Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Een ras met uitsterven bedreigd

6 februari was een warme maandagochtend. Niet omdat de temperatuur zo hoog opliep, maar wél door de sfeer die de actievoerders op weg naar Brussel creëerden. Fruittelers vertrokken vanuit Glons (provincie Luik) naar de handelsfederatie Comeos in Oudergem. Bij tussenhaltes in Oreye, Sint-Truiden, Boutersem en Tervuren sloten zich massaal fruittelers aan die Comeos willen wakker schudden. Hun vraag? Eerlijke prijzen voor hun fruit.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Een colonne van een zestigtal tractoren, groot en klein, en een honderdtal Belgische fruittelers arriveerden tegen half 11 aan het hoofdkantoor van Comeos. Organisator was de Waalse vereniging voor fruittelers, Cepifruit. Tongenaar Nico Rosmeulen, zelfstandig fruitteler en voorzitter van vzw Actiegroep Fruittelers, sloot zich graag aan bij de optocht en deed een oproep naar de Vlaamse fruittelers om zich achter de optocht te scharen.

 

Nico zei tegen onze redactie het volgende: “Vlamingen zijn van nature geen betogers, daarom was dit het moment om ons te verzamelen achter en met onze Franstalige collega’s. We zien de toekomst zwart in voor de fruitteelt, want de nieuwe generatie staat niet te springen om het roer over te nemen. Er is te weinig zekerheid en de inkomsten laten jaar na jaar op zich wachten. De retail rekent zijn gestegen kostprijs wel door, maar vertikt het om de kostprijsstijging bij de telers te vergoeden. De gemiddelde leeftijd van de fruittelers is vandaag 57 jaar. Zegt dat niet genoeg?”

 

Verder wilden de betogers vooral dat de minimumprijs die zij ontvangen voor hun fruit € 1/kg wordt. Momenteel ontvangt een fruitteler gemiddeld de helft. “Daarmee is de productiekost nog niet eens gedekt. We schieten er dus letterlijk aan in om ons fruit te produceren en te verkopen.”

 

De huidige prijsvorming heeft ook impact op het grotere plaatje, want meer en meer telers kunnen niet anders dan hun boomgaarden rooien. Als we zo verder gaan, blijft er geen Belgisch pitfruit meer over, waardoor we op termijn volledig van de import afhankelijk worden. Na de energiecrisis, is dat het volgende wat de consumenten in hun portemonnee zullen voelen.

 

Bekijk de beelden via YouTube !

Deel dit bericht

Meest recente artikels