Warme douche voor bioperen?
- Tanja Vanwalleghem
-
pcfruit vzw
De biologische teelt van Conference is aan een opmars bezig. Door het stijgende aanbod dringt een langere bewaarperiode zich op. Om gedurende die langere bewaarperiode een even goede kwaliteit van de peren te garanderen, is er nood aan alternatieven om bewaarziekten te beheersen. Het toepassen van warmwaterbehandelingen leent zich daartoe. Er staan al warmwaterbehandelingstechnieken op punt voor bepaalde appel- en perenvariëteiten, die ook leiden tot een reductie van bewaarrot.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Om ervaring omtrent warmwaterbehandelingen op te doen, sloegen pcfruit vzw, telers en veilingen de handen in elkaar. Het doel was om warmwaterbehandelingen op punt te stellen
voor Conference met het oog op de vermindering van expressie van bewaarziekten. Zo garanderen we een langere bewaar- en dus ook verkoopperiode voor de kwaliteitsvolle biologische peren. De manier van toepassing (dompelen/ douchen), de geschikte temperatuur en contacttijd waren de belangrijkste factoren die de operationele groep onderzocht.
Proefopzet
pcfruit gebruikte bioperen, afkomstig van verschillende telers, om diverse technieken, temperaturen en contacttijden te testen bij warmwaterbehandelingen.
De mogelijkheid om vruchten te dompelen, onderzochten we tijdens het eerste projectjaar grondig. Uit die resultaten hielden we de meest beloftevolle temperaturen en contacttijden over om te verifiëren in het tweede jaar. De toegepaste testobjecten vind je in Tabel 1.
Na de behandelingen (Foto 1, september 2022) werden de verschillende objecten in ULO tot begin maart 2023 verzameld en bewaard. De vruchten werden tweemaal beoordeeld (begin maart en eind april 2023) naar aanwezigheid van vruchtrot en schurft.
Resultaten vruchtrot
In het onbehandelde controle object was 22,99% vruchtrot aanwezig (Figuur 1). Vrijwel alle warmwaterbehandelingen gaven een reductie van het vruchtrotpercentage. Met als beste objecten: douchesysteem 2 bij 49°C gedurende 120 seconden en douchesysteem 2 bij 50°C gedurende 60 seconden. Beide goed voor een efficiëntie van ongeveer 70%. Ook de andere objecten van douchesysteem 2 scoren goed, alsook het dompelen bij 49°C gedurende 3 min met een efficiëntie van 61,53%.
Resultaten schurft
Naast de vruchtrotbeoordelingen voerden we ook schurftbeoordelingen uit. Er werd gewerkt met schurftscores. Foto 2 geeft een voorbeeld van de schurftscores. De biotelers aanwezig in de operationele groep geven aan dat ze t.e.m. schurftscore 2 nog als verkoopbaar zien.
Figuur 2 geeft een overzicht van de efficiëntie naar vruchtrot en schurftscore 0 vruchten. Opmerkelijk is dat er tussen de start (donkerblauwe balk) en de eerst evaluatie, zowel bij de controle als de behandelde objecten, een sterke daling is in het aantal vruchten met score 0. Na de tweede evaluatie is er daarentegen wel een verschil tussen de controle en de behandelde objecten. Waar de controle in categorie score 0 blijft dalen, is dat bij de behandelde objecten minder extreem te zien. Voor die teler is het verval in score 0 het laagst bij douchesysteem 2 bij 49°C gedurende 120 seconden.
Conclusie
Warmwaterbehandelingen hebben zeker een toekomst in de beheersing van vruchtrot, maar in mindere mate naar schurft bij bioperen. Tijdens de beoordeling werd duidelijk dat de herkomst van de bioperen een invloed heeft op de efficiëntie van de verschillende behandelingen. Sommige peren waren namelijk gevoeliger aan verbranding door de warmwaterbehandelingen dan peren van andere herkomst. Test daarom eerst kleinschalig uit en controleer na een dag op verbranding om de ideale condities te identificeren.