Slim snoeien in 7 stappen!
- Ruben Claes
-
pcfruit vzw
Het seizoen 2024 was een extreem jaar waarin we getroffen werden door verschillende nadelige klimatologische fenomenen. We kregen hagelbuien, vorst, pseudomonas en heel veel regenval te verduren. Al die tegenvallers zorgden ervoor dat er minder peren aan de bomen hingen. We zagen meer groei in de bomen komen en die ging ook langer door dan andere jaren.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Nu het blad bijna van de bomen is, valt het pas echt op hoeveel groei of scheuten er zijn aangemaakt in het seizoen. Ook de aanmaak van bloembotten op productiehout valt tegen. Dat beperkt zich meestal wel van de broek van de boom tot er net boven. Waar het productiehout meer licht kon opnemen, zien we dat de aanmaak van bloembotten beter is. Gemiddeld genomen tellen we nog genoeg bloembotten, maar om een volle oogst te bekomen, mag er in het seizoen van 2025 niks verkeerd lopen. Natuurlijk zijn er ook enkele uitzonderingen, zoals percelen waar de groei zeer exponentieel is toegenomen. Op die percelen is het zoeken naar bloembotten voor komend seizoen.
Hoe je de snoei van Conference dit jaar best aanpakt om het nieuwe seizoen goed te starten, lees je hier.
1. Beoordeel de groei
Om een ideale verhouding tussen groei en vruchtbaarheid te vinden, is groei-evenwicht noodzakelijk. Bij te sterke groei maakt de boom moeilijker bloemknoppen aan en verloopt de vruchtzetting moeilijker (Foto 1).
Sta je vandaag voor een boom waarvan het aantal scheuten ontelbaar zijn en waarvan een aantal scheuten ook nog eens vrij dik en te lang zijn in combinatie met te weinig bloembotvorming? Dan moet je ingrijpen met bv. wortelsnoei of inzagen van de stam.
Wortelsnoei
De weersomstandigheden zijn gunstig om wortelsnoei de komende dagen uit te voeren. Vooral in percelen waar er geen water kan gegeven worden of men op lichtere grond zit, is het best om dat na de pluk uit te voeren. Wanneer je deze toepassing kort voor de bloei doet, neemt het risico toe dat peren minder lang houdbaar zijn in de bewaring. De peren worden ook sneller geel in de boomgaard. Bij de peren gebruik je best een schuin mes (Foto 2). De eerste maal snij je onder een hoek van 30° naar beneden, later kan dat eventueel onder 45°. Het voordeel van schuin snijden, is een betere opvang van water en meststoffen. De bovenste wortels zijn in de meerderheid en die hebben ook het meest nodig.
Inzagen
Inzagen doen we tot maximaal halverwege de stam onder het gestel, langs beide kanten met een tussenafstand van 25 tot 30 cm (Foto 3). Drie tot vier weken voor de bloei inzagen, geeft het meest remmende effect op de sapstroom. De techniek is arbeidsintensief, maar geeft in de meest extreme situaties wel de beste resultaten!
2. Verwijder oud en afgedragen vruchthout (op stomp)
Licht in een perenboom is heel belangrijk voor de aanmaak van nieuwe bloemknoppen, maar ook voor de onderdrukking van bepaalde ziekten en plagen. Denk aan perenbladvlo, schurft, kanker… Verwijder daarom systematisch twee tot drie oude en dikke afgedragen takken per kant om licht en lucht in de boom te laten (Foto 4). Doe dat op een stevige stomp (3-4 cm) (Foto 5). Zo verzeker je de aanmaak van nieuwe scheuten (Foto 6). Je kan de snoeiers al eens een eerste ronde door de boomgaard sturen om dat te doen, want dat vergemakkelijkt de afwerkingsnoei achteraf.
3. Snoeien van het gestel
De gesteltakken begrens je op het eind in lengte door de kliksnoei (snoei in slapende ogen) toe te passen. De ogen lopen later uit en verzwakken zo de groei. Vervolgens verwijder je de concurrenten rond de kliksnoei. Laat het einde van het gestel niet te hoog gaan en durf naar beneden te komen door te knippen in de slapende ogen van het meerjarig hout (heuphoogte).
Op het gestel zelf worden oude en afgedragen vruchttakken verwijderd. Jong vruchthout knippen we in de bot. Daarnaast probeer je twee tot drie scheuten van éénjarig hout aan te houden. Éénjarig hout hebben we het liefst afgesloten met een gemengde eindknop. Indien dat niet mogelijk is, moeten ze groeien vanuit de zijkant van de gesteltak. Die éénjarige scheuten moeten soepel zijn en kunnen buigen door het gewicht van de bladeren. Behoud de goede groeiers, niet te kort, maar niet te lang (tot ongeveer 40 cm lengte). Laat een venster van ongeveer 40 cm boven het gestel ter bevordering van de lichtinval (Foto 7).
4. Snoeien van de harttak (stam) en vruchthout door de bloemknop of kliksnoei?
In het tweede groeijaar worden de bloemknoppen aangemaakt. Hier komt de discussie: hoe gaan we die tak nu snoeien?
Tweejarig hout
Je kan de verlenging van de tweejarigen wegsnoeien op bladknoppen, voorbij de vruchtbeurs (Foto 8). Door te klikken in de éénjarige verlenging trek je de groei extra aan, wat goed is voor de gezette peren. Daardoor zal er meer rui optreden en kunnen er opnieuw bloembotten aangemaakt worden. Die tak kan eventueel meerdere jaren blijven staan. We kunnen dat systeem enkel toepassen op bomen met een gebalanceerde groei. Anderzijds kan je knippen door de bloemknoppen van een tweejarige tak. Dat heeft een betere zetting, maar het volgende jaar zal de tak meestal geen bloemknoppen aanmaken.
Meerjarig hout
Daarnaast kan er ook meerderjarig (3-4 jaar) vruchthout aangehouden worden als oogstzekerheid of bij te weinig bloembot op het andere hout. Die takken knippen we door de bloembot (Foto 9), maar vermijd het ‘tak op tak’-effect en denk eraan genoeg licht in de boom te laten.
In deze fase kan, in functie van het aantal aangehouden vruchttakken, nog steeds afgedragen of zwakker hout verwijderd worden.
5. Hou genoeg éénjarig hout aan
Laat maximum 20 éénjarige scheuten per boom (harttak) staan. Kies opnieuw liefst de scheuten die afgesloten zijn. Indien niet, behoud dan de scheuten die ongeveer 40 cm lang zijn met een lichte schuine inplantingshoek (Foto 10).
De jonge scheuten gaan we niet toppen om recht te blijven staan. Dat veroorzaakt extra groeipunten en lichtgebrek. Wanneer die scheuten genoeg licht krijgen, zijn ze van nature productief genoeg.
6. Kop
In de kop eindigen we met een klik. Behoud éénjarige scheuten die afgesloten zijn. Anders geldt weer de regel om de scheuten te behouden die ongeveer 40 cm lang zijn met een lichtschuine inplantingshoek. Tweejarige takken worden ingeknipt op de overgang of in de bot.
Probeer de hoogte van de boom ook te beperken in functie van licht en lucht. Soms is het beter om met één knip 30 cm lager te komen in de slapende ogen dan verschillende knippen te maken waardoor je meerdere groeipunten veroorzaakt.
7. Snel afwerken
Verwijder korte scheutjes zonder eindknop. Die geven het volgend jaar een zeer lange verlengenis en zijn zelden vruchtbaar. Dun het vruchthout, spoortjes of bloemknoppen opsporenstelsels uit, want die vruchten zijn meestal onze dunperen. Dat type hout moet je regelmatig verjongen (Foto 11).