Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

De unieke vingerafdruk van bacterievuur

Om te voorkomen dat bacterievuur in de plantages aanwakkert, onderzocht pcfruit of je bacterievuur sneller kan herkennen voordat je volledige boomgaard eraan moet geloven. Met hyperspectrale camera’s die we op de tractoren monteerden (Foto 1), proberen we aangetaste bomen automatisch te herkennen. Zo kunnen we snel en gericht ingrijpen en hopen we grote schade in fruitboompercelen te vermijden!

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Tijdig opsporen van bacterievuur

Bacterievuur (Erwinia amylovora) kan grote schade aanrichten in appel- en perenplantages. Bij zware infecties moeten telers soms volledige bomen tot zelfs grote delen van plantages rooien.

 

Dat heeft ernstige economische verliezen tot gevolg (Foto 2). Bovendien brengt bacterievuur ook de exportmogelijkheden ernstig in het gedrang voor de fruitsector. Door bacterievuur tijdig op te sporen, kunnen we proberen om de ziekte onder controle te houden. Tot nu toe waren fruittelers beperkt tot visuele inspecties van hun boomgaarden, maar die zijn tijdrovend en arbeidsintensief.

Tractorplatform met camera's

Flanders Make ontwikkelde een proefopstelling, gemonteerd op een tractor waarmee we beelden kunnen maken met twee, door Imec ontworpen, hyperspectrale camera’s en één gewone RGB-camera, gesynchroniseerd met GPS data. De bestuurder kan met een touchscreen de meetopstelling aansturen vanuit de tractorcabine (Foto 3).

 

Slimme camera's: een meerwaarde voor bacterievuurdetectie?

Zonlicht bestaat uit een spectrum van verschillende kleuren waarvan de meeste zelfs onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Elk voorwerp reageert op een specifieke manier met elk van die kleuren waarbij sommigen worden geabsorbeerd en anderen gereflecteerd. Zo krijgt alles een unieke spectrale vingerafdruk en die kunnen de slimme sensoren zoals hyperspectrale camera’s makkelijk herkennen. Zo kunnen we de spectrale vingerafdrukken van gezonde plantendelen gaan onderscheiden van geïnfecteerde (Foto 4).

Foto 4 – Onderscheid in spectrale vingerafdruk van een gezond en ziek blad.

 

Beelden interpreteren, hoe doe je dat?

Tijdens het project maakten we beelden met de meetopstelling in geïnfecteerde perenboomgaarden. Zowel al rijdend tussen de rijen als stilstaand voor bomen met duidelijke infecties. Als controle, noteerden we nauwkeurig alle infecties in de proefpercelen tijdens visuele inspecties. De onderzoeksgroep Mebios werkte vervolgens, met de verzamelde beeld- en velddata, een model uit om de spectrale vingerafdrukken van bacterievuur te herkennen (Foto 5).

Foto 5 – Detectie van bacterievuur uit een hyperspectraal beeld door pixel classificatie
(gele pixels in het beeld duiden bacterievuur infecties aan).

Besluit

Binnen dit Smartfarming 4.0 project werkten we een ‘proof of concept’ meetopstelling uit. Daarmee zijn we in staat om (zelfs al rijdend) kwalitatieve hyperspectrale data in een boomgaard te verzamelen. Na beeldanalyses kunnen we zones met infectiegevaar aanduiden op een kaartje.
 

Momenteel is de technologie nog niet toepasbaar in de praktijk. Op 1 september start het VLAIO LAtraject ‘Systcontrol’. Tijdens dat project werken we het ontwikkelde systeem verder uit naar een verbeterde, gebruiksvriendelijke toepassing in de boomgaard. Einddoel is om de telers een oplossing voor een snellere detectie van bacterievuur aan te reiken.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â