Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Update: oogstkwaliteit bij de pluk

Voor lange bewaring is het belangrijk dat vruchten stevig zijn, een voldoende hoog suikergehalte hebben en op het juiste pluktijdstip geplukt zijn. Met de pluk recent achter ons werpen we een blik op de kwaliteit bij de start van de bewaring. Met de kennis die nu beschikbaar is, kunnen we een inschatting geven van de mogelijke bewaarrisico’s en geven we je enkele tips voor een goede bewaring.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Voor langere bewaring is een goede startkwaliteit belangrijk. Het afgelopen seizoen was eerder somber en nat met eerder lage suikergehaltes in appel en peer tot gevolg, zo bleek ook uit de metingen van VCBT. Op percelen met een lage dracht is de maat groot, wat bijkomende risico’s met zich meebrengt in de bewaring, zoals inwendig bruin. In het bewaarseizoen 2024-2025 zal de aandacht daarom moeten gaan naar het vermijden van slappe nekken (Foto 1) voor de kleine peren en inwendig bruin bij de dikke appels en peren.

 

Foto 1. – Kleine peren met laag suikergehalte zijn gevoelig voor ontwikkeling van slappe nekken.

Grotere vruchten met lager suikergehalte

Het lage behang van 2024 resulteert in een grotere vruchtmaat. De sombere en natte zomer zorgde ervoor dat de suikergehalten erg traag opbouwden (Figuur 1). Tegelijkertijd zijn de vruchten niet al te hard. Over het algemeen is de kwaliteit ook lager dan de voorgaande jaren. Dat kan zich voortzetten in de bewaring. Daarom is het belangrijk de bewaaradviezen goed op te volgen. Omdat peren met een lager suikergehalte gevoeliger zijn voor lage bewaartemperatuur, stellen we voor om Conference dit jaar te bewaren bij een vruchttemperatuur van -0,8°C vanaf 21 dagen. Specifieke info per ras kan je steeds terugvinden via www.vcbt.be. Je kan ook behandelen met 1-MCP om het rijpingsproces te vertragen, maar dan gelden er andere bewaarcondities. Ook die kan je terugvinden op de website van VCBT.

 

Figuur 1. – De opbouw van suikers verliep in 2024 traag o.w.v. de sombere zomer. De grijze band geeft de spreiding van de metingen weer in de laatste 10 jaar (week 26 – 42 is de periode einde juni tot half oktober).

Risico op inwendig bruin

Grotere vruchten hebben een hoger risico op inwendig bruin. Rassen zoals Conference, Kanzi, Cepuna, Boskoop en Braeburn zijn meer gevoelig. Dat bewaardefect ontstaat door een tekort aan zuurstof of een teveel aan CO2 in de vrucht en is onomkeerbaar. Het vruchtvlees kleurt bruin en later kunnen holten ontstaan. Soms kunnen holten ook voorkomen zonder de bruinverkleuring.

 

Later geplukte vruchten zijn gevoeliger. Bij peren ontstaat de schade meestal al bij het begin van de bewaring. Ga zorgvuldig om met lage zuurstof of hoge CO2, zeker tijdens het inkoelen, om inwendig bruin te vermijden.

 

Voor appels en peren die met 1-MCP behandeld zijn, moet het zuurstofgehalte in de bewaaromgeving iets hoger, terwijl het koolstofdioxidegehalte juist lager moet blijven om problemen zoals inwendig bruin te vermijden. Bovendien moet je een veel langere wachttijd respecteren. Raadpleeg zeker de cultivarspecifieke richtlijnen om schade te voorkomen! Die zijn beschikbaar bij de fabrikant of op onze website.

Appels vroeg geplukt? Let op voor scald!

Wanneer vruchten, voornamelijk appel, niet voldoende koude-uren hebben gehad, kan er schilbruin (of scald) optreden. Scald komt vooral voor op de schaduwzijde van de vrucht en ziet eruit als een koffiekleurige vlek zonder duidelijke rand. Bij kamertemperatuur worden de vlekken donkerder. Enkel de schil is aangetast, het vruchtvlees is nog perfect gezond. De zomer van 2024 was nat, maar toch nog behoorlijk warm. Daarom is er een hoger riscio op scald bij vroeg geplukte vruchten. VCBT volgt het scaldrisico op en publiceert dat op zijn website. Voor de vroege pluk van Jonagold lijkt er een risico dit jaar. Een toepassing van 1-MCP (1.000 ppb) kan helpen om scald te vermijden.

Slappe nekken bij kleine peren

Bij peren speelt het lagere suikergehalte een rol in de gevoeligheid voor slappe nekken en bevriezing. De vruchtsteel kan verzwakken tijdens de bewaring waardoor de nek buigbaar wordt. Slappe nekken komen voornamelijk voor bij kleinere peren, want die hebben een smallere nek waardoor ze gevoeliger zijn voor uitdroging. De grotere vruchten hebben er minder last van. Hou er rekening mee, als je een partij kleine peren hebt met laag suikergehalte, dat die dit jaar extra gevoelig zijn voor uitdroging en misschien beter niet heel lang bewaard worden. Het is belangrijk te bewaren bij een hoge luchtvochtigheid om de hoeveelheid water die onttrokken wordt aan het fruit te beperken. Let ook op voor bevriezing. Een lager suikergehalte verhoogt het risico op bevriezing. Laat de temperatuur dus zeker niet te laag zakken tijdens de bewaring en let op de uitblaastemperatuur van de verdamper.

Opletten bij sorteerschade

Appels en peren, die bij de oogst al minder hard waren, zijn gevoeliger voor sorteerschade. Indien gewacht op blos of indien je later hebt geoogst, zullen de vruchten al aan de zachtere kant zijn. Het is daarom belangrijk om de hardheid goed te monitoren en zorgvuldig en voorzichtig te sorteren. Zo beperk je het kwaliteitsverlies. Bij twijfel kan je VCBT contacteren voor een controle van de sorteerlijn. Dan bekijken we of de afstelling kan aangepast worden, zodat je schade kan vermijden.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â