Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Promoten van het nestingssucces van metselbijen

De laatste jaren zetten we het belang van de metselbijen als bestuivers van diverse fruitgewassen al vaker in de schijnwerpers. Maar hoe kunnen telers de gehoornde metselbij efficiënt kweken en inzetten in de boomgaard? We onderzochten daarvoor de invloed van het nestmateriaal op de nestvoorkeur en parasiteringsgraad.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Metselbijen (Osmia cornuta) krijgen steeds meer aandacht, omdat ze zeer effectieve bestuivers van meerdere fruitgewassen zijn. Momenteel zijn er verschillende nestmaterialen in gebruik, maar de meningen over de kwaliteit lopen nogal uiteen. Daarnaast komen er ook veel parasieten, die schadelijk kunnen zijn voor ontwikkeling van het nageslacht van de metselbijen, in de nesten voor.

 

Het is daarom goed om te weten of de gehoornde metselbij een voorkeur van materiaal heeft om zijn nesten te maken en of het type nestmateriaal de parasietaantasting in de nestgangen beïnvloedt.

Hoe gaan we te werk?

In 2020 zetten we in 12 kersenboomgaarden een proef op waarbij we de metselbijen de keuze gaven tussen twee types nestmateriaal. We zetten een houten nestkast met gegroefde planken uit. In de helft van de nestgangen staken we papieren rietjes, de andere nestgangen bleven leeg (Foto 1 en 2). Eind maart zetten we naast iedere nestkast 100 cocons van de gehoornde metselbij uit. Het volgende luik van de proef was om de nestactiviteit te noteren tijdens en na de kersenbloei. In oktober openden we alle verzegelde nestgangen en konden we de inhoud inspecteren.

Huisje van papier?

We konden duidelijk zien dat de metselbijen een sterke voorkeur hadden voor de papieren rietjes in vergelijking met de houten nestgangen. De metselbijen maakten maar liefst 35% meer nestgangen in papieren rietjes dan in de (lege) houten nestgangen. Daarnaast vonden we ook 92% meer broedcellen met mijten in de houten nestgangen in vergelijking met de papieren rietjes. De metselbijen kiezen dus van nature zelf voor het onschadelijke nestmateriaal dat de ontwikkeling van volgende generaties niet bedreigt.

 

Enkele andere recente studies bevestigen de resultaten van het onderzoek. Daaruit bleek al eerder dat bamboe, papieren rietjes en kartonnen buisjes beter presteren op vlak van nestvoorkeur en mijtenreductie in vergelijking met houten nestgangen. Het is waarschijnlijk de ronde vorm van de rietjes/bamboe dat bij metselbijen de voorkeur heeft boven de modulaire houten nestgangen. In papieren rietjes kunnen ze de broedcellen makkelijker afstoppen met modder. Door die betere afstopping kunnen mijten zich minder verspreiden binnen de nestgangen.

Ook impact op fruitvliegen

Voor fruitvliegen zagen we geen verschillen in parasitering tussen beide nestmaterialen. We zagen wel dat 73% van de fruitvlieglarven voorkomen in broedcellen die gevormd werden na het einde van de kersenbloei. Dat resultaat suggereert dat het afsluiten van de nestkasten na de kersenbloei een goede strategie kan zijn om aantasting van fruitvliegen in te perken. Andere parasieten, zoals parasitaire wespen, kwamen nauwelijks voor in het onderzoek.

 

Bron: Eeraerts, M., Clymans, R., Kerckvoorde, V. Van, & Beliën, T. (2022). Nesting material, phenology and landscape complexity influence nesting success and parasite infestation of a trap nesting bee. Agriculture, Ecosystems & Environment, 332, 107951.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â