Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Detecteer, beheers, oogst!

Een gezonde, evenwichtige bodem of substraat en ziektevrij plantgoed vormen de essentiële basis voor een succesvolle aardbeiteelt. Helaas namen de problemen met schadelijke bodempathogenen, waaronder de schimmels Phytophthora cactorum, Phytophthora fragariae en Verticillium dahliae, de laatste jaren sterk toe.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Het innovatieve LA-project Risicover had als doel de aardbeiteelt te ondersteunen en te versterken. Met behulp van geavanceerde, snelle en nauwkeurige detectietechnieken hebben we specifiek voor Phytophthora cactorum, Phytophthora fragariae en Verticillium dahliae kwantitatieve detectiemethoden ontwikkeld. Bovendien hebben we schade- en actiedrempels vastgesteld op bodemniveau, waarmee je voorafgaand aan het plantseizoen een betrouwbare risico-evaluatie kunt maken.

 

 

Vanaf nu zijn die testen commercieel beschikbaar, waardoor je een gerichte managementstrategie kan toepassen. pcfruit biedt die testen aan, waarmee je kan achterhalen of de schadelijke schimmels al dan niet aanwezig zijn in jouw percelen en/of planten en in welke mate. Daardoor kan je beter de risico’s inschatten die gepaard gaan met het telen van een specifieke aardbeivariëteit op een bepaalde bodem. Indien nodig kan je tijdig de juiste maatregelen nemen, waardoor je je verliezen tot een minimum beperkt.

 

 

Wat hebben we nodig?

Voor plantenstalen hebben we willekeurig 46 planten nodig voor de detectie van die pathogenen in plantmateriaal. Voor bodemstalen neem je vier à vijf mengstalen (afhankelijk van de grootte van het perceel), elk samengesteld uit 24 grondboringen verspreid over het perceel. Maar LET OP, want een nauwkeurige staalname verbetert de risico-inschatting aanzienlijk.

 

 

Wat kost het je?

In onderstaande tabel staan de prijzen indien je de stalen naar pcfruit brengt. Als pcfruit de bodemstalen zelf neemt,  volgt er een meerprijs van 200 euro. Je vindt verder ook een indicatie van de tijdsduur van die analyses.

 

Haal het maximale rendement uit je aardbeiteelt en minimaliseer de impact van bodemziekten. Neem vandaag nog contact op met An Ceustermans via an.ceustermans@pcfruit.be om gebruik te maken van die testen en ontdek hoe wij je kunnen helpen je aardbeiteelt te optimaliseren.

 

 

 

Ga naar www.pcfruit.be/nl/fruitteler/stalenonderzoek voor bijkomende informatie.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â