Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Bewuste aanpak valse meeldauw

Onze meest aangeplante rassen, Chardonnay en Pinot noir, en ons klimaat met geregeld een regenbui zorgen ervoor dat een bewuste aanpak van valse meeldauw nodig is. Dat om de kosten te beheersen, maar ook om het milieu te sparen en residu’s in de wijn te beperken.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Belang en biologie

Het aantal chemische middelen of actieve stoffen dat in België ingezet kan worden, is niet zo hoog als in de grote wijnbouwlanden. Door het verdwijnen van mancozeb, is het belangrijk om bewust de resterende chemie in te zetten. In een volgend nummer gaan we dieper in op de overige beschikbare middelen.

 

Een bewuste aanpak van een belangrijke ziekte begint bij het begrijpen van de biologie van de veroorzakende schimmel en het positioneren van de fungiciden. We onderscheiden drie perioden in het seizoen. Tijdens de primaire infectie periode gebeurt de infectie vanuit overwinterde oösporen in afgevallen blad of van overwinterend mycelium op het hout. Bij nieuwe percelen is de infectiedruk enkele jaren lager, maar laat je niet verrassen. Het is belangrijk om het inoculum niet te laten opbouwen en de druk laag te houden. Pas op bij zware aantastingen uit het voorgaande jaar. Er zijn nu nog geen symptomen zichtbaar. Zet breedwerkende preventieve middelen in bij temperaturen boven 10°C en voor minstens 10 mm regen op 48u vanaf groene delen.

 

De groeiperiode (vanaf bloeieinde scheutgroei): Als scheuten 10 cm zijn, is er meer risico op infectie. Jonge bladeren zijn heel gevoelig, maar ook vruchtjes en takjes kunnen aangetast worden. Je ziet de eerste symptomen in juni en dat 4 tot 21 dagen na infectie (Foto’s 1-2). Bij periodes van meer dan 4 uur bladnat ontstaan secundaire infecties via zoösporen. Bij 50 daggraden boven 10°C (in ideale omstandigheden reeds na 9 dagen) zie je symptomen. Aangetaste bladeren infecteren bladeren en vruchten op dezelfde plant, waarbij uitbreiding van de ziekte mogelijk is. In die periode moet je bij regen intensief bestrijden en volg je de waarschuwingen strikt op. Gebruik curatieve middelen steeds in combinatie met een preventief middel. Zo vermijd je voortdurend te moeten spuiten. Bij langere periodes van droog weer hou je langere intervallen aan. Bescherm jong blad steeds preventief, voordat er een nieuwe regenperiode komt.

 

 

De derde periode (vanaf véraison) is de periode waarin het blad ouder is en er enkel nog via secundaire infecties, uit eerdere aantasting in perceel, uitbreiding komt. Oudere bladeren zijn veel minder gevoelig voor valse meeldauw en uit zich eerder als een mozaïekpatroon, dat we kunnen tolereren. In die periode behandel je niet meer (droog) of werk je enkel met plantversterkers, wanneer je vrij bent van aantasting en het af en toe regent. Als je toch aantasting waarneemt, pas je een preventief middel toe.

Preventieve maatregelen

Zorg voor een actief bodemleven, want dat zorgt voor een snelle bladafbraak. Verhaksel jouw bladeren in de herfst en snij trosresten weg tijdens de winter. Zorg voor een open loofwand, zodat bladeren snel opdrogen. Dat is ook goed tegen Botrytis. Pas eventueel scheutdunning toe. Overdrijf niet met stikstof, want dat maakt de aanplant gevoeliger voor valse meeldauw.

Andere fungiciden

Valse meeldauw wordt veroorzaakt door een oömyceet. De meeste fungiciden, zoals die tegen witziekte of Botrytis, werken daar niet tegen. Doordat er in België de verwante aardappelziekte is, komen er toch valse meeldauwmiddelen op de markt. Ze krijgen echter niet allemaal een erkenning op druiven.

Middelenkeuze

Bij de keuze van chemische middelen hou je rekening met:

 

  1.  Preventieve of curatieve middelen (Tabel 1): Preventieve of contactmiddelen moeten de groene delen beschermen voor de infectie. Je behandelt voor de regen valt of behandel meermaals om een beschermende laag te krijgen. Sommige middelen verdelen zich over het blad, andere zijn juist op het oppervlak aanwezig en dan is spuittechniek belangrijk om geen onbehandelde plekken te hebben. Curatieve middelen kunnen een infectie controleren. De mate waarin dat mogelijk is, hangt af van het systemisch karakter van het middel. Dat is de eigenschap om via de sapstroom in de plant getransporteerd te worden. Zulke middelen kunnen 48 uur na infectie nog effectief zijn (denk aan Ridomil vroeger). Huidige middelen hebben die eigenschap niet. We adviseren om ze voor of ten laatste 24 uur na de regen te behandelen.
  2. Nawerking en regenvastheid van de middelen: Afhankelijk van het middel is er regenvastheid van 5 tot 25 liter/m² regen na behandeling. Valt er meer regen, behandel dan opnieuw. Hou er rekening mee dat een middel twee uur nodig heeft om zich volledig te hechten of in het blad te dringen. Een korte hevige regenbui direct na behandeling is ook een reden om opnieuw te behandelen.
  3. Plantversterkers: In enkele grote wijnbouwlanden bewezen fosfonaten hun nut als plantenversterker. In België zijn ze echter niet erkend in de wijnbouw. Wij hebben wel middelen die een signaal geven dat er een infectie op komst is, waardoor de wijnstok zijn verdediging opstart. Die middelen pas je minstens twee dagen voor infectie toe en bij voorkeur in een blokbehandeling, omdat de plantversterking zo nog beter wordt. De huidige middelen laten geen residu na.

 

Resistentie

Voortdurend gebruik van dezelfde middelen leidt tot resistentie. Oudere, breedwerkende middelen zoals koper, Solofol of Delan hebben een laag risico op de ontwikkeling ervan. Modernere middelen hebben een specifieker werkingsmechanisme dat gemakkelijker door de schimmel omzeild kan worden. Vooral curatieve middelen zijn gevoelig. Uit schrik voor snelle resistentievorming zijn curatieve middelen in de Belgische wijnbouw niet zonder preventieve mengpartner op de markt. Afwisseling blijft de boodschap.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â