Minder stikstof in de drain
- Alexander Kerbusch
-
pcfruit vzw
Stikstof haalt geregeld de krantenkoppen. In alle sectoren van de land- en tuinbouw worden inspanningen gevraagd om minder uit te stoten. Ook in de kleinfruitsector. De afgelopen drie jaar voerden we proeven uit om dat doel te realiseren, zonder compromissen te sluiten inzake plantkwaliteit. Hieronder lees je de behaalde resultaten.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Anders bemesten
De teeltrecepten die vandaag in de praktijk gebruikt worden, kwamen tot stand door een wisselwerking van onderzoek en telerservaringen. Met die ervaring als bagage gingen we op zoek naar andere manieren om aan de voedingsbehoefte van de plant te voldoen en de bemesting te verduurzamen.
Stikstof kan toegediend worden in verschillende vormen. In de praktijk worden er vooral snelwerkende nitraatmeststoffen gebruikt. Aangezien de nitraat-uitstoot terugdringen het doel van die proeven was, werd stikstof ofwel in de nitraatvorm via traagwerkende meststoffen toegediend of gebruikten we organische vormen zoals aminozuren of ureum.
Alle proeven werden uitgevoerd in een verse teelt herfstframboos (Kwanza) telkens geplant in april. In dit artikel focussen we enkel op de gerealiseerde reducties van nitraat en fosfaat tegenover het controle-object dat gangbaar werd gefertigeerd met vloeibare anorganische meststoffen. Producties worden niet aangehaald, maar raadpleeg je wel in ons jaarverslag.
Om de uitspoeling in kaart te brengen, werd telkens de drain opgevangen van 6 potten per object. Gedurende 22 weken volgden we het drainvolume op. Over die periode namen we 9 stalen die door de Bodemkundige dienst geanalyseerd werden. Zij brachten de impact van de gevolgde bemestingsstrategie op de drainuitstoot in kaart.
Drain remediëren
Binnen een andere piste bekeken we wat mogelijk is als je op dezelfde manier blijft bemesten, maar de drain gaat remediëren door die te laten percoleren door een organisch medium of actief gaan filteren om zo het nitraatgehalte in de drain omlaag te halen.
De opvolging van die proef verliep gelijk aan de opzet eerder uitgelegd hiernaast. Alleen vingen we nu de drain op van 18 potten.
Hoe gaan we verder?
Anders bemesten werpt in onze proeven de beste vruchten af en is ook vrij makkelijk te implementeren in de praktijk. In 2023 focussen we verder op organische stikstofbronnen, waarbij we de impact op plantweerbaarheid in kaart brengen.