Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Hier zijn ze dan! De kandidaten ‘Idee van ’t Jaar’ 2023

Met vakblad Fruit willen we investeren in de toekomst van de sector. Daarvoor rekenen we op inbreng van jullie, onze telers, producentenorganisaties, kwekerijen, landbouwscholen en onderzoekscentra. The best & brightest onder jullie doen al de nodige inspanningen om die toekomst voor fruitteelt in België te verzekeren. Innovaties, alternatieve teelten, automatisering… niets is te ver gezocht en net dát moedigen we aan! Ontmoet de kandidaten van ‘Idee van ’t Jaar’ 2023 die weer het beste van zichzelf gaven om nieuwe creaties of inzichten te bewerkstelligen, zodat er een pad naar de toekomst ontstaat voor elke fruitteler.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

1. Walnotenverwerking bij WALNEUT in Alken

Walneut is een notenkwekerij en -verwerker gevestigd in Alken. Het bedrijf ontstond in 2015 als hobbyproject, naast het bestaande fruitbedrijf. Vandaag is Walneut, gerund door Jeroen en Leen, een gevestigde orde. Ze kweken maar liefst 16 verschillende soorten okkernoten op een terrein van 4 ha. De volgende logische stap vooruit is investeren in de verdere verwerking van de productie. Daarvoor schakelen Jeroen en Leen over naar het machinaal wassen en drogen van okkernoten uit eigen percelen en die van andere kwekers.

 

Leen & Jeroen vertellen je erover

“Onze klanten leveren de noten in paloxen of grote kisten aan, zodat wij die kunnen verwerken. Het eerste deel van ons verwerkingsproces begint met het transport van de noten naar onze wasmachine. Die heeft een indrukwekkende capaciteit van 3.000 kg. We wassen de noten grondig onder stromend water om vuil, gras en bladeren efficiënt te verwijderen (Foto 1).

 

 

Door de noten zorgvuldig te trommelen, verwijderen we de schil rond de noten. Zodra de noten proper zijn en ontdaan zijn van de schil, plaatsen we ze op een transportband voor een zorgvuldige inspectie. Op dat punt nemen we uitvoerig de tijd om de noten te controleren en eventuele rotte of onrijpe exemplaren te verwijderen (Foto 2). Nadat de inspectie is voltooid, brengen we de noten naar de droger. Onze droogoven heeft een capaciteit van 1.500 kg. Die droogoven is cruciaal om de hoge kwaliteit van de noten te behouden. Een goed ontworpen droogproces zorgt ervoor dat de noten langzaam worden gedroogd bij een lage temperatuur (tussen de 35 en 45°). Daardoor blijven de meeste voedingsstoffen in de noten behouden en wordt de houdbaarheid aanzienlijk verlengd. Dat is erg belangrijk, want noten met een laag vochtgehalte zijn beduidend minder vatbaar voor schimmelgroei en bederf. Dat betekent dat onze klanten kunnen genieten van okkernoten van de hoogste kwaliteit, die langer kunnen worden bewaard zonder verlies van versheid en smaak. Met onze geoptimaliseerde verwerkingstechnieken zetten we ons in om de best mogelijke okkernoten aan te bieden aan onze gewaardeerde klanten.”

 

2. Optiflux, oude bekenden met baanbrekende vernieuwingen!

Ken je Niels Bessemans en Pieter Coppens nog? Zij deden vorig jaar mee aan de wedstrijd met hun innovatieve DCA-bewaringstechnologie. Slechts twee stemmen stonden tussen hen en de eerste plaats! Pieter en Niels bleven niet met de pakken zitten en komen vandaag alweer met de volgende vernieuwing voor de fruitsector op de proppen: het QualityControlTM-platform. Een uitbreiding op het bestaande kwaliteitsbeheerplatform van Optiflux nv.

 

 

Niels en Pieter gaan voor kwaliteit

Het baanbrekende cloudgebaseerde kwaliteitsbeheerplatform van Optiflux transformeert de manier van kwaliteitsbeoordeling, voorspelling en beheer met ongeëvenaarde precisie en eenvoud. QualityInsightsTM biedt telers, verpakkers en handelaars over de hele wereld de beschikking over geavanceerde visie-, detectie- en AI-technologieën voor het automatisch beoordelen van productkenmerken, zoals grootte, kleur, vorm en defecten.

 

Het beschikt over unieke traceerbaarheidsfuncties, waardoor de reis van het product door de toeleveringsketen kan worden gevolgd en een onwrikbare kwaliteit bij elke stap in de keten wordt gegarandeerd. QualityInsightsTM kan naadloos worden geïntegreerd met StorageInsightsTM, dat kwaliteitsbeoordelingsgegevens combineert met geregistreerde opslag-/transportomstandigheden om kwaliteitsveranderingen en de resterende houdbaarheid te voorspellen met een nauwkeurigheid die nog nooit eerder is bereikt.

 

Door dat te doen, kunnen telers, verpakkers en handelaren wereldwijd de juiste partij nauwkeurig afstemmen op de verwachtingen van de koper op het ideale moment. Daardoor worden verliezen effectief verminderd en worden uiteindelijk de productkwaliteit en het marktsucces verbeterd.

 

Ultieme perensortering met de Bi-axone en Twinscan 7

De principes van perensortering zijn decennialang onveranderd gebleven. Toch was er hoge nood aan diepere kwaliteitscontroles, maar de kwaliteitscontrole van Conference- peren is geen sinecure, want door de heterogene vorm van die peren is een volledige rotatie onder het oog van de camera geen zekerheid. Sort & Pak service, het dochterbedrijf van BelOrta dat het nieuwe sorteercentrum voor hardfruit in Borgloon beheert, klopte aan bij leverancier, MAF RODA, voor een high-tech sorteerlijn, ongezien in België en grotendeels uniek in de wereld.

 

Volgens Dirk Luyck gaat Sort & Pak Service net dat stapje verder voor hardfruittelers
Na talloze besprekingen en een lange zoektocht vond Sort & Pak Service met MAF RODA een leverancier die met een revolutionair idee op de proppen kwam: een rollenbaan voert de peren vanuit het water rechtstreeks naar de camera’s. Van een beweegbare bodem is in dat geval geen sprake meer. Vanaf dat moment ging men volledig out-of-the-box denken.

 

Waar de peren voorheen dwars door de machine getransporteerd werden, gaan de peren nu in de lengte door de Bi-axone. Dat houdt in dat de peren als het ware op roterende vingers terechtkomen. De vruchten worden ondersteund en blijven zo op hun plaats tot ze hun eindbestemming in het sorteerproces bereikt hebben. Om een duidelijk beeld van kwaliteit, vorm en kleur te verkrijgen, gaan de peren door de Twinscan 7-installatie. Een eerste scan vindt plaats in de voorste camerabak. Om een allesomvattende screening uit te kunnen voeren, gaan de vruchten door een rollercoaster. Daar worden de peren niet gedraaid, maar wel 180° omgelegd om vervolgens, in de tweede camerabak, nog eens gescand te worden.

 

Tijdens dat unieke proces worden er maar liefst 24 foto’s van elke vrucht gemaakt. De beelden van de diameter, lengte, breedte, kleur en vorm worden geconstrueerd met behulp van kleuren- en infraroodcamera’s. Ook de boven- en onderkant van de peer, met het typerende steeltje en kroontje, ontsnappen niet aan het oog van de camera’s. Het gewicht wordt dan eveneens bepaald met behulp van camera’s. Zo komt er een optisch gewicht tot stand. Dat alles gebeurt aan de hand van de hoogtechnologische Globalscan 7-camera.

 

Na de kwaliteitsbepaling gaat de vrucht naar de voorziene uitgang. Eén van de mogelijke uitgangen is dus het afvullen in paloxen. Bij onze huidige installatie gebeurt dat droog en door middel van een vast vulsysteem waarbij de palox zelf draait. Doordat er geen flappen meer zijn, ontstaat er minder beschadiging door wrijving met de peren. Nog één van de voordelen van het systeem is dat de capaciteit per spoor veel hoger ligt dan bij traditionele systemen. Deze installatie is een 5-spoorsmachine met een capaciteit van 8 ton per uur. Om die capaciteit bij traditionele sorteermachines te verkrijgen, zouden er acht sporen nodig zijn.

 

Idee van 't jaar 2023, mogelijk dankzij de sponsors

            

Wie prijst zich gelukkig? Jij beslist!

Wie van deze kandidaten prijst zich dit jaar gelukkig als winnaar van ‘Idee van ’t Jaar’ 2023? Je bepaalt het zelf op 8 december! De kandidaten krijgen elk 5 minuten de tijd om hun idee te pitchen aan de aanwezigen tijdens de jaarvergadering. Alle macht zit in de handen van het publiek, want zij stemmen de winnaar die naar huis gaat met de trofee en een cashprijs van maar liefst € 1.500 geschonken door de sponsors.

 

Er hangt ook een prijs in de lucht voor de aanwezigen, want die maken kans op een gratis Vespa-ritje doorheen Haspengouw. Schrijf je dus voor 30 november in via www.pcfruit.be/2023jaarvergadering.

Deel dit bericht

Meest recente artikels