Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

De eerste druiventro(t)s is een feit

Op donderdag 20 juli 2023 werd bij Druiven Van Camp in Hoeilaart het druivenseizoen officieel geopend. Catharina Kochuyt mocht de eerste druiven proeven. Niet toevallig, want Catharina is de weduwe van striptekenaar Marc Sleen, die eind vorig jaar 100 jaar geworden zou zijn. Zijn stripfiguur Nero bestaat dan weer 75 jaar. “En Marc hield van de tafeldruif”, Daarom is Catharina ook de juiste persoon om de eerste druiven mee naar huis te krijgen.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Met de eerste druivenknip is ook de toeristische campagne ‘Druiventro(t)s’ van start gegaan. De Druivenstreek (Bertem, Tervuren, Huldenberg, Overijse en Hoeilaart) gelegen aan de zuidoostelijke kant van Brussel, heeft troeven zoals het zoniënwoud om toeristen te trekken. Toch is de tafeldruif veelal een extra trigger om de Druivenstreek te ontdekken. Nu het tafeldruivenseizoen officieel is geopend, is de lekkernij in de verscheidene telersgemeenten te koop, te proeven en te bewonderen van half juli tot begin november. De tafeldruif betekent voor de Druivenstreek wat wijn voor het Hageland, Geuze voor de Zennevallei en hop voor de noordkant van Vlaams-Brabant betekenen.

 

Gedurende het druivenseizoen zijn er tal van druivenactiviteiten te beleven, zoals festivals, tentoonstellingen en sappige wandel- of fietstochten. De druivenstreek heeft voor elk wat wils!

Het is een echt topjaar voor de Vlaams-Brabantse tafeldruif

“Het is een heel goed druivenjaar. De start leek eerst wat moeilijk met een iets minder voorjaar en ook al werken we onder serreglas met verwarming, toch hebben we de zon nodig. Maar het is uiteindelijk toch een topproduct geworden”, haalt Van Camp opgelucht adem.

Laatste 3 druiventelers met Vlaams-Brabantse tafeldruiven BOB-label

Van Camp uit Hoeilaart is één van de weinige nog professionele serristen, zoals de druivenkwekers worden genoemd. “Het gaat snel achteruit, hier in de Druivenstreek. Door pensioenering en overlijden van de oude garde, telt de druivenstreek nog maar drie druiventelers die werken volgens de vereisten van het Beschermde Oorsprongsbenaming lastenboek ‘De Vlaams Brabantse Tafeldruif’,” zo klinkt het.

 

“De druiventeelt is erg arbeids- en kapitaalintensief. Eerst dien je serres te plaatsen en de gewassen aan te kopen. Vervolgens moet je de planten opkweken en duurt het een viertal jaar eer je verkoopbare druiven hebt. De teelt gaat gepaard met veel werk, voornamelijk handenarbeid. Maar de passie, toewijding en kunde die je nodig hebt om tafeldruiven te kweken, proef je in het resultaat. Een topproduct van formaat, nl. de tafeldruif”, namens Van Camp.

Nieuwe starters in vooruitzicht

Boerenbond, de provincie Vlaams-Brabant en enkele serristen sloegen vorig jaar de handen in elkaar om het aantal professionele serristen status quo of licht positief te doen stijgen. Een jaar later blijken sommigen de eerste stappen gezet te hebben om van start te gaan. Al is ondernemen in de land- en tuinbouw vandaag voor jonge starters niet evident. Toch is iedere stap, hoe klein die ook mag zijn, een stap in de goede richting.

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels