Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Club- en resistente appelrassen in Europa

Op 14 en 15 maart 2024 vond in Graz, Oostenrijk de 15e bijeenkomst plaats van de EUFRIN (European Fruit Research Institutes Network)-werkgroep ‘Apple & Pear Variety & Rootstock Testing’. Die werkgroep bestaat uit 31 onderzoeksinstituten uit 20 landen, die om de twee jaar bijeenkomen om informatie uit te wisselen over (nieuwe) rassen en onderstammen.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

‘Versuchsstation Obst- und Weinbau Haidegg’ organiseerde de bijeenkomst. Ze nodigde veredelaars, licentiehouders, marketingorganisaties, boomkwekerijen en rassentesters uit om informatie uit te wisselen over het huidige werk op het gebied van rassen- en onderstamproeven en veredeling- en marketingconcepten voor appel- en perenrassen.

 

De bijeenkomst startte met presentaties van de rassentesters van de EUFRIN-werkgroep (Foto 1) over de huidige trends in appel- en perenrassen in hun regio. In dit artikel lees je alles over het aandeel club- en resistente appelrassen. In een tweede artikel geven we een uitgebreid overzicht van de evolutie in het perenassortiment.

 

Clubrassen in verschillende landen/regio's

In tabel 1 vind je een overzicht van het aandeel van de clubrassen bij appel en van de 3 belangrijkste clubrassen voor de verschillende landen en regio’s.

 

 

 

Extra aanvullingen bij tabel 1:

Over alle landen van de EU-27 heen zijn Cripps Pink/Pink Lady®, Nicoter/Kanzi® en Scifresh/Jazz® de drie belangrijkste clubrassen:

  • Zuid-Tirol (25% – 4.460 ha) en Bodensee (25%) hebben het grootste aandeel clubrassen. In totaal staan er in Zuid-Tirol 16 verschillende clubrassen.
  • Op Cripps Pink/Pink Lady® na heeft Frankrijk een afwijkend assortiment van clubrassen.
  • In tegenstelling tot de algemene indruk is het aandeel clubrassen voor appel in Nederland slechts 2% hoger dan in België.
  • Van de nieuw geplante appelrassen in 2021/2022 en 2022/2023 in Altes Land (Duitsland) zijn 42- 44% clubrassen.
  • In België staat 120 ha SQ159/Magic Star® (IP) en 40 ha SQ159/Natyra® (bio). In Nederland is dat respectievelijk 100 ha (IP) en 40 ha (bio).

 

In de landen die niet in te tabel vermeld worden, staan geen clubrassen, uitgezonderd Groot-Brittannië, die informatie niet werd meegedeeld.

Resistente appelrassen in de verschillende landen/regio’s

In tabel 2 vind je een overzicht van het aandeel resistente appelrassen en van de drie belangrijkste rassen voor de verschillende landen en regio’s.

 

 

Extra aanvullingen bij tabel 2

  • In Zwitserland kan men 28.000 CHF (= 21.000 euro) per ha krijgen voor het aanplanten van robuuste rassen: SQ159, Ladina, Freya, Rustica, Ecolette, Topaz, Coop 43, Wurtwinning, Xleven en Bonita. Die lijst kan ieder jaar aangepast worden.
  • Aan Bodensee (Duitsland) zijn onder het merk Fairdi 15 resistente rassen geplant. In 2021 werden Bonita, Magic Star en Topaz aangeplant als robuuste rassen. Elstar, Jonagold, Gala en Braeburn werden als controle aangeplant. In 2022 werden Deljonca, Freya, Inobi, WUR029, Delcored, UEB658/1, Soprano, Mammut, Rusticana, Dalinsweet en Pixie Crunch aangeplant en in 2023 werden Estelle en PxA 5348 aangeplant. In 2024 zullen o.a. UEB 4702/1 en UEB 4536/1 aangeplant worden.
  • Voor Wurtwinning/Bloss® zijn contracten getekend in Duitsland (Elbe Obst, MAL, MABO, WOG en Landgard), Zwitserland (Frutania, Tobi Seeobst) en Nederland (Fruitmasters).
  • Bij de nieuwe aanplanten in Das Altes Land (2022-2023) is het aandeel resistente rassen 25%.
  • Ook bij de resistente appelrassen kiest Frankrijk voor een apart assortiment met vooral rassen uit de eigen veredelingsprogramma’s.
  • Bij de veredelaars is een duidelijke trend te zien. Naast productie en kwaliteit is resistentie en/of tolerantie voor ziekten en plagen een belangrijk selectiecriterium geworden.

Besluit

In de nieuwe aanplantingen bij appel zien we de laatste jaren een verschuiving naar clubrassen en (schurft)resistente rassen. Koplopers bij de clubrassen zijn Zuid-Tirol (Italië) en Bodensee (Duitsland), waar die reeds 25% van het areaal uitmaken. België zit met 13% in de middenmoot. Bij de resistente appelrassen is Zwitserland de koploper. In de biologische appelteelt bestaat 30% van het areaal uit resistente rassen. In de gangbare appelteelt is dat 15%. In België is dat slechts 4%. Dat dit de toekomst is, zien we ook bij de veredelaars. Naast productie en kwaliteit is resistentie en/of tolerantie voor ziekten en plagen een belangrijk selectiecriterium geworden.

Dit artikel is tot stand gekomen mede dankzij de informatie die verkregen werd van E. Smolders (BelOrta), M. Marx (LTV), St. Devos (Devosgroup), St. Geerlings (Fresh Forward), F. Stanica (USAMV – Roemenië), A. Cbulj (AIS Ljubljana – Slovenië), D. Kruczynska (InHort – Polen), L. Ikase (HPBES Dobele – Letland), S. Metzer (LfULG Dresden Pillnitz – Duitsland), H. Holthusen (Esteburg – Duits-land), N. Siefen (KOB – Duitsland), L. Klophaus (DLR Rheinpfalz – Duitsland), Th. Rühmer (Haidegg – Oostenrijk), S. Cia (Agroscope – Zwitserland), M. Friedli (FiBL – Zwitserland), A. van der Heiden (WUR – Nederland), S. Codarin (CTIFL – Frankrijk), W. Guerra (Laimburg – Italië), R. Gregori (CREA – Italië ), D. Nari (Agrion – Italië), M. Meland (NIBIO – Noorwegen) en L. Gozalez (IRTA – Spanje).

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â