Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Opgelet, dit zijn de nieuwe regels voor wijnetikettering!

Wijnen geproduceerd na 8 december 2023 moeten verplicht de nutritionele waarden en ingrediëntenlijst op hun etiket aanduiden. In dit artikel informeren we je over de huidige kennis en de belangrijkste informatie die er nodig is om deze zo best mogelijk toe te passen.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Welke producten?

Wijnen geproduceerd na 8 december 2023 verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van druiven of van druivenmost.

 

Onder geproduceerd verstaan we:

  • Stille wijn: waarvan de alcoholische fermentatie voldoende is voltooid om te voldoen aan het vereiste minimum alcoholgehalte (8,5%) en het minimale totale gehalte aan zuren (van 3,5 g/l wijnsteenzuur).
  • Schuimwijnen: waar de tweede fermentatie na 8 december 2023 beëindigd is en er een vereist minimumalcoholgehalte van 8,5% is en een overdruk van 3 bar (bij 20°C).

 

Samengevat: De meeste stille wijnen van 2023 moeten niet voldoen aan de nieuwe etikettering. Schuimwijnen van 2023 geproduceerd in 2024 zijn wel verplicht. Fruitwijnen (bv. cider) vallen niet onder de nieuwe regels.

Verplichte vermeldingen

1. Voedingswaardetabel

 

  • Energiewaarde door de letter E en de hoeveelheid (in kJ of kcal) is altijd verplicht op de fles.
  • Hoeveelheden (in gram) per 100 ml: vet, verzadigde vetten, koolhydraten (waarvan suikers), eiwitten en zout. Je moet die volgorde behouden en de genoemde eenheden gebruiken. Die info mag je ook via een e-label, door middel van een QR-code, plaatsen.

2. Ingrediëntenlijst

in afnemende volgorde van gewicht (*)

  • Er is een onderscheid tussen levensmiddel- additief en technische hulpstof. Alleen additieven moet je vermelden. Een levensmiddel-additief is een stof met of zonder voedingswaarde, die niet als levensmiddel wordt geconsumeerd, noch als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt. Het additief wordt aan een levensmiddel toegevoegd, waarbij het direct of indirect onderdeel van het levensmiddel wordt.
  • Gisten en klaringsmiddelen worden als hulpstoffen beschouwd en moet je dus niet opnemen in de ingrediëntenlijst.
  • Levensmiddel-additieven staan vermeld in de lijst van ingrediënten. Ze worden aangeduid met hun functionele categorie (bv. bewaarmiddel,
    zuurteregelaar), samen met de naam of het E-nummer van het additief.
  • De lijst start steeds met ‘Ingrediënten’ gevolgd door:

-Druiven
-In geval van verrijking (en/of verzoeting): suiker (sacharose) of geconcentreerd druivenmost (al dan niet gerectificeerd). Die suiker moet als ingrediënt vermeld staan, ook wanneer het de bedoeling is om het alcoholpercentage te verhogen. Dat zorgt voor verwarring bij de consument.
-Voor mousserende wijn: liqueur de tirage en/of dosagelikeur eventueel aangevuld met hun respectieve bestanddelen.
-De naam of het E-nummer van de additieven, voorafgegaan door de naam van hun functionele categorie (zuurteregelaars, conserveermiddelen & antioxidanten, stabilisatoren, verpakkingsgassen of andere procedés) (Tabel 2).

 

(*) Ingrediënten die minder dan 2% van het eindproduct uitmaken, mogen in willekeurige volgorde na de andere ingrediënten worden vermeld.

 

Goed om te weten

De aanduidingen op het etiket:

  • hebben een minimale grootte van 1,2 mm.
  • worden in één of meer officiële talen van de regio van verkoop vermeld (Nederlands, Frans of Duits).
  • FOD Economie presenteerde de nieuwe regelgeving op 8/11/23. Je vindt die presentatie terug via de e-learnings van het EMRWINE-platform: tinyurl.com/4bubetvb

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â