Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Oppassen met Botrytis-infecties net voor oogst

Frambozen en bramen zijn vatbaar voor infectie door een breed scala aan ziekteverwekkers. De ontwikkeling van vruchtrot ten gevolge van Botrytis cinerea brengt wereldwijd nog grote productieverliezen met zich mee.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Momenteel behandelen de telers volgens een klassiek schema. Het is onvoldoende bekend of en wanneer er met zekerheid behandelingen weggelaten kunnen worden. Daarnaast is er onzekerheid of men kan teruggrijpen naar biologische of plantversterkende middelen om in het schema te passen zonder kwaliteit van de vruchten te verminderen. Er is dus nood aan een betere kennis over infectiemomenten van Botrytis bij houtig kleinfruit om de behandelingsschema’s meer te onderbouwen. Zo kan de teler zijn behandelingen met meer voorkennis en dus ook gerichter uitvoeren.

Doel en techniek

Het doel van dit project is een model maken om het infectierisico van Botrytis in framboos en braamteelten te voorspellen onder verschillende meteorologische condities. Op die manier optimaliseren we de behandelingen. Als bijkomend doel verminderen we zo de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen en indien mogelijk gebruiken we meer alternatieve beheersingsmogelijkheden.

 

Voor de ontwikkeling van het model werd in een eerste fase de aanwezigheid van Botrytis-sporen en infectiemomenten met die pathogeen in verschillende teelten opgevolgd. Dat deden we steeds rekening houdend met de specifieke klimatologische condities. De infectie op bloemen en vruchten werd eenmaal per week gecontroleerd en de sporenvangsten van Botrytis werden driemaal per week bepaald m.b.v. een rotorod sporenval (Foto 1).

Foto 1. – Rotorod apparaat om de sporen te meten en rechts de voedingsbodem om de latente infectie van Botrytis te bestuderen.

Meer Botrytis sporen naarmate het seizoen vordert

Figuur 1 toont het aantal Botrytis sporen gemeten in de lucht in een teelt van framboos onder regenkap van bloei tot oogst. Verder zie je ook het percentage van geïnfecteerde bloemen of vruchten gedurende dezelfde periode.

 

Figuur 1. – Percentage van geïnfecteerde vruchten en aantal Botrytis-sporen in een framboosteelt onder regenkap van juni tot augustus van 2021.

We zien een stijging van het aantal sporen op het einde van de teelt, die samenvalt met een stijging van de latente infecties. De latente infecties begonnen echter eerder toe te nemen. Dat wil zeggen dat een kleiner aantal sporen ook Botrytis-infecties vanaf de bloeiperiode kunnen veroorzaken. De trend was vergelijkbaar in de bramenteelt onder de regenkap.

Regenkap versus serre

Het aantal sporen gemeten in een teelt in de serre was veel lager in vergelijking met een teelt onder regenkap. Bovendien was het aantal sporen tijdens de teeltperiode vrij constant in tegenstelling tot onder regenkap. Daar waren ze aan het einde van de metingen, tijdens de rijping en oogst van het fruit, veel hoger. Ook het aantal waargenomen infecties was lager in de serre (Figuur 2).

Figuur 2. – Percentage van geïnfecteerde vruchten in een framboosteelt in serre en onder regenkap van april tot juli van 2020.

 

 

 

Conclusie

Niet alleen de bloei, maar ook de laatste weken voor de oogst zijn belangrijke momenten voor infecties met Botrytis. Met het model dat we nu ontwikkelen, zullen telers hun eigen gegevens over temperatuur en relatieve vochtigheid kunnen invoeren. Zo weten zij precies op welke momenten er meer kans is op Botrytis-infectie en wanneer ze de planten moeten behandelen om infecties te voorkomen.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â