Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Krijg grip op geelverkleuring met minerale analyse

Geelverkleuring van Conference tijdens bewaring veroorzaakt lager geprijsde vruchten. Naast op tijd plukken, is ook een voldoende hoog stikstof(N)gehalte in de vrucht belangrijk. Minerale analyse helpt bepalen welke partijen geschikt zijn voor lange bewaring.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Telers kunnen op pcfruit terecht voor blad- en vruchtanalyses. Die koppelen we aan advies voor bemesting en bewaring. Hier diepen we het belang van het N-gehalte voor het kleurbehoud bij Conferenceperen uit met recente resultaten.

Voorkom lange bewaring van peren met laag N-gehalte!

Meer dan 55 mg N/100 g voor 6 maanden ULO-bewaring

Conference kan door chlorofylafbraak in de schil tijdens bewaring zijn groene achtergrondkleur zodanig verliezen dat de vruchten een lichtgroene tot gele tint krijgen. Het probleem is ernstiger bij te laat geplukte of niet optimaal bewaarde vruchten, maar komt ook zonder direct aanwijsbare reden voor in specifieke (zones van) percelen.

Van 2018 tot en met 2021 volgden we in Conference-percelen waar geelverkleuring een probleem is groei, productie, minerale samenstelling en kleurbehoud van de (tijdig geplukte) vruchten tijdens bewaring.

Bij korte ULO-bewaring (4 maanden) zien we alleen meer dan 5% vruchten die hun groene achtergrondkleur verloren, wanneer het N-gehalte onder de 50 mg/100 g versgewicht ligt (Figuur 1). Bij middellange ULO bewaring (6 maanden) zijn gele vruchten niet volledig te vermijden, maar ruwweg zien we een sterke terugval in het percentage groene peren bij N-gehaltes onder 55 mg/100 g versgewicht (Figuur 2). Voor lange ULO-bewaring (9 maanden) kunnen we nog geen resultaten tonen, maar vermoedelijk moeten die peren best meer dan 60 mg N/100 g versgewicht bevatten.

Het financieel resultaat van een partij peren met laag N-gehalte die lang in ULO bewaard zijn, kan slechter zijn dan wanneer ze op tijd vermarkt wordt. ‘Getinte’ peren komen immers in de lager geprijsde A3++2 terecht, op voorwaarde dat de hardheid nog voldoende is.

Kleur na 4 maanden ULO bewaring (2021) vs. N-gehalte van de vruchten. Gegevens van 6 percelen (per kleur), 1 punt = vruchten van 3 bomen.
Kleur na 6 maanden ULO bewaring (2018-20) vs. N-gehalte van de vruchten. Gegevens van 7 percelen (per kleur), 1 punt = vruchten van 3 bomen, cirkel = 2018, driehoek = 2019, vierkant = 2020.

 

Invloed klimaat

Als we uitzoomen naar de laatste 10 jaar, zien we hoe sterk de jaarlijkse variatie kan zijn in het N-gehalte van de vruchten (Figuur 3). Wanneer droogte in het voorjaar de cruciale opname van stikstof tijdens de celdelingsperiode hindert (zoals in 2011 en 2020), stijgt het risico op te lage N-gehaltes.

 

Evolutie gemiddeld stikstofgehalte in de vrucht (2010-2020) in 10 percelen Conference met streefwaardes voor 4 (rood) en 6 maanden (blauw) ULO-bewaring.

Wanneer droogte in de zomer de celstrekking hindert en de vruchten klein houdt (zoals de seizoenen 2012 en 2018) liggen de N-gehaltes dan weer hoog, omdat ze minder ‘verdund’ worden. Zeker bij droge voorjaren of wanneer de vruchtmaat abnormaal hoog ligt, levert een minerale analyse waardevolle informatie op.

De analyse voor jouw vruchten

Neem contact op met Stephan van pcfruit voor een minerale analyse van Conference (of andere vruchten) en een aangepast bewaaradvies via stephan.vandenwijngaert@pcfruit.be. Surf naar:
www.pcfruit.be/nl/fruitteler/stalenonderzoek/minerale-analyse-vrucht voor meer info en tarieven.

Stikstofgehalte van vruchten: meer dan alleen bemesting

Voor een voldoende stikstofgehalte in de vruchten zorgen, is niet gewoon extra bemesten: 50-70 kg N/ha per jaar volstaat mits de juiste timing. Ook via snoei en dunning het aantal vruchten beperken en zorgen voor voldoende groei is deel van de oplossing. Bekijk op de website van pcfruit de ‘flowchart’ om het stikstofgehalte te verhogen.

Onderzoek gefinancierd in VLAIO-LA traject 160782: “Optimalisatie van de stikstofbemesting bij ‘Conference’ peer ter verbetering van de vruchtkwaliteit”.

 

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels