![](https://vakbladfruit.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto-1-Alexander-Kerbusch-licht-bemesting-toe-tijdens-het-TUM-in-de-serres-van-pcfruit.jpg)
Voltis, de nieuwe champagnedruif
![](https://vakbladfruit.be/wp-content/uploads/2023/06/Foto-1-Voltis.png)
- Vicky Everaerts
-
pcfruit vzw
![](https://vakbladfruit.be/wp-content/uploads/2023/05/pcfruit-vzw-1-1024x367.png)
België is een koel klimaat wijnland en daardoor ideaal voor de productie van schuimwijn. Van alle wijnen wordt schuimwijn in België het meest geproduceerd, bijna 1,4 miljoen liter in 2022. Meestal maken we schuimwijn volgens de traditionele methode met klassieke druivenvariëteiten, zoals in de Champagnestreek, maar sinds dit jaar testen we een nieuw ziekte-tolerant druivenras, Voltis.
----------------------------------
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier zijn de klassieke druivenvariëteiten voor champagne. Arbanne, Petit meslier, Pinot blanc en Pinot gris zijn ook toegelaten, maar worden beperkt gebruikt. Sinds 2021 is er nog een achtste variëteit op de markt, Voltis (Foto 1). Die mogen wijnbouwers die binnen de AOC champagne werken, aanplanten én gebruiken voor hun champagneproductie. Wie met Voltis aan de slag gaat, mag slechts 5% van hun areaal met Voltis aanplanten en de variëteit mag tot 10% van het volume gebruikt worden in champagneblends.
Ziekte-tolerant én duurzaam
Voltis is een nieuwe ziekte-tolerante druivenvariëteit, ontwikkeld door het INRAE in Frankrijk. De druif is het resultaat uit een programma waarmee INRAE meervoudig resistente druivenvariëteiten wil ontwikkelen voor een duurzame wijnbouw (Foto 2). Om tot die verduurzaming te komen, streeft het programma naar economische efficiëntie, milieuvriendelijkheid en sociale aanvaardbaarheid. Dankzij de meervoudige resistentie is Voltis tolerant tegen de meest voorkomende ziektes in de wijnbouw: echte en valse meeldauw.
Voltis op pcfruit
Begin mei kwam gedeputeerde van Landbouw, Inge Moors, naar pcfruit om de eerste stokken van Voltis in Limburgse grond te steken. In totaal werden er 120 stokken van Voltis op pcfruit aangeplant. Pas na drie jaar komen de planten in productie en zien we de eerste resultaten van Voltis op Belgische bodem. Het kennis- en onderzoekscentrum wijnbouw van pcfruit volgt het potentieel van Voltis in ons Vlaamse klimaat nauwgezet op. Ze nemen de komende jaren zowel productiecapaciteit, kwaliteit, suiker- en zurenbalans en fenologische rijping onder de loep. Teelttechnieken zoals manier van snoeien en trosdunnen perfectioneren ze verder, zodat telers die Voltis aanplanten, meteen succesvol kunnen starten! pcfruit produceert zodra het kan de eerste zelfgemaakte wijn van Voltis.