Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Wat doet pcfruit rond water?

Elke fruitteler beseft dat de klimaatverandering en het bijhorende tekort of teveel aan water onze Vlaamse fruitteelt parten speelt. pcfruit bereidt zich daarop voor met diverse Vlaamse en internationale partners. Het is namelijk een bedreiging voor een normale oogst, maar als we alert zijn, is het tegelijk een kans.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

De droogte van 2018 en 2020 en de erg natte zomer van 2021 of het najaar van 2023 liggen nog vers in het geheugen (Foto 1). Als we goed voorbereid zijn, kunnen we er allicht kansen mee creëren. In onze contreien zullen de veranderingen minder erg zijn dan in veel andere productiegebieden van fruit. We hebben in Haspengouw één van de best waterhoudende bodems om aan fruitteelt te doen. Alleen vergeten we soms dat water beperkt beschikbaar is. Het World Resource Institute berekende recent nog dat België één van de 25 landen is met extreme waterstress. Aangezien we jaarlijks meer dan 80% van onze watervoorraad gebruiken, nestelen we ons in dat lijstje tussen de woestijnlanden.

 

Foto 1. – Wateroverlast bij peer hoeft niet nefast te zijn als het water snel wegtrekt. Bij kers betekent dat meestal het einde van de boom.

 

 

De focus van ons onderzoek heeft dus twee pijlers. Enerzijds minder water gebruiken en anderzijds de waterbeschikbaarheid verhogen, zodat we in de toekomst blijvend water ter beschikking hebben. Om minder water te gebruiken, werken we in de eerste plaats rond slimmer irrigeren.

Ook bij irrigatie geldt 'trop is te veel'. Te veel water geven, leidt tot verspilling en een mindere vruchtkwaliteit.

Minder water gebruiken

Slimmer irrigeren

Irrigatie betekent een echte meerwaarde in de fruitteelt. Opbrengst en vruchtmaat worden daardoor deels gestuurd naar een optimum. Ook daar geldt echter ‘trop is te veel’. Bij te hoge irrigatie gaat de bewaarbaarheid, de vruchtstevigheid en de smaak achteruit.

 

Bij grootfruit komt irrigatie ook steeds meer in beeld. Bij peer hebben we met Pwaro, een adviesdienst die door pcfruit en de Bodemkundige Dienst samen wordt aangeboden, meer dan tien jaar ervaring. Op basis van een bodemwaterbalansmodel wordt het nodige water gegeven in functie van de bodemeigenschappen en het aanwezige bodemvocht, maar ook in functie van de gewasontwikkeling. Tijdens de celdelingsfase en naar de oogst toe is er een grotere waterbehoefte. In de periode ertussen resulteert een matige droogtestress in een sterker gewas en een betere vruchtkwaliteit.

 

Ook het advies dat intussen op aardbei en blauwe bes op punt gesteld werd, leidt tot waterbesparingen. Via het project Waterproof wordt de irrigatie bij kers momenteel eveneens geoptimaliseerd.

 

Toekomstige ontwikkelingen

Het Pwaro-advies zal blijven evalueren en verfijnd worden. Zo zijn er van op afstand uitleesbare sensoren die nog quasi permanent de reële bodemvochtspanning kunnen weergeven en waarop de Pwaro-adviezen gebaseerd worden. Daarnaast wordt er ook gewerkt met weersvoorspellingen, zodat adviezen rekening houden met het water dat de komende week valt.

 

Verder is er het bijzonder belangrijk om tijdens de aanleg van irrigatie, meer specifiek bij het uittekenen van de verschillende apart aanstuurbare irrigatieblokken, rekening te houden met de verschillen in bodemeigenschappen in het perceel. Een bodemscan brengt dat via een EC-meting (elektrische geleidbaarheid) van het perceel aan het licht. Dat is dus ook een essentieel element in de voorbereiding van de aanleg van irrigatie.

De waterbeschikbaarheid verhogen

Opvangen van regenwater of alternatieve bronnen inschakelen

In bepaalde periodes valt er te veel water, dat we graag zouden gebruiken in periodes van droogte. pcfruit geeft advies over de plaatsing van folievijvers, bufferbassins, watersilo’s of open putten. De berging kan ook ondergronds via betonkelders of opslagvaten of -putten. Momenteel loopt daarvoor het Klimrek-T project, waarvoor je je kan aanmelden. De regenwateropvang kan van het eigen bedrijf zijn, zoals het water van je loodsen, trekpoelen onderaan hellende landbouwpercelen, hergebruik van sorteerwater, maar ook verzameld regenwater van regenkappen van kleinfruit of kersen. Omdat bij het gebruik van regenkappen de hoeveelheid neerslag slechts op een zeer kleine strook tussen de rijen terechtkomt, gaan we na of het de moeite loont de overmaat van water te recupereren of onmiddellijk om te leiden naar de wortelzone van de planten.

Foto 3. – Een bufferbekken tussen de boomgaarden: een normaal beeld in de toekomst?

 

Het water kan ook van derden afkomstig zijn, zoals regenwater van loodsen van industriegebouwen, restwater uit de industrie of gezuiverd water van rioolwaterzuivering. Voor beide laatste is het hergebruik voor irrigatie sinds 2022 stopgezet, omwille van de potentiële aanwezigheid van PFAS en andere verontreinigingen. Je wil als fruitteler uiteraard geen vervuiling van anderen jouw landbouwgrond laten bezoedelen.

 

Toch blijven we in overleg met overheden en bijvoorbeeld Aquafin om de belemmeringen, die te maken hebben met voedselveiligheid en milieu, duidelijk af te bakenen en toekomstig gebruik mogelijk te maken.

 

Betere infiltratie in een bodem die het water beter vasthoudt

Het verhogen van het koolstofgehalte in de bodem heeft een spectaculaire invloed op het beter indringen van water en ook op het vasthouden van dat water in de bodem. Het koolstofgehalte wordt typisch verhoogd door toediening van organisch materiaal (mulchen of inwerken). Dat lukt daarnaast ook door het inzaaien van groenbemesters, of beter nog, een selectie van (zoveel mogelijk) verschillende kruidige planten. Dat toonden we aan in onze proeven regeneratieve landbouw. Die principes worden gedemonstreerd in een nieuw demoproject vanaf 2024. Alles wijst erop dat via die techniek de voordelen voor de landbouw en voor het landschap of de maatschappij parallel lopen.

 

Bij aardbeien gebruiken we de techniek van drempeltjes tussen de aardbeiruggen. Om die drempels te maken, werd een speciale machine ontwikkeld (Foto 4). Het leidt naast minder erosie, ook tot het beter vasthouden van water op het perceel.

 

Foto 4. – Drempels tussen aardbeiruggen
vermijden erosie. De drempels leg je gemakkelijk aan via een door pcfruit ontwikkelde machine.

 

Peilgestuurde drainage en het gebruik van stuwtjes

Bij peilgestuurde drainage monden drainages niet uit in de sloot. Wel in een verzameldrain met op het einde een peilput, waarin manueel het niveau van de grondwatertafel geregeld kan worden. De kostprijs van het ombouwen van een klassieke drainage naar een peilgestuurde (1.000 à 2.000 euro/ha) geeft perspectief voor een snelle terugverdientijd. Het is niet toepasbaar in glooiende landschappen en heeft geen zin in gronden met een te lage grondwatertafel. Op andere plaatsen kan het wel bijdragen om het water dat de grond opgeslagen heeft, beschikbaar te houden voor de bomen tijdens een latere periode. Perenboomgaarden lenen zich ook tot het verhogen van de grondwatertafel, in tegenstelling tot kersen. Het plaatsen van stuwtjes in kleine grachten is een alternatief dat het overwegen waard is.

 

In peer en blauwe bes leidde het advies van PWARO al tot 35% en 45% waterbesparing.

Conclusie

Water wordt in de toekomst meer dan ooit een belangrijke productiefactor. Dat water is schaars in België. pcfruit onderzoekt via meerdere Vlaamse en provinciale projecten om het waterverbruik van de fruitteelt te verminderen en om meer water beschikbaar te houden voor de fruitteelt. Dat is nodig en als we het slim doen, verhogen we onze competitiviteit ten opzichte van veel andere productiegebieden.

 

In overleg met de producentenorganisaties biedt pcfruit dit jaar een logo of certificaat aan fruittelers die Pwaro-advies volgen. Je buren, je klanten en de consumenten zullen appreciëren dat je wetenschappelijk onderbouwd advies gebruikt om het waterverbruik te reduceren. Je hoort er nog van!

In het demofilmpje zie je hoe bodem die volgens de principes van regeneratieve landbouw bewerkt werd, bijdraagt tot een betere infiltratie van water. Kijk snel via youtu.be/eHactOUTyBM

Wie aanspreken op pcfruit?

Vragen over waterbeheer op je bedrijf (en subsidiemogelijkheden): Victoria Nelissen

Vragen over Pwaro irrigatie advies: David Everaerts

Volg ook de data van de opendeurdagen op via www.pcfruit.be/activiteiten. Je ontdekt er regelmatig de nieuwste demonstraties van irrigatie bij groot- en kleinfruit.

 

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â