De hazelnotendag
- Vincent Turkelboom
-
NPVPA
Op 10 september 2022 vond de eerste hazelnotendag plaats in Ulicoten, Nederland. Een vlotte netwerking is de achillespees van de allerkleinste tak in de fruitsector. Er was teeltkennis en ondernemingsgeest aanwezig. Snelle ontwikkelingen lopen volop. Mits een goede notenkwaliteit en de professionele aanpak zijn de vooruitzichten positief.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Enkele sterke punten zijn: de toenemende vraag naar een geliefd en gezond product (Nederlandse hazelnoten en bio), ervaren boomkwekers, de groeiende vakkennis, een verbeterde mechanisatie (weinig handenarbeid/kg en ha) en de instroom van professionele landbouwers.
De Veredelde Walnoot (boomkwekerij), Bodem en Groen (advies) en de NWG organiseerden een eerste hazelnotentrefdag. De NNV, Nederlandse Noten Vereniging, gaf financiële steun. Zowel de oude biopioniers (H. Tuenter, J. Frenken en J. Arits) als nieuwkomers (G. Michielsen, D. van der Maas) gaven een
boeiende inkijk in hun bedrijfsvisie. Zeven verschillende zuivere pasta’s (moes) kon je er beoordelen. Thomas Calle, uit Wetteren, zeer grootschalige productie van hazelaarafleggers, gaf een toelichting in het gespecialiseerde familiebedrijf. De eenjarige afleggers vragen extra startzorgen.
Insnoeien en optimale plant- en nazorgen zijn echt noodzakelijk. Eens twee jaar oud, slaan ze vlotter aan. Voor de belangrijke export naar Duitsland blijft de ‘Hallesche Riesen’ een belangrijk ras. Er werden stalen voorzien. Je kon dat vergelijken met de verse notenrassen van H. Tuenter. Vooral de zoete ‘Gustav Zeller’ trok de aandacht (Foto 1). Dat is een oud, minder bekend en productief ras met een mooie noot, maar met hazelnootboorderproblemen.
De rondgang in de boomkwekerij toonde het uitgekiende onderhoud, extra aandacht voor het bodemleven en -vruchtbaarheid en de watergift. De keuze voor afleggers, geënte hazelaars op hazelaarszaailingen (o.a. op zaailingen van CORABEL®/‘Fercoril’) of boomhazelaars (C. colurna) is nodig. Bij droogtegevoelige percelen met lage grondwaterstand is de boomhazelaaronderstam voor sterk groeiende rassen aanbevolen. Geen of weinig wortelopslag is de grote zorg bij een rendabel (bio)bedrijf (arbeidsbesparing).
De droogte is een belangrijk thema met nieuwe trends. De hazelaar heeft veel water nodig in de snelle vruchtgroeifase van eind mei tot september. De druppelleiding in de bodem leggen bij het machinaal planten, is een oplossing. Recent zijn er druppelaars met een koperen plaatje beschikbaar. De wortels groeien dan niet in de druppelaars. Howitec, Anton Hulsegge, lichtte de toepassingsmogelijkheden van het bodemnet toe. Sneller opruimen van aangetaste vruchten door de hazelnootboorder (vroegtijdige nootval), keuze van gaasgrootte, de kosten-batenanalyse, snel vlot uit- en oprollen, optimale netbreedte en een betere nootkwaliteit beheersten die toelichting. Vele vragen en een verdieping voor een teelt met een groeipotentieel? Kortom een boeiende dag in het drukke
oogstseizoen dankzij de inzet van velen. Tot in 2024 voor de tweede hazelnootdag!