Wat leveren biostimulanten op?
- Filip Debersaques & Jonas Decorte
-
Pomologische Vereniging Oost-Vlaanderen
In Fruit 8 beantwoordden we een aantal veelvoorkomende vragen over biostimulanten. In dit artikel geven we enkele voorbeelden van wat biostimulanten in de praktijk kunnen betekenen. We baseerden ons daarvoor op wetenschappelijke publicaties en focusten op studies die resultaten aantonen in het veld.
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
appel
Onderzoek naar het gebruik van biostimulanten bij de appelteelt focust niet alleen op opbrengst, maar ook op kleuring. Zo blijkt uit Italiaans onderzoek (1) dat microalgen en eiwithydrolysaten de productie verhoogde met 10,4% en dat de kleuring van het appelras ‘Annurca’ significant (vijfvoud) verbeterde door de microalgen.
Een combinatie van plantaardige extracten, methionine, phenylalanine en monosaccharides is volgens Braziliaanse gegevens (2) een alternatief om de rode kleuring te versterken, maar is eveneens sterk afhankelijk van de cultivar en varieert naargelang de klimatologische omstandigheden van het seizoen. Toepassing van mycorrhiza zorgde bij appels in pot voor een verbeterde zouttolerantie (3). Het gebruik van zowel mycorrhiza als bacteriepreparaten (Pseudomonas, Bacillus, Aztobacter…) resulteerden in verhoogde vegetatieve als productie parameters. Een uitvoerige lijst is beschikbaar bij de auteurs.
Door bladbespuitingen met een waterige oplossing Carnauba wax (een was uit de bladeren van de Carabuba palm) werd bij veldproeven, in een concentratie 12,5% (v/v), een sterk verminderde zonnebrand geconstateerd bij Amerikaanse proeven op Jonagold en Fuji (4).
Steenfruit
Een van de grootste kwaliteitsproblemen bij kers is het barsten van vruchten. Overvloedige regenval tijdens de laatste fase van de rijping is vaak de oorzaak en is een abiotische stressfactor. Zeewierextract zorgde voor significant minder barsten bij ‘Sweetheart’ en ‘Skeena’ (6). Bovendien was er een kortere productietijd. In een Italiaans onderzoek (7) met een biostimulant gebaseerd op algen en gistextract, werden er meer vermarktbare perziken in kortere tijd geoogst. Bij abrikozen (Orange rubis®) leverden drie biostimulanten een verhoogde antioxidantenwaarde in de vruchten op (8). Dat waren biostimulanten op basis van biopolymeren van polysacchariden, een suspensie van humus- fulvozuren uit wormencompost en een mengsel van twee carboxylzuren en triazolidinecarboxylzuur.
Ander onderzoek (9) resulteerde in wisselende resultaten. Ze stelden vast dat de effecten genotype afhankelijk zijn en dat de doseringen en timing van de toepassingen zeer bepalend zijn. Toepassingen van humuszuren (12% humus- en fulvozuren) zorgden voor een verhoging van zink en ijzer in kersenbladeren (10).
Wijndruif
Italiaanse onderzoekers (11) ondervonden tijdens een vijfjarige studie dat plantaardige en dierlijke eiwithydrolysaten droogtestress in de wijngaard verlichten bij de variëteit ‘Corvina’. De hydrolysaten werden drie keer (tussen zetting en sluiting trossen) toegepast via het blad aan een dosis tussen 0,5 en 2 kg/ha. Ze stelden opbrengststijgingen vast tussen 21 en 24%. Ook de Brix-waarde en het anthocyaangehalte van de druiven stegen. De laagste dosissen hadden het grootste effect op de droogtestress. We merken op dat eiwithydrolysaten stikstof bevatten en de controleplanten geen extra stikstof toegediend kregen. Sommige effecten kunnen daarom aan die organische stikstof toegeschreven worden.
Aardbei
Biostimulanten kunnen de opname van nutriënten verbeteren. Onderzoekers (12) onderwierpen aardbeienplanten aan een algemeen nutriëntengebrek. Er werd een grotere biomassa gevonden, net als een toename van de concentratie van de sporenelementen in het blad en de wortels bij de verschillende geteste biostimulanten. Chitosan en silicium hadden een positief effect op de opbrengst, nl. +20%. Chitosan zorgde voor de stevigste vruchten. Het eiwithydrolysaat en zeewierextract zorgden voor de hoogste gehaltes aan o.a. fenolische componenten in de vruchten.
Kleinfruit
Op blauwe bes, in substraat, stelden ze geen effect bij het gebruik van humusuren vast (13). Noch de wortelgroei, vruchtopbrengst of vruchtkwaliteit verbeterden. In Estland (14) onderzocht men het effect in de bioteelt van zwarte bes. De onderzoekers concludeerden dat verschillende complexe biostimulanten o.a. op basis van zeewierextract, glycine betaine en aminozuren, aangebracht via het gebladerte, de weerstand tegen omgevingsstress in biologische zwarte bessenplantages kunnen verbeteren. Bij toepassing van een bladvoeding- biostimulanten combinatie (15) op frambozen bekwam men een hoger drogestof- en vitamine C gehalte en een hogere zuurtegraad.
Samengevat
Veel onderzoeken komen uit landen die al langer met ongunstige abiotische groeifactoren te maken hebben. Daar verwachten we de grootste effecten van biostimulanten. Het zijn echter geen mirakelproducten. Fabrikanten die grootse effecten claimen, moet je als teler steeds kritisch bekijken. De werking hangt vaak af van de omstandigheden. Dit artikel was slechts een greep uit de grote hoeveelheid wetenschappelijke artikels over biostimulanten op de desbetreffende teelten. Via bovenstaande voorbeelden laten we je zien wat mogelijk is. Een kritische opmerking is dat negatieve resultaten vaak niet worden gepubliceerd.
- Di-Vaio, C.; Cirillo, A.; Cice, D.; El-Nakhel, C.; Rouphael, Y. Biostimulant Application Improves Yield Parameters and Accentuates Fruit Color of Annurca Apples. Agronomy 2021, 11, 715. https://doi.org/10.3390/agronomy11040715
- Fenili, Cristhian & Petri, Jos & Steffens, Cristiano & De Martin, Mariuccia & Amarante, Cassandro Vidal Talamini & Heinzen, Angélica. (2019). Alternatives to increase the red color of the peel in ‘Daiane’ and ‘Venice’ apples. Revista Brasileira de Fruticultura. 41. 10.1590/0100-29452019128.
- Yang, S.J., Zhang, Z.L., Xue, Y.X., Zhang, Z.F., Shi, S.Y., 2014. Arbuscular mycorrhizal fungi increase salt tolerance of apple seedlings. Bot. Stud. 55, 1–7. https://doi.org/10.1186/s40529-014-0070-6.
- Schrader, L.E., 2011. Scientific basis of a unique formulation for reducing sunburn of fruits. HortScience 46, 6–11. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.46.1.6.
- Colavita, G.M., Spera, N., Blackhall, V. and Sepulveda, G.M. (2011). Effect of seaweed extract on pear fruit quality and yield. Acta Hortic. 909, 601-607, DOI: 10.17660/ActaHortic.2011.909.72, https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2011.909.72
- Sofia Correia, Ivo Oliveira, Filipa Queirós, Carlos Ribeiro, Luís Ferreira, Ana Luzio, Ana Paula Silva, Berta Gonçalves. Preharvest Application of Seaweed Based Biostimulant Reduced Cherry (Prunus Avium L.) Cracking. Procedia Environmental Sciences, Volume 29, 2015, 251-252, ISSN 1878-0296. https://doi.org/10.1016/j.proenv.2015.07.187.
- Mannino, G.; Ricciardi, M.; Gatti, N.; Serio, G.; Vigliante, I.; Contartese, V.; Gentile, C.; Bertea, C.M. Changes in the Phytochemical. Profile and Antioxidant Properties of Prunus persica Fruits after the Application of a Commercial Biostimulant Based on Seaweed and Yeast Extract. Int. J. Mol. Sci. 2022, 23, 15911. https://doi.org/10.3390/ijms232415911
- Annalisa Tarantino, Francesco Lops, Grazia Disciglio, Giuseppe Lopriore, Effects of plant biostimulants on fruit set, growth, yield and fruit quality attributes of ‘Orange rubis®’ apricot (Prunus armeniaca L.) cultivar in two consecutive years. Scientia Horticulturae, Volume 239, 2018, 26-34, ISSN 0304-4238. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.055.
- Lopriore, G., Lops, F. and Tarantino, A. (2019). Vegeto-productive behaviour and fruit quality of two cultivars of apricot, ‘Orange Rubis®’ and ‘Farbaly®’, as influenced by different biostimulants. Acta Hortic. 1242, 199-208. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1242.28
- Abay, S., Pirlak, L., 2017. Effects of iron sulfate, zinc sulfate, iron chelate, powder sulphur and humic acid applications on vegetative growth of sweet cherry (Prunus avium L.). Erwerbs-Obstbau 59, 71–75. https://doi.org/10.1007/s10341-016-0300-z.
- Boselli, M.A. Bahouaoui, N. Lachhab, S.M. Sanzani, G. Ferrara, A. Ippolito, Protein hydrolysates effects on grapevine (Vitis vinifera L., cv. Corvina) performance and water stress tolerance, Scientia Horticulturae, Volume 258, 2019, 108784, ISSN 0304-4238, https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108784
- Soppelsa, Sebastian & Kelderer, Markus & Casera, Claudio & Bassi, Michele & Robatscher, Peter & Matteazzi, Aldo & Andreotti, Carlo. (2019). Foliar Applications of Biostimulants Promote Growth, Yield and Fruit Quality of Strawberry Plants Grown under Nutrient Limitation. 9. 483. 10.3390/agronomy9090483.
- Nunez, Gerardo & Buzzi, Giancarlo & Heller, Cecilia. (2023). Southern highbush blueberry responses to humic acid application in soilless substrates. Scientia Horticulturae. 308. 10.1016/j.scienta.2022.111541.
- Rätsep, R., Arus, L., Kaldmäe, H. and Kahu, K. (2021). The effect of foliar applications of biostimulants on leaf chlorophyll and fruit quality in organically grown black currant (Ribes nigrum L.). Acta Hortic. 1327, 721-726. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1327.96
- Ičanović, Mirsad & Handanović, Sabira. (2022). Effects of biostimulative fertilizers on the quality of Rubus idaeus L.. Agro-knowledge Journal. 23. 10.7251/AGREN2201023I.