Snoeitips ’22-’23
- Raf Spiritus
-
pcfruit vzw
In onderstaand artikel lijsten we voor jou de basis snoeiregels bij peer en appel op, die we vooropstellen in 2022-2023.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Snoei Peer
Enkele basisregels:
Gesteltakken en kop worden altijd geklikt. Klikken houden we maximaal op 3-5 cm om niet te snel de hoogte in te gaan. Zo garanderen we ook het spuitbeeld en de belichting maximaal.
Werk met opgaande meerjarige takken, namelijk 2, 3 en 4-jarige takken.
- Zolang we een klik kunnen zetten en er voldoende bloemknop is, kunnen we blijven werken met die takken. Het doel is om peren met maat 55+ te gaan plukken.
- Afhangend hout wordt weggeknipt. Zo vermijden we schaduw en dat doen we eveneens omdat er op afhangend hout kleinere peren groeien. Ook het aantal takken wordt beperkt bij jongere bomen tot ongeveer 8 per boom boven het gestel. Bij oudere bomen kan dat tot max. een 10 tot 12-tal takken herleid worden. Zorg voor voldoende belichting in je bomen.
Oude, te dikke of afgedragen takken worden weggeknipt op een stomp van ± 5 cm. Belangrijk is om enkel oudere takken op stomp weg te knippen. Eénjarige twijgen worden best in hun geheel weggeknipt. Knip door de jaarring, want dat geeft een rustige reactie. Als we ze op 2-3 cm knippen, stimuleren we groei en creëren we rozenstruiken.
- Om een goede nieuwe éénjarige met voldoende bladknoppen terug te krijgen, liefst op 80–100 cm. Bij te zwakke éénjarige twijgen die zich op het gestel bevinden, kan je toppen of klikken, omdat we niet willen dat de tak doorzakt door het gewicht van het blad of eventueel een eindknop waar toch een vrucht zou aankomen. Als een tak doorzakt, krijgen we meer kans op rugscheuten die we opnieuw moeten wegknippen. Dat zorgt voor extra werk en meer groei.
- Bomen die een te sterke groei vertonen, daar gaan we zeker de éénjarige niet toppen of geen lange klik zetten. Daar kiezen we dan voor goede éénjarigen die voldoende sterk zijn, zodat ze niet door de bladmassa uitbuigen en waar we op opgaand hout onze peren telen.
- Ken de groeikracht van je perceel!
Eenmaal geklikt, werken we de tak verder af door het te dik zijhout te verwijderen.
- We werken met slanke takken om zo maximaal het zonlicht in onze bomen te krijgen.
Hou een 15-tal goede éénjarige twijgen over per boom.
Boven het gestel houden we graag een venster of opening van ongeveer een halve meter om ook daar weer licht en lucht in de boom te krijgen. Dat komt zowel de bloemknopvorming alsook de bestrijding van ziektes en plagen ten goede. Denk bijvoorbeeld maar aan de favoriete plaats van de perenbladvlo.
Door onze blijvende takken goed te beknippen, kort onafgerijpt hout weg te nemen, kunnen we dikkere peren telen.
De kop
Die zijn de laatste jaren op de meeste bedrijven met hun klikken de hoogte ingegaan en vaak te hoog geworden. Om de hoogte te beperken en weer voldoende licht te creëren, ook naar de buurrijen, is het aangewezen deze te laten zakken. Hou rekening met de plantafstand, boomhoogte is steeds een halve meter lager dan de rijbreedte. Bijvoorbeeld rijbreedte 3,5 m = boomhoogte 3 m max. na snoei.
Dat kan door terug te komen op een éénjarige waarop geklikt wordt. Een andere optie is om door de stam te gaan (Tête Fruitier / mechanische snoei / zaagbladen).
Vooral die laatste methode werkt goed bij intensieve plantsystemen (V-haag, drietakkers, tweetakkers) en geeft het jaar nadien een mooie reactie waar meestal 2 à 3 éénjarige twijgen
komen, waarvan we dan de beste kiezen en een klik zetten.
Door die techniek met mechanische zaagbladen toe te passen, kunnen we om de twee jaar 50 uur aan arbeid besparen.
Als dat jaarlijks toegepast wordt, is een kleine correctie (lange vingers, stompen wegknippen)
aangewezen om geen kraaienpoten en egels te creëren op termijn.
Snoei appel
- Start met grote knippen
Advies is 2-4 grovere knippen op lange stompen van 5-10 cm. Dat doen we best in de periode november-januari, omdat er dan uit die snoeiwonden veel mooie reacties ontstaan. Scheuten
ontstaan uit die stompen zijn wat steviger en vitaler. Dat is ook zo met rassen die moeilijk nieuwe scheuten vormen. Dat is een belangrijk punt voor het behoud van een goede appelaanplanting.
Op het gestel van appelbomen is het belangrijk om voldoende lucht en licht te creëren. Geen schrik hebben om een gat te maken. We gaan ervan uit dat per lopende meter plantafstand 3 volgroeide gesteltakken, 3-4 éénjarige en 2-4 tweejarige op het gestel aangehouden worden. Boven het gestel, 40-50 cm, zeker vrijhouden van takken om zo voldoende licht te krijgen.
Bij jongere percelen zal wat meer in het gestel geknipt worden. Vaak beginnen we met 8-9 gesteltakken die we dan in 3-5 jaar tijd terugbrengen naar 4-5 gesteltakken. Ook gesteltakken
doen mee in de vernieuwing van takken.
Snoei altijd op stompen van 3-5 cm, bij Jonagold mag dat richting 10 cm.
2. De normale of zachte snoei
Vaak worden eerst de koppen gesnoeid, dus goed opletten dat je niet te sterk gaat snoeien. Anders moet je de onderzijde van de boom ruimer snoeien. Dat is belangrijk om het venster boven de gesteltakken te blijven behouden.
Wat de hoogte van een boom betreft, kijken we naar de rijafstand. Als de rijafstand 3,5 m is, houden we een hoogte na snoei van 3 m aan.
Kop snoeien op een klik en laat een mix van 1, 2 en 3-jarig hout staan.
We zien ook in toenemende mate dat scheuten met een eindknop niet altijd helpen om mooie vitale takken te worden. Dat omwille van dracht en doordat ze vaak te sterk naar beneden hangen. Daardoor krijg je geen mooi hout voor de toekomst. Wat kan je doen?
- Verwijder eerst het sterk hangend hout en oudere hout dat veel licht op de stam wegneemt. Het is zinvol om in de kop 1-jarige scheuten zonder eindknop over te houden.
- Als we allemaal eindknoppen hebben, toppen we best een aantal scheuten om op die
manier hout te creëren dat vlak of opgaand blijft staan. - Behoud een 10-tal van die scheuten.
- Meerjarige takken worden dan ook weer op een klik gesnoeid.
- Sterke scheuten gaan we zeker niet toppen. Alles is afhankelijk van het groeiniveau.
Bij rassen zoals Bonita, Golden Delicious, Kanzi, Gala, etc. streven we het inknippen van een aantal éénjarige scheuten steeds meer na. Zo creëren we het jaar nadien mooi tweejarig hout. Vooral voor aanplanten die goed in balans zijn, is dat een hele goede methode om kwalitatief goed vruchthout te behouden. Hoe
rustiger de groei, hoe meer 1-jarige scheuten ingeknipt worden. In de onderste helft wordt, na de eerste snoeironde, eerst gekeken wat er nog aan overtollig
hout is. Ook in de onderste helft wordt eerst het sterk hangende hout en het te oude hout weggenomen.
Daarna wordt het overgebleven hout geknipt zoals beschreven in de kop. In het gestel wordt op het uiteinde een klik gezet op iedere gesteltak. Veelal worden éénjarige scheuten getopt. De twee- en driejarige gesteltakjes worden alweer gewoon op een klik gezet. Bij rassen die een goede dracht geven, zullen we
altijd meer aandacht geven aan het beknippen van de takken. Besteed zeker aandacht bij het wegknippen van kleine takjes.