Verzamelaanvraag 2024, welke vrijwillige verbintenissen zijn mogelijk voor fruittelers?
- Amelie Grammen
-
SBB – Accountants & Adviseurs
Het nieuw GLB startte begin 2023 en bracht voor elke landbouwer een heleboel veranderingen met zich mee. Daarnaast nadert het moment waarop je jouw verzamelaanvraag voor 2024 dient in te vullen weer. Die moet je nl. ten laatste 30 april indienen. Wat is er voor jou als fruitteler van belang en wat is er nieuw? Wat zijn eventueel interessante vrijwillige verbintenissen om aan deel te nemen? In dit artikel vatten we de belangrijkste informatie voor je samen.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
De vergoeding via de basisinkomenssteun in combinatie met de herverdelende inkomenssteun is in het nieuw GLB aanzienlijk lager dan de vorige basisbetaling en de vergroeningspremie samen. Als landbouwer kan je je wapenen door te kiezen voor ecoregelingen en/of agromilieumaatregelen. De ecoregelingen zijn éénjarige maatregelen waar je als landbouwer vrijwillig kan aan deelnemen. Agromilieumaatregelen daarentegen zijn vrijwillige meerjarige verbintenissen.
Geurige maatregelen
Specifiek voor de fruiteelt is er de agromilieumaatregel ‘meerjarige bloemenstrook in de fruitteelt’, waar je als landbouwer aan kan deelnemen. Wat houdt dat exact in? Het gaat in dit geval om een vijfjarige verbintenis die je als fruitteler aangaat om tussen de bomenrijen van je boomgaard bloemenstroken aan te leggen. Je kan ook kiezen voor een strook aan de rand van de fruitboomgaard.
Heeft het inzaaien van bloemenstroken tussen de bomenrijen de voorkeur, dan moet er minstens om de drie bomenrijen zo’n bloemenstrook aangelegd worden. Een vergoeding van 82 euro per hectare fruitboomgaard wordt daarvoor onder voorbehoud voorzien.
Als je kiest voor een bloemenstrook langs de rand van de boomgaard, dan moet je er bomenrijen voor opofferen. Om die reden gaat er een veel grotere vergoeding mee gepaard van 10.160 euro per hectare aangelegde bloemenstrook. Zo’n strook moet minstens 3 m breed zijn en er mogen geen gewasbeschermingsmiddelen op gebruikt worden. De strook wordt verwacht om aangelegd te worden in het voorafgaande najaar. De agromilieumaatregel heeft tot doel om een rijker ecosysteem, meer biodiversiteit en betere biologische plaagbestrijding te creëren. Maar let op, je moet de bloemenstrook aan de rand van de boomgaard wel uittekenen in je verzamelaanvraag.
Nieuw in 2024
De ecoregeling, nl. het verhogen van het organische koolstofgehalte door aanbreng van producten met een hoog koolstofgehalte, is een maatregel op perceelniveau. Voor het aanbrengen van een hoeveelheid compost, houtsnippers of stalmest kan je als landbouwer een subsidie bekomen. Het is wel belangrijk om alle voorwaarden na te leven om de subsidie te verkrijgen. Nieuw vanaf 2024 is dat de ecoregeling ook mogelijk wordt op blijvende teelten, zoals fruitboomgaarden. In 2023 was het toepassingsgebied kleiner en was het enkel mogelijk op percelen bouwland. We splitsen de mogelijkheden voor je op:
- Kies je voor het aanbrengen van bedrijfseigen houtsnippers? Dan moeten die afkomstig zijn van houtkanten, hagen en heggen. Nieuw vanaf 2024 is dat het ook mogelijk is om houtsnippers afkomstig van knotbomen (enkel diegene die deel uitmaken van de BO knotten), het snoeien van fruit- en laanbomen en het rooien van fruitbomen te gebruiken zijn. Het subsidiebedrag voor aanbrengen van bedrijfseigen houtsnippers wordt in 2024 verhoogd van 482 euro/ha naar 602,5 euro/ha.
- Kies je voor het aanbrengen van stalmest? Dan moet je minstens 10 ton stalmest (afkomstig van eigen bedrijf of extern verkregen) per hectare aanbrengen op het perceel. Nieuw vanaf 2024 is dat champost als vorm van dierlijke vaste mest toegevoegd wordt aan die subsidieregeling. Let wel op, want op elk perceel dat je stalmest aanvoert, moet een foto genomen worden met de Agrilens-app om aan te tonen dat er effectief stalmest is opgebracht.
Als er niet voldoende bewijs is, zal de aanvraag voor de ecoregeling niet aanvaard worden. Het subsidiebedrag bedraagt 60 euro/ha. - Kies je voor het aanbrengen van compost? Dan moet je minstens 10 ton compost per hectare aanbrengen op het perceel. De compost mag boerderijcompost zijn of aangekocht zijn via een extern erkende compostinstallatie. Houd zeker de nodige documenten bij: facturen, mesttransportdocumenten, registers… Het subsidiebedrag voor aanbrengen van compost bedraagt 130 euro/ha.
Andere mogelijkheden
Andere mogelijke ecoregelingen waarop jij als fruitteler aanspraak kan maken, zijn die voor biologische landbouw of mechanische onkruidbestrijding of het aanleggen van bufferstroken (graskruidenmengsel of bloemenmengsel). De bovengenoemde ecoregelingen en agromilieumaatregelen moet je per perceel jaarlijks aangeven in je verzamelaanvraag. Dat doe je door de juiste bijkomende bestemming bij dat perceel te zetten. Bovendien moet je rekening houden met de voorwaarden die bestaan. Vraag je een ecoregeling aan, maar blijk je tijdens het jaar niet meer te voldoen? Vergeet dan niet die ecoregeling te annuleren in je verzamelaanvraag. Doe je dat niet, bestaat de kans dat je daarop gesanctioneerd wordt.