Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Pacht en de vennootschap: een goed huwelijk?

Het Belgische vennootschapsrecht werd een aantal jaren geleden grondig hervormd en dat is vooral goed nieuws. De nieuwe wetgeving is een pak moderner, eenvoudiger en flexibeler. Een forse reductie van het aantal vennootschapsvormen was het gevolg.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Zo bestaat de landbouwvennootschap (LV) niet meer. Die populaire vennootschapsvorm verdween, maar zoals intussen algemeen geweten voorzag de wetgeving in een alternatief: voortaan dien je een erkenning als landbouwonderneming (LO) in. Weet jij welke mogelijkheden dat nu concreet biedt aan de pachter of verpachter? Je leest het hier!

Heeft mijn vennootschap een LO-erkenning nodig om te pachten?

Een erkenning als landbouwonderneming is geen must voor jouw vennootschap om te kunnen pachten. De enige voorwaarde die de wet voor jouw vennootschap stelt, is dat zij de exploitatie van een land- of tuinbouwbedrijf tot doel heeft.

 

Let wel, een loopbaanpacht kan jouw vennootschap niet afsluiten. Logisch, aangezien de loopbaanpacht gekoppeld is aan de pensioenleeftijd van de pachter en uiteraard kent een vennootschap geen pensioenleeftijd. Sluit je een pachtcontract af in hoofde van jouw vennootschap dan kan dat ook niet gekoppeld worden aan jouw pensioenleeftijd als bestuurder of zaakvoerder.

 

Vier vennootschapsvormen kunnen de LO-erkenning verkrijgen, mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De commanditaire vennootschap (CommVLO)
  • De vennootschap onder firma (VOFLO)
  • De besloten vennootschap (BVLO)
  • De coöperatieve vennootschap (CVLO)

Die erkenningsvoorwaarden komen overeen met de kenmerken van de LV:

 

Welk nut heeft een erkenning als landbouwonderneming dan?

De erkenning als landbouwonderneming speelt door op een aantal vlakken van de pachtwet. Zo is een opzeg voor eigen gebruik voor jouw vennootschap enkel mogelijk mits LO-erkenning.

 

Idem voor een pachter die zijn activiteit wenst verder te zetten in vennootschapsverband. Ook dan is vereist dat de vennootschap een LO-erkenning geniet opdat het pachtgoed kan geëxploiteerd worden via de vennootschap zonder dat dit de voorafgaande en schriftelijke toestemming van de verpachter vereist.

Wat met opzeg voor eigen gebruik?

De pachtwet bepaalt de strikte voorwaarden waaraan je als verpachter moet voldoen om op te zeggen voor eigen gebruik. Zo moet je als aanstaande exploitant:

  • ofwel houder zijn van een getuigschrift of diploma;
  • ofwel minimum één jaar landbouwexploitant zijn of geweest zijn de voorbije vijf jaar;
  • ofwel reeds effectief gedurende minstens één jaar aan een landbouwexploitatie hebben deelgenomen.

Zegt jouw vennootschap de pachter op?

Dan gelden deze voorwaarden voor de bestuurders en verantwoordelijke organen. Wie als bestuurder of zaakvoerder de leiding heeft van de activiteit binnen de vennootschap moet daadwerkelijke arbeid verrichten op het landbouwbedrijf. Bovendien verplicht de pachtwet nu ook uitdrukkelijk dat rechtspersonen erkend moeten zijn als landbouwonderneming! Een LO-erkenning is dus noodzakelijk opdat je jouw vennootschap kan opzeggen voor eigen gebruik.

 

Als verpachter kan je opzeggen om zelf het verpachte goed te exploiteren of om de exploitatie ervan over te dragen aan je echtgeno(o)t(e) of afstammelingen. Is jouw vennootschap verpachter dan kan de opzeg enkel gebeuren voor exploitatie door de vennootschap zelf. De vennootschap heeft geen afstammelingen en kan dus geen opzeg geven om de exploitatie bv. over te dragen aan jouw zoon of dochter.

Jouw landbouwactiviteit als pachter inbrengen in een vennootschap?

Je hebt jaren geleden in persoonlijke naam een pacht afgesloten met jouw verpachter. Je beslist nu om jouw activiteit verder uit te oefenen in vennootschapsverband. Zoals algemeen geweten, kan je de pacht niet zomaar overdragen aan de vennootschap. Dat vereist de voorafgaande en schriftelijke toestemming van de verpachter. De erkenning als landbouwonderneming brengt echter soelaas.

 

Jouw exploitatie als beherend vennoot of bestuurder binnen de vennootschap met LO-erkenning wordt immers beschouwd alsof jij nog steeds verder in persoonlijke naam exploiteert. Zolang je dus als bestuurder of beherend vennoot actief blijft binnen jouw vennootschap met LO-erkenning is er geen vuiltje aan de lucht. Let wel op dat de helft van jouw arbeidsinkomen en arbeidstijd voortvloeit uit de landbouwexploitatie!

En wat met de volgende generatie?

Wil je later de pacht overdragen aan jouw kinderen? Dan kan dat eveneens zonder toestemming van de verpachter. Uiteraard moet jouw zoon of dochter dan beherend vennoot of bestuurder worden in de vennootschap en aan de voormelde voorwaarde rond arbeidstijd en arbeidsinkomen voldoen.

Vraag raad bij je SBB-adviseur!

Zoals je merkt, kan een erkenning als landbouwonderneming voor jouw vennootschap een wereld van verschil maken. Informeer dus zeker naar de mogelijkheden voor jouw vennootschap en laat je begeleiden door de adviseurs van SBB!

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â