Teeltadviezen midden juni

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Pit- en steenfruit

De junirui is achter de rug, zowel bij appel als peer. Op 10 juni heeft Conference een gemiddelde vruchtmaat van 30 mm en zit Jonagold op 30-35 mm. De pluk van de vroege kersenrassen is gestart. Voor Kordia verwachten we op vroege percelen eind juni met de oogst te starten, maar op de meeste plaatsen zal dat begin juli zijn.

Plagen

  • Vanaf nu lopen alle stadia van perenbladvlo door elkaar. Over het algemeen is de druk eerder laag, maar waar de druk hoog is, start de vorming van roetdauw. Zolang honingdauw voortdurend afspoelt, blijft het probleem beperkt, maar wanneer het droger wordt, zijn blokbehandelingen met fysische middelen (Siltac SF of Stix) of Atilla nodig. Gelukkig zien we ondertussen ook veel roofwantsen en oorwormen, die mee bijdragen om de druk laag te houden.
  • Peerluis is sinds begin juni aan het migreren op het hout. Als peerluis aanwezig is, kan je nu nog fysische bestrijdingsmiddelen gebruiken ter controle. Pas die toe met veel water (750 L) om het hout goed te raken. Die behandeling heeft ook nog werking naar roze perenschildluis, die nu richting het einde van zijn migratieperiode gaat.
  • De fruitmotvangsten blijven laag. Volg de waarschuwingen op voor een goede timing van de eerste behandeling. Waar lokaal al veel vangsten zijn (>5 motten/val bij standaard dop of >10 motten/ val bij combo-dop) kan je al behandelen met een larvicide, maar algemeen is dat nog niet het geval.
  • Wollige bloedluis wordt nu sterk onderdrukt door zowel de sluipwesp Aphelinus mali als door oorwormen. Enkel waar veel nieuwe wolvorming zichtbaar wordt, moet je chemisch ingrijpen, maar normaal gezien hebben de nuttigen de situatie onder controle.
  • De perenprachtkever is actief. Ze zijn zichtbaar bij warm, zonnig weer en vreten aan het blad. Hij legt zijn eieren af in schorsspleten op de stam en takken. De larve leeft in het hout en kan door de gangvorming de sapstroom onderbreken, waardoor de groei remt en de boom in extremis kan afsterven.
  • De druk van kersenvlieg is relatief laag.
  • Voor de Aziatische fruitvlieg blijft het oppassen geblazen. Verwacht je rond 17 juni aan een nieuwe generatie adulten. Bij vochtig en niet al te warm weer is het risico op schade groter. Blijf zorgen voor een dekking van je gewas.

 

Ziekten

  • Schurft: Controleer regelmatig voor schurftvlekken. Er zijn schurftinfecties in praktijk zichtbaar, zowel op blad als vrucht. Gelukkig zijn dat meestal eerder beperkte aantastingen. Indien je er aantreft, is er een risico op secundaire infecties met conidiën. Blijf in dat geval strikt behandelen bij nat en/of vochtig weer. Dauw is al voldoende voor uitbreiding van schurftinfecties door conidiën. Als er geen symptomen na half juni zijn, kan je de behandelingen afbouwen. Bij regenweer en aantasting zorg je zeker voor een preventieve dekking met captan. In het schema kan je afwisselen tussen Soriale en/of Vitisan, Karma. Die laatste twee pas je toe als stopspray na de regens. Hou rekening met de schurftdruk alsook de neerslaghoeveelheden bij de keuze van je spuitinterval.
  • Witziekte: Blijft aan de orde tot einde scheutgroei om de knoppen gezond te laten afsluiten. Let in geval het warmer weer wordt op voor nieuwe infecties. Nimrod (WT nulresidu 60d) en Talendo (WT nulresidu 56d) kunnen nog steeds worden ingezet. Hou Nissodium (WT nulresidu 35d) en Topaz (WT nulresidu 30d) voor de laatste behandelingen.
  • Stemphylium: Voorlopig zijn er nog geen meldingen van sterke Stemphylium-infecties, maar blijf alert in probleempercelen. Infectieperiodes waren tot nu toe voornamelijk begin mei en van begin mei tot half juni. In percelen waar die problemen jaarlijks terugkeren, blijf je doorbehandelen.
  • Neonectria: Controleer ook regelmatig op Neonectria of kanker, zowel bij appel als peer. Snoei de kankers weg gedurende een droge periode en verwijder ze uit de boomgaard. Laat ze niet liggen, want ze kunnen gedurende langere tijd sporuleren en nieuwe infecties veroorzaken. Behandel in aangetaste percelen met captan naar schurft toe om extra bescherming te bieden.
  • Pseudomonas: In percelen waar pseudomonas sterk aanwezig was, kan je nog een laatste keer met Aliette werken waar je de bloembot naar volgend jaar toe extra wil beschermen en versterken.
  • Vruchtrot: Behandelingen tegen vruchtrot bij kers zijn nog steeds aan de orde bij late variëteiten als Regina en Sweetheart. Naast het barsten van de kersen door de overvloedige regenval is ook de schimmeldruk hoog. Aantasting met Monilinia en/of Botrytis is hier en daar al zichtbaar, zowel in niet overkapte als in overkapte aanplantingen. Bij die laatste kan de hogere relatieve vochtigheid soms wat langer aanhouden. Blijf dus ook daar alert.

 

Bekijk nu al welk bewaarschema je zal toepassen. Hou daarmee rekening met de eisen van de kopers naar aantal residu’s, ofje al dan niet een naoogstbehandeling toepast, welke middelen reeds gezet werden en zeker met de historische druk van vruchtrotschimmels in het perceel. De natte weersomstandigheden maken het niet altijd mogelijk om een residuvrij of -arm schema aan te houden.

 

 

Bacterievuur

Er is dit jaar nog laat geplant. Wees in die percelen alert voor bacterievuurinfecties wanneer er nabloei aanwezig is. Verwijder de nabloei preventief of werk met Blossom Protect in risicoperiodes.

 

Onkruid

Als zomertoepassing is er dit jaar een 120-dagen regeling voor Chikara bekomen, zowel voor appel, peer als druif. Dat heeft een werking naar eenjarige grassen en tweezaadlobbigen. Pas op met de toepassing ervan op natte percelen, want dat kan leiden tot gewasschade. Overschrijd ook nooit de aanbevolen dosis!

Houtig kleinfruit

Onderstaand advies is het resultaat van overleg van de werkgroep Kwaliteit van 10 juni. Het seizoen van de junidragers bij aardbeien is quasi voorbij en we komen in het volle kleinfruitseizoen in openlucht of onder regenkap.

Fenologie

Door de relatieve koude temperaturen en de regelmatige neerslag staat de ontwikkeling van plagen op een lager pitje. De druk van ziekten is dan weer eerder hoog, zowel vruchtrot en witziekte komen veel voor bij de meeste kleinfruitteelten.

 

Ziekten

  • Vruchtrot overheerst in aardbeien, ook onder kappen. Niet alleen Botrytis, maar ook Colletotrichum en Phytophthora zijn regelmatig aanwezig op vruchten. Tegen die laatste ziekteverwekker werkt alleen Signum gedeeltelijk. Tegen Colletotrichum werk je met Switch of Luna Sensation. Voor beheersing van beide ziekten is het belangrijk om bij nat weer een goede afdekking van de bodem met stro te handhaven en plassen tussen de rijen te vermijden. Daar waar rode of blauwe bessen beginnen te kleuren, start je ook het schema tegen vruchtrot op. Positioneer bij één van de eerste behandelingen ook Luna Sensation. Ook Switch heeft een werking tegen vruchtrot, maar dat pas je beter dichter bij de oogst toe.
  • Voor witziekte is de druk hoog, want die hoeft geen regen om te infecteren. Onder bescherming is de druk vaak nog hoger door de hogere luchtvochtigheid en de iets hogere temperaturen. Waar de groei afgesloten is, kan je witziektebestrijding weglaten. Zolang er jong blad is of bijkomt, blijf je behandelen. Bramen hebben er geen last van, frambozen wel, maar enkel die onder bescherming. Behandel in de opkweek van bramen bij regenachtig en warm weer tegen valse meeldauw, het is vanaf nu goed opletten. Frambozen zijn niet vatbaar voor die ziekte.

 

Plagen

  • Momenteel verschijnen de eerste nieuwe adulten van de behaarde wants. In de komende weken is invlieg mogelijk. Na eileg en ei-ontluiking enkele weken later, kunnen de nimfen door het aanprikken van de vruchten vervormingen, gekend als ‘kattenneuzen’, veroorzaken bij aardbeien. De nimfen van wantsen zien eruit als een grote bladluis, maar zijn veel beweeglijker. Meer daarover lees je hier.
  • De migratie van moerbeischildluis in trosbessen loopt op zijn einde.
  • In rode bes en blauwe bes (openlucht) moet migratie van bruine dopluis nog starten. In de vorige teeltadviezen werd foutief vermeld dat je Sivanto kan gebruiken, maar dat middel is enkel in
    frambozen en bramen erkend.
  • Spint, bladluizen en witte vlieg hou je best in het oog. Onder bescherming loopt de temperatuur al snel op als de zon erdoor komt en dat is voordelig voor die plagen.
  • In framboos en braam merken we meer schade van mineerders op de bladeren. Controleer regelmatig de kantrijen.
  • Let ook nog steeds op bessenbladwesp. De bastaardrupsen vreten het bladmoes tussen de nerven weg, wat resulteert in skeletvraat. Daarbij zijn alleen de grote nerven nog zichtbaar.
  • De volgende generatie Drosophila suzukii staat paraat. Vanuit de (hoogstamkersen) komt er nu invlieg in het kleinfruit en we ervaren dat de druk dit jaar hoog is. De vliegjes houden van zacht en vochtig weer en er zijn een aantal percelen waar kersen niet geplukt zullen worden, omdat ze gebarsten zijn.

Deel dit bericht

 

Meest recente artikels

Â