De aardbeiendag 2023
- Marcel De Jong
-
Bodem & Groen
Telen van aardbeien gaat in de nabije toekomst moeten gebeuren met minder energie, minder middelen en klimaat neutraal. Men wil af van het gif, dus moet er volop worden ingezet op biologische middelen en techniek.
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
“Weerbaar telen is maatwerk”
Samenwerken met de natuur met inzet van biostimulanten en biocontrole is het motto voor een weerbare aardbeienteelt. Gedreven vervolgt Helma Verberkt, Directeur van Artemis, haar verhaal dat de aardbeiensector al jaren biocontrole toepast. Op weg naar 2030 is de transitie naar biologie als basis ook essentieel om te voldoen aan de maatschappelijke wensen naar verduurzaming.
Plant gezondheid begint bij gebalanceerde bemesting
Telen zonder luis, witte vlieg, meeldauw of phytopthora en zonder chemische bestrijdingsmiddelen hebben ze bij NovaCropControl bereikt door een lage gift van nitraat uit zout, aangevuld met organische stikstof en op tijd starten met uitzetten van nuttigen, aldus Sabine Robben.
Daarnaast zijn volgende belangrijke aandachtspunten:
- voorkom stress
- sterk uitgangsmateriaal
- elke dag meten van giet en drain, EC, pH
- optimale watergift
- goed opvolgen van de voedingstoestand van de plant,
geen overmaat of gebrek
Groene middelen meer toegepast?
“Welke en hoe die groene middelen inzetten voor een weerbare teelt?” Dat is de vraag van Harrie Pijnenburg van Delphy. Er is duidelijk een toename in gebruik van biologische middelen. Diverse daarvan hebben een echte doorbraak laten zien. Ook start weerbaar telen, volgens Pijnenburg, bij lagere inzet van kunstmest-nitraat, meer organische bemesten, verhogen van de bodemactiviteit en toevoegen van aminozuren en sporenelementen via het blad.
Voor een weerbare vollegrondsteelt zorgt een verhoogde bodemactiviteit voor meer beschikbaar stikstof en een betere kwaliteit van het fruit.
Momenteel is meeldauw een van de hoofdproblemen. In een proef blijken producten op basis van Kaliumbicarbonaat net zo sterk als de chemische middelen. Andere contactmiddelen op basis van Limocide of bacillus-bacteriën laten goede resultaten zien.
Verschillende producten op basis van Bacillussen moeten ook verschillend worden ingezet. Serenade en Taegro bevatten dezelfde bacteriestam. Taegro bevat niet de afbraakstoffen als Serenade. Die afbraakstoffen moeten zich nog ontwikkelen, daarvoor laat je het product best eerst een minuut of 20 in de tank mengen vooraleer het te spuiten op het gewas.
Een veelbelovende nieuwigheid in de meeldauw bestrijding is een zeer klein roofmijtje (Pronemite). Bijvoeren is wel belangrijk voor de populatie opbouw.
Bodemschimmels en bacteriën, zoals Trichoderma en Bacillussen, beschermen de wortel en helpen de plant met opname van voedingstoffen, doden de slechte schimmels en maakt de plant weerbaarder tijdens stress en droogte periodes.
Met een uitgekiende inzet van nuttige biologie, groene middelen en biostimulanten op het juiste moment, samen met teeltmaatregelen en nieuwe technieken blijft de aardbei een gezond fantastisch product.