Wat betekent ‘biologisch telen’?
- Renske Petré
-
pcfruit vzw
Wie biologisch teelt, streeft naar een maximale harmonie van bodem, plant en dier. De bodem is het uitgangspunt en de basis van alles. Om een levende bodem te creëren, die jaar na jaar vruchtbaar blijft, werk je als bio-teler met compost en dierlijke mest. Kunstmest is absoluut verboden. Ziekten en plagen vermijd je dan weer door een sterke robuuste rassenkeuze. Wie van nul start, kan zijn aanplant daarop afstemmen. De cursus bio-teelt van pcfruit en Delphy helpt telers die de overstap overwegen met het maken van de juiste keuzes!
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Toch loopt de bio-teelt tegen wat problemen aan. Denk bv. maar aan de schurftproblematiek die je steeds vaker in Jonagold- en Conference-percelen overal in het fruitlandschap tegenkomt.
Voor een biologische teelt is een beperkt gamma biologische gewasbescherming toegelaten. De zoektocht naar alternatieve oplossingen gaat continu door, maar bio-telers hanteren vooral een andere denkwijze voor het telen van hun fruit.
Voorkomen is beter dan genezen
Een bio-teler bekijkt namelijk preventief hoe hij een plaag of ziekte kan voorkomen en bepaalt zijn tolerantiegrens voor hij moet optreden. Dat in tegenstelling tot de geïntegreerde teelt, waar het probleem zich eerst voordoet en de teler dan pas ingrijpt met gewasbeschermingsmiddelen.
Andere bio-aspecten
Ook biodiversiteit is een van de pijlers waar de succesvolle bio-teler op steunt. Dat is nodig om bestuivers en nuttige insecten aan te trekken. Die laatste speelt een belangrijke rol in het voorkomen of beheersen van plagen. Last but not least is ook mechanische kruidbeheersing een groot onderdeel van de bio-teelt, want herbicidegebruik is niet aan de orde.
Tijd brengt raad
Je gaat niet over één nacht ijs als je de stap zet om biologisch te telen. Dat moet een doordachte beslissing zijn, waarbij alle principes van biologisch fruittelen duidelijk zijn en passen bij jouw bedrijf en stijl. Voor die ontdekkingstocht is het belangrijk dat je je grondig informeert.
Er zijn in België heel wat instanties waar je informatie kan verzamelen, zoals CCBT, bioforum, ‘bio zoekt boer’… Ook pcfruit adviseert je graag met je beslissing. Samen bekijken we of de ‘bio-way of life’ bij jou past en hoe we die omschakeling best aanpakken. Vooral bereidbaarheid om continu te willen bijleren is een groot pluspunt. Bio-telers krijgen te maken met een ruim scala aan insecten en schimmels, maar de behandelingswijze ligt niet altijd voor handen. De zoektocht naar antwoorden is er eentje die we samen met jou aangaan.
Denk voor je omschakelt ook al na over je verkoop en afzet en maak bij je afzetkanalen bespreekbaar wat de bio-weg voor jouw bedrijf betekent.
Is biologisch telen iets voor mij?
Ben je op zoek naar een laagdrempelige introductie en verkenning of teel je al biologisch en heb je nood aan een overzicht? Schrijf je in voor de cursus ‘bioteler, wie ik?!‘ georganiseerd door Delphy en pcfruit!
Je ziet hoe het anders kan, zonder verplichtingen om effectief de bio-sprong te wagen. Een geïnformeerde teler is er altijd twee waard! Contacteer bio-adviseur, Renske, voor meer info via: renske.petre@pcfruit.be.