Jonagold. Die is zowat een maand vroeger plukrijp dan de klassieke Jonagoldappel. Het publiek kon die appel tijdens de plukdag massaal oogsten én proeven.
Rubbelen laarzen, lubbelen raarzen... Euh, caoutchouc botten!
De aanwezigen waren zeker goed voorbereid. Regenjasjes en rubberen laarzen werden na een bloedhete zomer terug uit de kast gehaald om nattigheid en snottebellen te vermijden. Dat gaf mooie kleurrijke taferelen in een even mooie boomgaard. Jong en oud liet zich verleiden om mee te doen. Plezier voor de ganse familie verzekerd!
Twee emmertjes... appels halen
De plukkers trokken gewapend met emmers, winkelzakken, rugzakken tot zelfs ganse kruiwagens ten velde. Rij na rij mochten zij hun eigen appeltjes uitkiezen. De oogst werd nadien gewogen en voor €0,75/kg namen de bezoekers hun buit mee naar huis.
Na regen komt een lekkere Haspengouwse pannenkoek!
Wie na al dat harde werk terug wilde opwarmen, kon terecht op het overdekte terras. Lekkernijen als appeltaart, pannenkoeken (Ã la Haspengouw, met appel natuurlijk), een warme tas koffie of een streekbiertje stonden daar te wachten!
Terwijl ouders en grootouders napraatten, konden de allerkleinsten ravotten op het springkasteel of het tractorparcours. Voor wie zich wilde verdiepen in de appel- en perenteelt, was er een wandelquiz door het bedrijf. De mooie herinneringen kon je als gezin vereeuwigen met een leuke fotolijst die in de boomgaard ophing.
Lekker lokaal!
In 2014 sloegen de vrouwen van het bedrijf de handen in elkaar. Zij openden de hoevewinkel voorzien van lokaal geteelde groenten en fruit. In de schappen vind je ook siropen, confituren, verse fruitsappen en appelschillers, alcoholische dranken op basis van fruit… Kortom, je vindt
er alles wat je nodig hebt om een lekkere lokale maaltijd te bereiden!
Een deel van het aanbod komt voort uit eigen productie, maar voor sommige producten werken de dames van de hoevewinkel nauw samen met andere lokale ondernemers onder het motto: #lekkerlokaal en #korteketen.
De Scheurs-shuttleservice (een feestelijke tractor en kar) stond klaar om iedereen gepakt en gezakt met lokale lekkernijen uit de hoevewinkel en de boomgaard terug naar de parking te brengen!