Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Plant jouw hogeschool al Zaadjes van Geluk?

We kaartten het al eerder aan, hier in Fruit, maar het gaat niet zo goed met het mentale welzijn van onze Belgische landbouwers. Om dat tegen te gaan, kunnen hogescholen met een landbouwrichting nu een mentale welzijnscursus in hun lespakket opnemen. Die geeft jonge landbouwers de juiste tools en vaardigheden in handen om met toenemende stress om te gaan.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Boeren op een Kruispunt meldde al vaker dat het aantal hulpkreten de laatste jaren pijlsnel de hoogte in schoot. Uit de gesprekken bleken vooral het ontbreken van een gezonde balans tussen werk en privé, de stress van een mislukte oogst en constante veranderingen in wetgeving aan de basis van die problemen te liggen. Maar de gemiddelde landbouwer loopt met zijn problemen niet te koop en daardoor komen ze pas écht in de problemen.

 

Helaas rust er nog steeds een taboe op het vragen van hulp en bespreken van je zorgen. Sommige oldtimers geloven dat dat niet hoort, terwijl anderen wel willen, maar de juiste woorden niet vinden. Daardoor krijgt de jongere generatie die skills van thuis vaak niet mee en worden ze op vlak van mentaal welzijn voor de leeuwen gegooid. Zeker wanneer ze zelf als landbouwer aan het werk gaan.

Je mentaal wapenen? Dat leer je op de schoolbanken

Zaadjes van Geluk, een educatief traject voor hogescholen met landbouwrichtingen, moet daar een einde aan maken! Niemand kan alle stressfactoren van het boerzijn wegnemen, maar we kunnen de nieuwe lading boeren die van de schoolbanken komt wel beter wapenen.

 

ILVO, Gezond Leven, Boeren op een Kruispunt, Jong-ABS en Groene Kring ontwikkelden daarvoor een leidraad voor hogeschooldocenten compleet met cursus, groepssessies, een Zaaikalender met groepsopdrachten… (Foto 2). Verder heb je enkel nog een gedreven docent met de juiste mindset nodig, die het klaslokaal omtovert tot een veilige haven voor de studenten.

Getest en goedgekeurd

Bij Odisee Co-hogeschool richting agro- en biotechnologie werden de sessies vorig academiejaar al gelanceerd. “Dit is een waardevol traject dat de groep dichter bij elkaar brengt”, zegt Evy Mettepenningen, docente aan Odisee. “De persoonlijke verhalen van landbouwers die in de opleiding aan bod komen, werken inspirerend.” De studenten herkennen zich in soortgelijke verhalen, zo doorbreek je het isolement en het taboe, want ‘wat moeilijk is voor mij, is dat blijkbaar ook voor mijn buurman’.

 

Jo Brouns, minister van Landbouw, was ook aanwezig bij de officiële aankondiging van het project en ziet de toekomst met dit project rooskleurig in. “Jonge boeren krijgen voortaan handvaten aangereikt om hun individuele vaardigheden rond geestelijke gezondheid beter te ontwikkelen. We moeten onze boeren koesteren en ervoor zorgen dat landbouw in Vlaanderen een duurzame toekomst tegemoet gaat.”

Deel dit bericht

Meest recente artikels